Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ στη Β΄ φάση του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης

«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ στη Β΄ φάση του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Πρόθεση της εταιρίας Gastrade είναι η δεσμευτική φάση να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, διαφορετικά η διαδικασία θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο

Το πρώτο απαραίτητο βήμα από ρυθμιστικής σκοπιάς για την πραγματοποίηση της δεύτερης και δεσμευτικής φάσης του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η ΡΑΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενέκρινε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Βάσει αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες προσδιορίζουν τους όρους διεξαγωγής της διαδικασίας, η β’ φάση θα διεξαχθεί και πάλι υπό την εποπτεία της ΡΑΕ, όπως συνέβη και με την πρώτη φάση της έρευνας αγοράς.
Το δεύτερο βήμα που απαιτείται από την Αρχή είναι να εγκρίνει και την Πρόσκληση (Notice) για την συμμετοχή στη δεύτερη φάση.
Στην πρόσκληση αυτή, θα περιγράφονται μία σειρά από παράμετροι που αφορούν τους συμμετέχοντες, όπως οι ενδεικτικές ταρίφες και οι εγγυήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Gastrade είναι η δεσμευτική φάση να ξεκινήσει εντός του μηνός.
Ωστόσο, αν η διαδικασία δεν έχει δρομολογηθεί νωρίτερα από το τέλος Ιουλίου, τότε η εταιρεία θα μεταθέσει την έναρξη της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο.
Ένα ενδεχόμενο για τη «μεταφορά» της έναρξης τον Σεπτέμβριο είναι η πιθανή καθυστέρηση έγκρισης της Πρόσκλησης από τη ΡΑΕ.
Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή διακυβέρνησης δεν αλλάζει κατ’ ελάχιστο τα δεδομένα υλοποίησης του έργου, με δεδομένη τη διακομματική ψήφο εμπιστοσύνης που απολαμβάνει.
Εξάλλου, το FSRU αδειοδοτήθηκε επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ο άρτι ορισθείς υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης είχε συμπεριλάβει την πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης στις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η απερχόμενη κυβέρνηση και τις οποίες θα στηρίξει η ΝΔ καθώς εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση νέων υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Νέο χρονοδιάγραμμα λόγω νέων διοικήσεων σε κρατικές εταιρίες

Ωστόσο, ενδεχόμενη αλλαγή προσώπων στη διοίκηση κρατικών εταιρειών σαν τη ΔΕΠΑ, οι οποίες εμπλέκονται στο έργο, μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μετάθεση της β’ φάσης του market test για τον Σεπτέμβριο.
Κι αυτό γιατί, παρόλο που η αλλαγή προσώπων δεν θα αλλάξει τη στρατηγική των εν λόγω εταιρειών σε σχέση με το έργο, αν όντως τοποθετηθούν νέα διευθυντικά στελέχη θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κατατοπισθούν.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μη δεσμευτική φάση του Market Test ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές τη δυναμικότητα του έργου.
Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικασία συμμετείχαν 20 εταιρείες, υποβάλλοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικών μέτρων / έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, με προορισμό τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του σταθμού ανέρχεται σε 5,5 δισ. κυβ. μέτρα /έτος.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η εταιρεία με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη διαδικασία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γεωγραφικής προέλευσης.
Πέραν από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενδιαφέρον εκδήλωσε και ένα σημαντικό μέρος των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης