Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Βόμβα 4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό - Αποδομείται το Success Story του ΣΥΡΙΖΑ για πλεονάσματα στα ταμεία

Βόμβα 4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό - Αποδομείται το Success Story του ΣΥΡΙΖΑ για πλεονάσματα στα ταμεία
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδομεί το Success Story του ΣΥΡΙΖΑ για πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ
Έλλειμμα 4 δισ. ευρώ το έτος εμφανίζει το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταβάλλονται οι συντάξεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προερχόμενες από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, η δημιουργία πλεονάσματος στο ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί μύθο, με δεδομένο το ετήσιο κόστος των συντάξεων που ανέρχεται στα 16 δις ευρώ, και υπολείπεται τουλάχιστον κατά 4 δις για την χορήγηση συντάξεων.
Στα δεδομένα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «μπορεί να υπερβαίνουν τις 250.000», αλλά και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, όπως:

- Η απαίτηση προς τον εισαγγελέα των συνταξιουχικών οργανώσεων για την επιστροφή 175.000.000 ευρώ στους δικαιούχους μεταβίβασης σύνταξης χηρείας για το διάστημα από 13/5/2016 έως 31/12/2018. Ηδη, έχει κατατεθεί  μήνυση, με τις οργανώσεις να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων από τον μη σύννομο -όπως υποστηρίζουν- επαναυπολογισμό των συντάξεων χηρείας τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και έχουν περικοπεί  από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου).   Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος Πετρόπουλου διορθώνει την αδικία καθώς προβλέπει ότι θα ισχύσει το ευνοϊκότερο καθεστώς για τη σύνταξη χηρείας. Δηλαδή αν από τον επαναυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος προκύψει μεγαλύτερο ποσό τότε η σύνταξη χηρείας θα υπολογιστεί με βάση αυτό το ποσό. Αλλιώς ως βάση υπολογισμού θα παραμείνει το προηγούμενο ποσό. Παράλληλα ο νόμος Πετρόπουλου  που προέβλεπε την αύξηση των 45.000 νέων συντάξεων χηρείας θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/1/2019 και όχι από το 2016 που ίσχυσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

- Κοντά στα 300 εκατ ευρώ κινείται το έλλειμμα του επικουρικού ΕΤΕΑΠ, το οποίο προκειμένου να πληρώσει συντάξεις από το 2017 «σπάει» Ομόλογα, ενώ εκκρεμεί η έκδοση περισσοτέρων από 60.000 ασφαλισμένων. Κοντά στα 2,2 δις ευρώ κινείται το κόστος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών πράξεων που προαναφέρθηκε.

- Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, κρατούσαν κρυφά τα στοιχεία για την πορεία συνταξιοδότησης και των εκκρεμών αιτήσεων, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», έχουν να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την πορεία των συνταξιοδοτήσεων από τον περασμένο Δεκέμβρη 2018. Στο πρόγραμμα της νέας ηγεσίας είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαν από το 2014 ΗΛΙΟΣ και ΑΤΛΑΣ και το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων για να επιβραβεύεται η συνέπεια των εργοδοτών  με αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Η αδυναμία επανυπολογισμού 45.000 συντάξεων χηρείας, καθώς στον τελευταίο νόμο επανήλθε η διάταξη που ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις χηρείας αποτελούν το 70% (και όχι το 50%) των κύριων συντάξεων, ενώ επανέρχονται και ηλικιακά μετά τα 55 έτη, που είχαν διακοπεί.

- Στους υπολογισμούς του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν συμπεριλαμβάνεται και η εκκρεμότητα 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης ΝΠΔΔ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ από το δείγμα των 18.809 νέων συντάξεων του Δεκεμβρίου (εκ των οποίων 11.906 κύριες και 6.903 επικουρικές και μερίσματα) προκύπτει αναδρομική δαπάνη 103,5 εκατ. ευρώ συνολικά, χωρίς τα εφάπαξ και τα μερίσματα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης