Επικαιρότητα

Ομαλά οι εκλογές της 7ης Ιουλίου - Ερωτηματικό η αποχή - Τσίπρας: Άδειες οι κάλπες, είμαι αισιόδοξος - Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα

Ομαλά οι εκλογές της 7ης Ιουλίου - Ερωτηματικό η αποχή - Τσίπρας: Άδειες οι κάλπες, είμαι αισιόδοξος - Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα
Στις 19:00 το κοινό exit poll για τους τηλεοπτικούς σταθμούς - Στις 21:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα
Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με περίπου 9.9 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται έως τις 19:00 το απόγευμα να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν και να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση.
Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και αναμένεται να ενισχυθεί κυρίως μετά τις 17:00, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για έλλειψεις ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και της Ελληνικής Λύσης στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στην Πυλαία.
Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη θα είναι πρώτο κόμμα, εξασφαλίζοντας μάλιστα και σχετικά άνετα την αυτοδυναμία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και να επιτυγχάνει τον ρεαλιστικό του στόχο, δηλαδή να εδραιωθεί ως βασικός εκφραστής του προοδευτικού, δημοκρατικού πολιτικού χώρου.
Στην τρίτη θέση φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό κοντά σε αυτό των ευρωεκλογών ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το που θα διαμορφωθεί η αποχή, η οποία έφτασε στο 41,3% στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι πως η συμμετοχή θα είναι αυξημένη τουλάχιστον σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.
Για τη σημερινή εκλογική διαδικασία,
έχουν στηθεί κάλπες σε 21.475 εκλογικά τμήματα, 293 εκ των οποίων αφορούν σε ετεροδημότες.
Όσον αφορά στα ποιοτικά στοιχεία του σώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι ανέρχονται σε 9,9 εκατομμύρια περίπου, σε αυτές τις εκλογές είναι εγγεγραμμένοι 106.000 «17άρηδες» και 112.000 ετεροδημότες.
Ειδικότερα για τους τελευταίους, η διαδικασία για την ψήφιση στους τόπους διαμονής είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τις Ευρωεκλογές καθώς στις 26 Μαΐου τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα ενώ τώρα είναι διαφορετικά στις 59 περιφέρειες.
Με το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 το απόγευμα, θα μεταδοθεί το exit poll, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θα υπάρξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, δηλαδή στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, ενώ γύρω στις 23:00 περιμένουμε τις πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για το ποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές εκλέγονται.

Καταγγελίες για έλλειψη ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης

Καταγγελίες για έλλειψη ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν από ψηφοφόρους στο Ηράκλειο, αλλά και σε άλλα εκλογικά τμήματα στον Πόρο και στις Μεσαμπελιές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι  «στη Θεσσαλονίκη στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στην Πυλαία, στην Τριανδρία στο 253 εκλογικό τμήμα δεν δίνουν ψηφοδέλτια της Ελληνικής Λύσης" και "δεχόμαστε καταγγελίες από όλη την Ελλάδα".
Μάλιστα, σε μια δεύτερη ανάρτησή του ο κ. Βελόπουλος τόνισε πως «θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον όλων.
Μας κλέβουν.
Δεν δίνουν τα ψηφοδέλτια της Ελληνικής Λύσης.
Ντροπή τους!».

Τσίπρας: Οι κάλπες άνοιξαν και είναι άδειες – Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία

«Σήμερα είναι ημέρα Δημοκρατίας.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας τα επόμενα 4 χρόνια, αποφασίζουν για τη ζωή τους.
Οι κάλπες άνοιξαν και είναι άδειες.
Η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς πάνω στην κάλπη είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Καλώ τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Παρά την υψηλή θερμοκρασία εντούτοις είναι σημαντικό να αφιερώσουν 20 λεπτά και να ψηφίσουν» είπε ο κ.Τσίπρας λίγο αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Ιδιαίτερα όμως θέλω να απευθυνθώ στις νέες και στους νέους,  σε αυτούς που διαχρονικά στον τόπο μας κάνουν τις μεγάλες ανατροπές και τις μεγάλες αλλαγές να μην αφήσουν την κρίσιμη απόφαση για τη ζωή τους και το μέλλον τους σε άλλους, να είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Είναι σήμερα μια κρίσιμη μάχη που δίνουμε με αισιοδοξία ως το τελευταίο λεπτό για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες μας» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Την ίδια θέση είχει διατυπώσει νωρίτερα με ανάρτηση του στο twitter ο κ.Τσίπρας.
«Σήμερα δίνουμε τη μάχη από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
Οι κάλπες είναι άδειες και όλα είναι ανοιχτά.
Η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Θα κρίνει την πορεία της χώρας μας τα επόμενα 4 χρόνια, θα κρίνει τις ζωές μας.
Ας μη λείψει κανείς.
Και η τελευταία ψήφος μπορεί να είναι η καθοριστική.
Αποφασίζουμε για την ζωή μας» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Αύριο ξημερώνει για την πατρίδα μας μια καλύτερη ημέρα

Την πεποίθεση ότι αύριο αναμένεται να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για την πατρίδα διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας.
Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία.
Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.
Είμαι σίγουρος ότι αύριο ξημερώνει για την πατρίδα μας μια καλύτερη ημέρα» είπε ο κ.Μητσοτάκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Περιστέρι.

Γεννηματά: Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο – Χρήσιμη για το λαό η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ

Την θέση ότι σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο διατύπωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου.
«Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη ψήφος για τα λαϊκά συμφέρονται και η κρίσιμη ψήφος για τα εθνικά συμφέροντα.
Είμαι περήφανη για την ταυτότητα του κόμματος η οποία ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη για την Ελλάδα» υποστήριξε η κα.Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα

«Σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα» υποστήριξε ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
«Να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και την αλήθεια για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» τόνισε ο κ.Κουτσούμπας.

Λεβέντης: Λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη

Την θέση ότι είναι λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Είναι λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η Ένωση Κεντρώων είναι εμπόδιο.
Ξυπνώντας σήμερα είδα ένα όνειρο.
Ότι θα κάνουν κυβέρνηση μαζί η Φώφη Γεννηματά κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτή η κυβέρνηση θα είναι το βράδυ.
Ό,τι ήταν ο Πάνος Καμμένος για τον Τρίπρα θα είναι η Φώφη Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ.Λεβέντης, τονίζοντας ότι «για αυτό θέλω η νεολαία να πάει στην κάλπη και να δώσει μια ισχυρή Ένωση Κεντρώων γιατί η Βουλή χωρίς την Ένωση Κεντρώων θα είναι ορφανή».

Παυλόπουλος: Οι δηλώσεις περιττεύουν σήμερα, είναι η ημέρα του πολίτη

Την θέση ότι οι δηλώσεις περιττεύουν σήμερα και ότι είναι η ημέρα του πολίτη και της λαϊκής ετυμηγορίας διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ.Παυλόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

Βαρουφάκης: Η Δημοκρατία ανήκει σε αυτούς που την υπερασπίζονται, ψηφίζοντας

Στο 2o Δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου ψήφισε στις 9.30 το πρωί ο επικεφαλής της ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγο του και ιδιαίτερα ευδιάθετος δήλωσε πως "σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας όπως κάθε 4 χρόνια".
"Η δημοκρατία ανήκει σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν, ψηφίζοντας.
Συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες που θα πάνε σήμερα στις κάλπες να ψηφίσουν και σε όλους τους υποψηφίους που εκτίθενται" υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης.

Σαμαράς: Ενωμένοι θα ξανακτίσουμε από αύριο την Ελλάδα της δημιουργίας

Ενωμένοι θα ξανακτίσουμε από αύριο την Ελλάδα της δημιουργίας υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο δημοτικό σχολείο Πύλου.
«Ενωμένοι θα ξαναχτίσουμε από αύριο την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.
Το χαμόγελο επιστρέφει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Παπανδρέου: Ψηφίζουμε για τη δύναμη της αλλαγής, αυτό χρειάζεται η χώρα

Την θέση ότι ψηφίζουμε για τη δύναμη της αλλαγής διότι αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Παπανδρέου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Πάτρα.
«Ψηφίζουμε για να τιμήσουμε την δημοκρατική παράδοση της Αχαΐας, να τιμήσουμε αγώνες για τη Δημοκρατία γενεών, ψηφίζουμε για την ελπίδα, για όσους δεν θέλουν να δούνε την Ελλάδα βαμμένη στο μπλε της συντήρησης, αλλά ούτε και μια χώρα όπου η αριστερά έχει συγκατοικήσει με την συντήρηση ή έχει και συντηρητικές πρακτικές όπως αποδείχθηκε.
Ψηφίζουμε για την δύναμη της αλλαγής, αυτό που χρειάζεται η χώρα.
Μια δύναμη που όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε και που είναι πολύ σημαντικό για τον μέλλον, το αύριο της Ελλάδας.
Γι' αυτό και είναι σημαντική η ψήφος, είναι ψήφος αλλαγής» υποστήριξε ο κ.Παπανδρέου.

Ρουπακιώτης: Κανένα πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία – Οι κάλπες περιμένουν τους ψηφοφόρους


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την εκλογική διαδικασία υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, επισημαίνοντας πως οι κάλπες περιμένουν τους ψηφοφόρους.
«Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε το παραμικρό πρόβλημα από όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και όλοι οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών είναι στις θέσεις τους και επαναλαμβάνω κανένα πρόβλημα δεν αναφέρθηκε.
Οι κάλπες άνοιξαν, μόνο που αυτές αναμένουν τους εκλογείς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Είναι και δικαίωμα και υποχρέωση να στηρίξουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο όταν λειτουργεί με ενίσχυση των ιδίων των ψηφοφόρων παράγει και διασφαλίζει δικαιώματα. Ενώ, όταν κάμπτεται η αξιοπιστία του τα δικαιώματα αυτά αμφισβητούνται και αναιρούνται.
Το πρόσφατο παράδειγμα της μνημονιακής νύχτας μας έχει δώσει ακριβώς το χρέος να συμμετέχουμε στις εκλογές να ενισχύσουμε αυτό το δημοκρατικό πολίτευμα, που μπορεί να μην είναι το άριστο, έχει αναπηρίες, αλλά είναι το καλύτερο, άλλο δεν υπάρχει.
Έτσι, μετά τον Αύγουστο του 2018 που διανοίγονται νέες δυνατότητες αποκατάστασης δικαιωμάτων, όλες και όλοι σήμερα ψηφίζουν και αύριο ελέγχουν» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ.Ρουπακιώτης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης