Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

«Πέναλτι» 500 MWh/h στη ΔΕΗ για τις επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Στη ΡΑΕ η εισήγηση της ΕΧΕ

«Πέναλτι» 500 MWh/h στη ΔΕΗ για τις επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Στη ΡΑΕ η εισήγηση της ΕΧΕ

Οι έξτρα ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αν η Αρχή εκδώσει έγκαιρα απόφαση, θα επιμεριστούν στις δύο τελευταίες δημοπρασίες της χρονιάς

UPD - (12.30) - Η ΡΑΕ προχώρησε στην έγκριση της εισήγησης της ΕΧΕ για τις έξτρα ποσότητες λόγω του «πέναλτι», καθώς για τον επιμερισμό τους στις δύο τελευταίες δημοπρασίες. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε, με τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων της Αρχής σε ΦΕΚ, στη διαδικασία της 17ης Ιουλίου να δημοπρατηθούν τελικά 763 MWh/h και της 10ης Οκτωβρίου 1029 MWh/h.

Στο ύψος των 500 MWh/h κινείται ο υπολογισμός στον οποίο κατέληξε η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), σχετικές με τις επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να εκχωρηθούν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, λόγω απόκλισης του ποσοστού της ΔΕΗ από το μερίδιο - στόχο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΧΕ, η σχετική εισήγηση έχει σταλεί ήδη στη ΡΑΕ, με συνέπεια αν η Αρχή προχωρήσει σύντομα στην αξιολόγηση της εισήγησης, τότε ένα μέρος από αυτές τις ποσότητες θα προστεθεί στη δημοπρασία της 17ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2019 προβλέπονται δύο ακόμη δημοπρασίες, στις 17 Ιουλίου και στις 16 Οκτωβρίου, στις οποίες με βάση το ετήσιο πρόγραμμα κατανομής των ποσοτήτων θα δημοπρατηθούν 500 και 767 MWh/h αντίστοιχα.

Ωστόσο, για να μπορέσουν οι έξτρα 500 MWh/h να επιμερισθούν στις δύο διαδικασίες, θα πρέπει να εκδοθεί έγκαιρα σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.
Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο η Αρχή να αξιολογήσει έγκαιρα την εισήγηση της ΕΧΕ.
Σε αντίθετη περίπτωση, όλο το «πέναλτι» θα μεταφερθεί αποκλειστικά στη δημοπρασία της 16ης Οκτωβρίου.
Τυχόν έγκαιρη δρομολόγηση του επιμερισμού των ποσοτήτων, και επομένως αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκχωρηθεί στις 17 Ιουλίου, θα δράσει αντισταθμιστικά στην πρόσφατη αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης, η οποία όπως είναι γνωστό από την επόμενη δημοπρασία έχει επαναπροσδιοριστεί στα 58,12 ευρώ ανά MWh.
H νέα «αφετηρία» απέχει ελάχιστα από το ιστορικό ρεκόρ των 58,74 ευρώ ανά MWh, που καταγράφηκε στη διαδικασία του Απριλίου.
Έτσι, όσο περισσότερες είναι οι προς διάθεση ποσότητες, τόσο περισσότερες γίνονται οι πιθανότητες να αποτελέσει παρελθόν το συγκεκριμένο «φράγμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης