Ο Χατζηδάκης κινητοποιεί ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ιδιώτες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στην Χαλκιδική

Ο Χατζηδάκης κινητοποιεί ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ιδιώτες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στην Χαλκιδική
Έχει γίνει επικοινωνία με τον στρατό, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
(Upd 18:10) Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών στη Χαλκιδική.
Ευρεία σύσκεψη, για την εκτίμηση των αναγκών ηλεκτροδότησης και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Μουδανιών, στις 7.30 το απόγευμα, υπό τον υπουργό εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον γγ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, εκπροσώπους από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΗΕ και δημάρχους της περιοχής.

Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή.
Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.
 «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο κ. Μανουσάκης.

lala
 
Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ:
-Εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV (κιλοβόλτ) Μουδανιών-Κασσανδρείας με κινητοποίηση Συνεργείων του Διαχειριστή και υπεργολάβων του από όλη τη χώρα.
-Η διακοπή της τροφοδοσίας του Υποσταθμού της Κασσανδρείας οφείλεται στη θέση εκτός λειτουργίας της Γραμμής Μεταφοράς 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας, που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της εν λόγω Γραμμής Μεταφοράς στην περιοχή της Ποτίδαιας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Οι ζημιές αυτές δεν προκάλεσαν την πτώση των αγωγών από τους υπόψη ιστούς και πρέπει πριν από την αντικατάσταση των βλαβέντων ιστών να αφαιρεθούν οι αγωγοί από αυτούς. Η αφαίρεση των αγωγών μεταβάλλει τις δυνάμεις που ασκούνται στα υγιή τμήματα της Γραμμής Μεταφοράς και συνεπώς η έναρξή της προϋποθέτει την εξασφάλιση της σταθεροποίησης των υγιών τμημάτων της Γραμμής Μεταφοράς εκατέρωθεν της βλάβης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σταθεροποίησης θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης των ιστών. Τα Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν εγκαταστήσει ειδικό φωτισμό για να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περάτωση των εργασιών το ταχύτερο δυνατό. Επιπλέον καλαθοφόρα οχήματα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-Αναμένεται από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός της ημέρας να προχωρήσει στην εξασφάλιση τροφοδότησης φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
-Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης εξασφαλίσει από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW), τα φορτία των οποίων θα αξιοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, σε σημεία και εγκαταστάσεις που θα ορίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι γεννήτριες μεταφέρονται στους χώρους εγκατάστασης και η σύνδεση τους θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Nωρίτερα:

Εκτεταμένη είναι η ζημία που έχει προκληθεί στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Ποτίδαια της Χαλκιδικής εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να μην μπορεί να δώσει χρόνο αποκατάστασης.

Ο Υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει έρθει σε επικοινωνία από το πρωί τόσο με την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ όσο και με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ( γεννήτριες ) που θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της περιοχής για να δοθεί ρεύμα, ωσότου αποκατασταθεί το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα έχει γίνει επικοινωνία με τον στρατό, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
Στόχος του Υπουργείου είναι έως απόψε (11/7) το βραδύ, να αποκατασταθεί προσωρινά η ηλεκτροδότηση σε καίρια σημεία της περιοχής που έχει πληγεί.
Παράλληλα, το πρωί ο υπουργός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Τρέχουμε με όσο μεγαλύτερες ταχύτητες μπορούμε να τρέξουμε, αντιλαμβάνεστε είμαστε δύο ημερών κυβέρνηση. Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία, με ταχύτητα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι και μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η υδροδότηση λόγω των αντλιοστασίων. Ο ίδιος έχω ασχοληθεί για να βρούμε λύσεις επούλωσης του προβλήματος μέχρι την τοποθέτηση των νέων πυλώνων δηλαδή πήρα τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, για να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν αλλά λίγα. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Αμύνης για να στείλει και ο στρατός ότι γεννήτριες έχει».

ΑΔΜΗΕ για Χαλκιδική: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Ο ΑΔΜΗΕ αποσαφηνίζει ότι η πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης στη Διώρυγα της Ποτίδαιας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Χαλκιδική έχει θέσει εκτός λειτουργίας τη Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης έχει μεταβεί στην Χαλκιδική για να επιβλέψει την επιχείρηση αποκατάστασης, όντας σε συνεχή συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Καθώς η έκταση της ζημίας είναι πολύ μεγάλη και ο ΑΔΜΗΕ έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, συνεργεία του Διαχειριστή από όλη την Ελλάδα έχουν προστρέξει στο σημείο της βλάβης. Την προσπάθεια συνδράμουν αφιλοκερδώς οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Για την προσωρινή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές το ταχύτερο δυνατό, το Υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συνεισφέρουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και γεννήτριες έως ότου επιδιορθωθούν οι βλάβες στη Γραμμή Μεταφοράς.Νωρίτερα:

Eπτά νεκροί ανάμεσα τους δύο παιδιά ηλικίας 2 και 8 ετών και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε με ανεμοστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Χαλκιδικής με την ευρύτερη περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άλλη μία σορός εντοπίστηκε στην παραλία της Σωζόπολης Χαλκιδικής, η οποία επλήγη από τη φονική κακοκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.
O τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία ανέρχεται σε επτά νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.
Μέχρι στιγμής, η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί και εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο ψαρά.
Όσον αφορά τους τραυματίες, έξι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ανάμεσά τους και μία γυναίκα διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάστασησ στη ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το νοσοκομείο Παπανικολάου, 9 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.
Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Ήδη στην περιοχή έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και από τον γενικό γραμματέα Νίκος Χαρδαλιά ενώ σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη συμμετείχε νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη πλήρη εικόνα της κατάστασης και να οργανώσει τα επόμενα βήματα.
Ενδεικτικό της σφοδρής κακοκαιρίας είναι ότι έπεσαν πάνω από 5.250 κεραυνοί στην Βόρεια Ελλάδα ενώ οι εικόνες από την καταστροφή είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.
Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα τροχόσπιστα, ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες στέγες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, και ιδιαίτερα στις οδικές αρτηρίες είναι μέρος της εικόνας της τεράστιας καταστροφής.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής.

Η τραγική εξέλιξη με τους νεκρούς και τραυματίες αποτελούν μια σκληρή δοκιμασία για την νέα κυβέρνηση της ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ενώ συνεχής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τους αρμόδιους υπουργούς.


Τα θύματα

Μέσα σε λίγα λεπτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τα πάντα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έξι άνθρωποι, όλοι τουρίστες, έχασαν τη ζωη τους.
Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν από τη Σωζόπολη, δύο νεκροί, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το τροχόσπιτο τους.
Στο συμβάν αυτό τραυματίστηκε ο γιος του ζευγαριού όπως και ο 19χρονος εγγονός τους.
Νεκροί είναι επίσης στη Νέα Ποτίδαια ένας Ρώσος και ο μόλις 2 ετών γιος του, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο που ξεριζώθηκε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ενώ μια μητέρα 54 ετώ και ο 8χρονος γιος της από τη Ρουμανία έχασαν τη ζωή τους, όταν την ώρα που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, καταπλακώθηκαν από την οροφή που παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έλαβαν περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στην περιοχή της Χαλκιδικής και επενέβησαν σε 235 περιπτώσεις για διασώσεις ατόμων, για αντλήσεις υδάτων και για κοπή δέντρων.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα, είκοσι άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ συνεχείς είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Αγνοείται ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια

Η φονική κακοκαιρία έχει σαρώσει ολόκληρη την περιοχή της Χαλκιδική ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.
Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

Πέτσας: Προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κρίση στη Χαλκιδική και όχι το επικοινωνιακό σόου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον Μ. Χρυσοχοϊδη το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Χαλκιδική, τόνισε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι μεταβαίνουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ σήμερα στους νομούς Χαλκιδικής, Ημαθίας, Ροδόπης, Λάρισας για καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν λειτουργεί ο αριθμός 112.
«Η ενεργοποίηση του αριθμού αυτού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.  Αύριο 12/7 θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία», ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα καλυφθούν από υπάρχοντα κονδύλια και από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή αν κριθεί ότι υπάρχουν εξελίξεις που το απαιτούν, προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους.
Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Tο αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων της Χαλκιδικής

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Τσίπρας: Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα – Παρούσα η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της

Την θέση ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της είναι παρούσες και ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις καταστροφές στην Χαλκιδική.
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες.
Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.
Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.
Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού.
Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.
Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας.
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε.
Αλλά ας έχουμε υπ' όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα» αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Τσίπρας
Νύχτα τρόμου στην Χαλκιδική

Μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία έζησε χθες το βράδυ η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο και σφοδρές καταιγίδες.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 21.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.
Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις  για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν σε 235 περιπτώσεις για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Παράλληλα συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.
Την ίδια στιγμή παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νομό Χαλκιδικής.


Δεκάδες συνεργεία με εργαζόμενους και εργολάβους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εκτεταμένες καταστροφές, καθώς δεκάδες στύλοι έχουν σπάσει.
Το μεγαλύτερο μέρος της Κασσάνδρας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τους αρμόδιους από τη ΔΕΗ να δίνουν μάχη για την αποκατάταση των ζημιών έτσι ώστε έως το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 70% του νομού Χαλκιδικής.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ημαθία

Tα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ακόμα και το κέντρο της Θεσσαλόνικης με την βροχόπτωση να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετατράπηκαν σε ποτάμια εξαιτίας των έντονων φαινομένων.
Στην ανατολική πλευρά της πόλης έπεσαν δέντρα πάνω σε οχήματα.
Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες με τασημαντικότερα προβλήματα να καταγράφονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.
Στη Ροδόπη η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν πολλά δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Συγκεκριμένα η ισχυρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την σφοδρή καταιγίδα, ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ιδιαίτερα της βαμβακοκαλλιέργειας, και μαζί και τους κόπους των αγροτών που ανέμεναν να βγάλουν εισόδημα.

Σύμφωνα με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια:
«Η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη.
Και αυτό διότι για πρώτη φορά έπιασε τόσο μεγάλη έκταση και δεν ήταν απλώς τοπικά.
Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος κατέστρεψε τα πάντα.
Χάθηκαν πολλές χιλιάδες στρέμματα.
Αύριο μετά το πρώτο σοκ θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ακριβή αποτίμηση. Από κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν παραγωγοί.
Επειδή και εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια βόλτα στο νομό, ναι η ζημιά είναι τεράστια.
Όσοι παραγωγοί έχουν μόνο μερική ζημιά σε κάποια χωράφια καλό είναι αύριο κιόλας να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται».

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr