Ενέργεια

Σ. Παπαγεωργακόπουλος: Γιατί είναι σημαντικές οι ενεργειακές επενδυτικές ευκαιρίες για την ECOWAS στη Δ. Αφρική

Σ. Παπαγεωργακόπουλος: Γιατί είναι σημαντικές οι ενεργειακές επενδυτικές ευκαιρίες για την ECOWAS στη Δ. Αφρική

Οι Ηγέτες της ECOWAS αποφάσισαν την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την επιτάχυνση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων - προγραμμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο

Συνέντευξη με τον Σπύρο Παπαγεωργακόπουλο, νομικό Σύμβουλο για διεθνή ενεργειακά προγράμματα, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Σπύρος Παπαγεωργακόπουλος σπούδασε Νομικά στην Γαλλία και στην Ελλάδα και εργάστηκε για δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες αρχικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην συνεχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ως διαπραγματευτής συμβάσεων -contracts negotiator).
Υπήρξε Σύμβουλος της διοίκησης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ για τις επενδύσεις του Ομίλου στο εξωτερικό (1991-1995) ενώ διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ειδικού σκοπού Hellenic Company for Space Applications (1995-1999)-Εταιρείας του Ιταλικού Κρατικού Ομίλου Αεροναυπηγικής FINMECCANICA με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη δορυφορικών εφαρμογών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος για θέματα επενδύσεων σε πολλές διεθνείς εταιρείες και παρείχε - με έδρα το Erbil -συμβουλευτικές υπηρεσίες για έργα υποδομής σε Κυβερνητικούς θεσμούς της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης - Βόρειο Ιράκ (2010-2012).
Από το 2013 δραστηριοποιείται ως Νομικός Σύμβουλος - Επενδύσεων σε ενεργειακά προγράμματα στην Μ Ανατολή και Αφρική.
Έχει τιμηθεί για την ανάπτυξη των Ελληνοκαναδικών Οικονομικών Σχέσεων με χρυσή διάκριση από την Κυβέρνηση του Καναδά(1998) .


syn1.9.7

Ερώτηση
: Η Αφρική αναδεικνύεται σε έναν επενδυτικό προορισμό με ισχυρές προοπτικές. Τι περιλαμβάνει η ECOWAS και ποιά τα πλεονεκτήματά της;

Απάντηση:

Η ECOWAS (δηλαδή Economic Community of West African States) είναι η πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των 15 Χωρών της Δυτικής Αφρικής και αποτελείται από τις Χώρες: Benin,Burkina Faso, Cape Verde , The Gambia , Ghana , Guinea, Guinea-Bissau, Ivory Coast, Liberia, Mali,Niger,Nigeria,Senegal,Sierra Leone,Togo.
Ο συνολικός πληθυσμός των πιο πάνω Χωρών είναι 319.215.766 κάτοικοι και αντιπροσωπεύουν το 5,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ECOWAS ιδρύθηκε με την συνθήκη του Λάγος στις 28.05.1975 και διαθέτει θεσμικά όργανα που συντονίζουν την πολιτική και οικονομική συνεργασία τους.

Αυτά είναι :

Η Επιτροπή (The Commission)
το Κοινοβούλιο (The Community Parliament),
το Δικαστήριο (The Community Court) και η
Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (Τhe ECOWAS Bank for Investment and Development -EBID).

Το πολιτικό όραμα των Ηγετών των Χωρών Μελών της ECOWAS για το 2020 είναι: η μετατροπή της συνεργασίας των Χωρών Μελών σε στενή συνεργασία των Λαών τους.
Πρόσφατα στις 29.06.2019 οι Ηγέτες των Χωρών Μελών της ECOWAS αποφάσισαν την δημιουργία ενιαίας νομισματικής ένωσης με την θέσπιση ενός ενιαίου νομίσματος του «ECO» στις Χώρες Μέλη.
Οι Κεντρικές Τράπεζες των Χωρών αυτών έλαβαν την πολιτική εντολή να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες προς την κατεύθυνση υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμούς WAMA ( West African Monetary Agency) και WAMI ( West African Monetary Institute).

Αναφορικά με τα θέματα ενέργειας:

Οι Ηγέτες της ECOWAS αποφάσισαν την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την επιτάχυνση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων - προγραμμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Με βάση τα πιο πάνω είναι αντιληπτό ότι η ECOWAS έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό (πολιτικό και οικονομικό) περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ των Χωρών Μελών της, γεγονός που διευρύνει τους επιχειρηματικούς ορίζοντες - προοπτικές για μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έργα υποδομών (όπως: ενέργεια ,μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση υδάτινων πόρων ,υψηλή τεχνολογία).

Ερώτηση: Ποια τα ενεργειακά χαρακτηριστικά της ECOWAS και γιατί διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Απάντηση:

Οι Χώρες Μέλη της ECOWAS αναζητούν να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύμφωνα με την σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνέπεια της οικονομικής τους ανάπτυξης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών.
Ο πιο κάτω πίνακας αναλυτικά παραθέτει κατά Χώρα την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

92

Στα πλαίσια της ECOWAS λειτουργούν και οι πιο κάτω Θεσμοί στον τομέα της ενέργειας:

WAPP: West African Power Pool
ECOWAS: Regional Center for Renewable Energy Efficiency
ERERA: ECOWAS Regional Electricity Regulatory Authority.

Μέσω των πιο πάνω Θεσμών οι Χώρες Μέλη της ECOWAS συντονίζουν τις πολιτικές τους σε θέματα ενέργειας και θεσπίζουν προγράμματα / έργα περιφερειακής εμβέλειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Στα πλαίσια αυτά οι Χώρες Μέλη έχουν προσδιορίσει και περιγράψει 75 περιφερειακά προγράμματα - έργα αξίας 36,39 δις Δολ ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα 2019-2033 από τα οποία τα 28 προγράμματα -έργα αφορούν έργα μεταφοράς ενέργειας (transmission lines ) αξίας 10,48 Δολ ΗΠΑ και 47 έργα αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 25,91 δις Δολ ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα η κάθε Χώρα Μέλος με την συνδρομή διεθνών συμβούλων και με την χρηματοδοτική στήριξη διεθνών οργανισμών (ΕΕ , Παγκόσμιος Τράπεζα, Αφρικανική Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.) έχει προσδιορίσει / περιγράψει και εθνικής εμβέλειας έργα για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών .
Τα έργα αυτά (εθνικά και περιφερειακά ) μπορούν να υλοποιηθούν και με την συνδρομή διεθνούς χρηματοδότησης.

Ο πιο κάτω πίνακας είναι χαρακτηριστικός και δείχνει τις πηγές χρηματοδότησης για έργα υποδομής στην Αφρική.

syn9.7



 

Τα έργα ενεργείας είναι σε προτεραιότητα αμέσως μετά τις μεταφορές.

Συγκεκριμένα το 2017 για έργα υποδομής το συνολικό ποσό επενδύσεων στην Αφρική ανήλθε στο ποσό των 81,6 δις Δολ ΗΠΑ από το οποίο το ποσό των 24,7 δις Δολ ΗΠΑ για έργα ενεργείας.
Το 27% επί του συνόλου των 81,6 δις Δολ ΗΠΑ διατέθηκε σε έργα στην ECOWAS.

syn29.7

Με βάση τα ανωτέρω:

Στην ECOWAS υπάρχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

σημαντική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας η κάλυψη της οποίας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα των Ηγετών των Χωρών Μελών,
έχουν προσδιοριστεί και μελετηθεί εθνικά και περιφερειακά έργα -προγράμματα παραγωγής / μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ζώνης WAPP(West Power Pool
υπάρχει διαθέσιμη διεθνής χρηματοδοτική στήριξη για την υλοποίηση τέτοιων έργων
υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την υποβολή προτάσεων συνεργασίας προς τις τοπικές Κυβερνήσεις όπως : ΣΔΙΤ(PPP-Public Private Partnership), BOT-Build Operate and Transfer ,BOO-Build Operate and Own, IPP-Independent Power Producer. 

syn3.9.7

Ερώτηση: Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την δομή των ενεργειακών πηγών τις επόμενες δεκαετίες;

Απάντηση:

Ο προγραμματισμός για την περίοδο 2022-2033 της ζώνης WAPP (West African Power Pool) είναι ο εξής:

82

 


Ερώτηση: Ποιοι είναι οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών που απαρτίζουν την ECOWAS στην ηλεκτρική ενέργεια;

Απάντηση: Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει την οικονομική ανάπτυξη των Χωρών της ECOWAS. Ο μέσος όρος ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας στην ζώνη WAPP είναι 8,3%.

865

Ερώτηση: Πόσο εύκολη είναι η υποστήριξη των επενδυτικών projects;

Απάντηση: Η ECOWAS μπορεί να προσφέρει έργα μεγάλης κλίμακας και αντίστοιχα κέρδη σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Κατά την γνώμη μου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρώτα θα πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και στην συνέχεια θα πρέπει να κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό και να αναπτύξουν την αντίστοιχη στρατηγική τους.
Εάν ακολουθηθεί η πιο πάνω προσέγγιση τότε και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει το «πνεύμα της απλής εργολαβίας»! αλλά το «πνεύμα του στρατηγικού εταίρου»! που θα θέλει να συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές στα πλαίσια συμβάσεων που θα περιγράφουν / θα προσδιορίζουν με απόλυτη σαφήνεια όρους και προϋποθέσεις της κάθε μορφής συνεργασίας.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δίνει αυτές τις δυνατότητες.

Η συνέντευξη δόθηκε στο επιτελείο του newsroom του Worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης