Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Πρώτη κίνηση η κατάργηση των ΝΟΜΕ για την ΔΕΗ

Π.Μπουσμπουρέλης: Πρώτη κίνηση η κατάργηση των ΝΟΜΕ για την ΔΕΗ
Η στρεβλωτική λειτουργία σαν αρχή του Γ Μνημονίου πρέπει άμεσα να υποκατασταθεί
H ατζέντα για την ΔΕΗ της επόμενης κυβέρνησης θα είναι πλούσια.
Όμως μια από τις προτεραιότητες πρέπει να είναι η κατάργηση των NOME, των δημοπρασιών που σκοπό έχουν να δώσουν ενέργεια στους ιδιώτες για να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ.
Ο θεσμός έχει μερική επιτυχία στον στόχο του, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται ακόμα στο 73,9% ένα εξάμηνο πριν μπούμε στο 2020, όπου στόχος είναι να πέσει στο 50%.
Παρλάληλα στη αγορά κυριαρχεί μια ανισορροπία καθώς και οι ιδιώτες δεν κερδίζουν, ενώ οι εξαγωγές δείχνουν ότι κυρίως επωφελούνται κάποιοι Traders.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ καταγράφει τεράστιες ζημίες, που κατα άλλους έχουν φτάσει σωρευτικά το 1 δισ, η ίδια η δίοικηση της ΔΕΗ κάνει λόγο για 250 εκατ ευρώ ετησίως και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Όπως αναφέρει σήμερα το WEN, οι ποσότητες για τα επόμενα ΝΟΜΕ είναι της τάξης των 50MW/h.
Η στρεβλωτική αυτή όμως διαδικασία το μόνο που κάνει, είναι να λειτουργεί επιζήμια προς όφελος ελαχίστων και απλά τυπολατρικά να τηρείται η αποτυχημένη αρχιτεκτονική για την ενέργεια του Γ Μνημονίου.
Η ίδια η δίοικηση της ΔΕΗ ανέφερε στην τελευταία Γ.Σ. ότι το 2019 αναγκάζεται για τα ΝΟΜΕ να χρησιμοποιεί και ενέργεια από το φυσικό αέριο και από εισαγωγές.
Τούτου δοθέντος η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνεννοηθεί ταχύτατα με τις Βρυξέλλες και να υποκαταστήσει άμεσα τα ΝΟΜΕ, που αδέξια και για να μην προχωρήσουν άλλες διαρθρωτικές κινήσεις, συμφωνήθηκαν κατά το Γ Μνημόνιο,
Η ΔΕΗ επίσης δεν πρόκειται να πουληθεί σε κανέναν στην άθλια κατάσταση που είναι, ούτε και πρόκειται καμία σοβαρή ελληνική κυβέρνηση να απωλέσει τον έλεγχο της ΔΕΗ, όπως πουθενά δεν έχει γίνει σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη, ανεξαρτήτως ποσοστών και επενδυτών.
Εφόσον όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να κρατικοποιηθεί και να μπουν κρατικά κεφάλαια, πρέπει τάχιστα να ενισχυθεί και το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα είναι θανάσιμα τραυματισμένη,
Η ίδια η αγορά εξάλλου ζητά να γίνουν κινήσεις άμεσες και αποτελεσματικές, διότι η ΔΕΗ δεν πρέπει και δεν μπορεί να συρθεί σε "πρακτικές ανακεφαλαιοποίησης" όπως συνέβη με τις τράπεζες και λοιπά καραγκιοζιλίκια που έχουν αφήσει και σήμερα για την οικονομία επικίνδυνες εκκρεμότητες.
www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης