Διαγωνισμό για νέα έργα ΑΠΕ σε Κρήτη και Κυκλάδες σχεδιάζει η ΡΑΕ – Εντός του έτους η διεξαγωγή του

Διαγωνισμό για νέα έργα ΑΠΕ σε Κρήτη και Κυκλάδες σχεδιάζει η ΡΑΕ – Εντός του έτους η διεξαγωγή του

Ο διαγωνισμός θα αφορά μη ώριμα έργα, με δεδομένο ότι η αδειοδότηση νέων μονάδων έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια στην Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων

Διπλή «αποστολή» φαίνεται πως θα έχει ο διαγωνισμός που προκήρυξε πρόσφατα η ΡΑΕ για την παροχή υπηρεσιών διεξαγωγής ανταγωνιστικών διαδικασιών για νέους σταθμούς ΑΠΕ και την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση των  επικαλύψεων που θα αφορούν τους διαγωνισμούς για μη ώριμα έργα.
Κι αυτό γιατί, εκτός από τη δρομολογημένη προκήρυξη για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, η Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «τρέξει» παράλληλα και έναν διαγωνισμό για καινούρια έργα ανανεώσιμων πηγών στην Κρήτη ή τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν ήδη διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Όπως και στην περίπτωση του καλωδίου Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, είναι φυσικό και ο δεύτερος διαγωνισμός να αφορά μη ώριμα έργα, με δεδομένο ότι η αδειοδότηση νέων μονάδων έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια στην Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων.
Επίσης, οι δύο διαδικασίες θα υλοποιηθούν παράλληλα, κάτι που σημαίνει πως το σχέδιο είναι οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα το φθινόπωρο, ώστε και οι δύο διαγωνισμοί να διεξαχθούν στα τέλη του 2019.
Πίσω από τις δύο υποψήφιες περιοχές για τον δεύτερο διαγωνισμό βρίσκονται διαφορετικές προτεραιότητες, καθώς στη μεν περίπτωση της Κρήτης, η ενίσχυση της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής και αιολικής ισχύος θα έχει ως πρωταρχικό στόχο να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο ένα μέρος του ελλείμματος ισχύος που θα υπάρξει στο νησί ήδη από το επόμενο καλοκαίρι και μέχρι την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.

Αξιοποίηση ελεύθερου ηλεκτρικού χώρου

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση των Κυκλάδων, σκοπός θα είναι να αξιοποιηθεί ο ηλεκτρικός «χώρος» που απελευθερώθηκε πρόσφατα, με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών τους διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο. Διασυνδέσεις που, εκτός από την κάλυψη των τοπικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω του ηπειρωτικού συστήματος, έχουν έτσι κι αλλιώς την αποστολή να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ρεύματος από το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό των νησιών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Πρόκριμα για τη διενέργεια της δεύτερης ανταγωνιστικής διαδικασίας αποτελεί το γεγονός ότι, για τη δημοπρασία για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, η οποία έχει «κλειδώσει» ότι θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, η ΡΑΕ εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσει το πλήρες πλαίσιο τέλεσης διαγωνισμών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ.
Έτσι, για παράδειγμα, ήδη έχει αποφασίσει πως η αδειοδότηση δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες αυτής της κατηγορίας.
Κι αυτό γιατί, αφού αναπόφευκτα θα υπάρξουν έργα τα οποία δεν θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς, και επομένως δεν θα λάβουν το χρηματοδοτικό «πράσινο φως» για να κατασκευασθούν, γι’ αυτά η αδειοδότηση θα ήταν ανώφελη.
Αντίθετα, η αδειοδοτική φάση θα έχει νόημα μόνο για τις μονάδες που θα «κλειδώσουν» αποζημίωση, και επομένως πρόκειται να υλοποιηθούν.
Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει μετά τον διαγωνισμό.
Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή αιτήματα για τα οποία πρέπει να αποφασίσει η Αρχή, ακόμη κι αν διεξαχθεί μόνο η δημοπρασία για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, όπως π.χ. τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης ή το κατά πόσο και σε αυτή την περίπτωση η εξέταση αιτήσεων από Ενεργειακές Κοινότητες για αδειοδότηση θα γίνεται κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αιτήσεων, όπως έχει θεσμοθετηθεί.
Παράλληλα, μέσω του διαγωνισμού που ξεκίνησε πρόσφατα, θα αναπτυχθεί και ο ειδικός αλγόριθμος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την αντιμετώπιση των επικαλυπτόμενων έργων.

Κώστας Δεληγιάννης
Deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης