Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Νιγηρία: H Κρατική εταιρεία πετρελαίου αλλάζει τη διάρθρωση των πληρωμών για joint ventures ενέργειας

Νιγηρία: H Κρατική εταιρεία πετρελαίου αλλάζει τη διάρθρωση των πληρωμών για joint ventures ενέργειας

Στόχος να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση έργων

Η NNPC της Νιγηρίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 4/7/2019 ότι σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι joint ventures ενέργειας καταβάλλουν λειτουργικά έξοδα για να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση έργων που συχνά «αγωνίζονται» για την εξασφάλιση έγκαιρης συνεισφοράς από την κρατική επιχείρηση πετρελαίου.
Το νέο μοντέλο "ενσωματωμένης κοινοπραξίας" θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να λειτουργούν ως ανεξάρτητες οντότητες, ώστε να μπορούν να αντλούν κεφάλαια μέσω μετοχών ή χρεών και στη συνέχεια να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους, ανέφερε η NNPC στην ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας διάρθρωσης, οι επιχειρήσεις ενέργειας που εκμεταλλεύονται τις joint ventures καλύπτουν το κόστος και αποδίδουν μετρητά στη NNPC για το μερίδιό τους.
Η κρατική εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πετρελαίου το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων εσόδων, σπάνια έχει πληρώσει εγκαίρως και αντιμετώπισε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2014, η οποία οδήγησε σε απότομη αύξηση των καθυστερημένων οφειλών της.
Οι καθυστερούμενες πληρωμές πληρώνονται με πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, ο απερχόμενος επικεφαλής της NNPC Maikanti Baru ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση πληρωμών ήταν μόνο ένα προσωρινό μέτρο.
Η NNPC δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα δομή ούτε αναφέρει πότε θα εισαχθεί, αλλά το μοντέλο θα μπορούσε να αναλάβει το βάρος των τακτικών πληρωμών μακριά από το NNPC και την κυβέρνηση.
Η NNPC έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση των συμμετοχών της στις κοινοπραξίες σε λιγότερο από 40% φέτος από 55% έως 60% στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων.
Στους συνεργάτες της περιλαμβάνονται η Royal Dutch Shell, η Chevron και η ExxonMobil.
Η μεταρρύθμιση οποιουδήποτε τμήματος της NNPC θέτει πολιτικές προκλήσεις στη Νιγηρία. Η NNPC είχε ήδη δρομολογήσει σχέδια για να αλλάξει τη δομή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά αυτή εισήχθη σε δοκιμαστική βάση και δεν εφαρμόστηκε ευρέως.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης