Ενέργεια

Συγκλίνουν οι τιμές κόστους από ΑΠΕ με την ΟΤΣ - Μικρές οι διαφορές σε σχέση με τις θερμοηλεκτρικές

Συγκλίνουν οι τιμές κόστους από  ΑΠΕ με την ΟΤΣ - Μικρές οι διαφορές σε σχέση με τις θερμοηλεκτρικές

Οι μεσοσταθμικές τιμές από τις τελευταίες δημοπρασίες κινούνται στα επίπεδα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά

Αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες, συνεχίστηκε και στις δημοπρασίες της 1ης Ιουλίου το καθοδικό σπιράλ των τιμών αναφοράς που κατακυρώνουν από διαγωνισμό σε διαγωνισμό τα καινούρια έργα ΑΠΕ.
Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα στην προδιαγεγραμμένη εξομοίωση του κόστους της «πράσινης» παραγωγής με το κόστος του ρεύματος από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλότερη προσφορά που προκρίθηκε στα φωτοβολταϊκά ήταν 61,95 ευρώ ανά MWh, ενώ στα αιολικά 59,09 ευρώ ανά MWh.
Ωστόσο, η εικόνα ως προς την οικονομικότητα των δύο τεχνολογιών αντιστρέφεται αν ληφθούν υπόψη οι μεσοσταθμικές τιμές, που στα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε στα 62,78 ευρώ ανά MWh, ενώ στα αιολικά στα 67,32 ευρώ ανά MWh.
Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω τιμές είναι μικρότερες από τις τιμές εκκίνησης, που ήταν 69,26 ευρώ ανά MWh στα φωτοβολταϊκά και 69,18 ευρώ ανά MWh στα αιολικά.
Παράλληλα, θέτουν τη βάση για περαιτέρω μείωση του κόστους της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας ήδη από τις επόμενες δημοπρασίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από μικρότερο «πλαφόν».
Την ίδια στιγμή, οι μεσοσταθμικές τιμές από τις τελευταίες δημοπρασίες κινούνται στα επίπεδα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, το οποίο αντικατοπτρίζεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Ενδεικτικό είναι πως ήδη κινούνται κάτω από τις μέσες εβδομαδιαίες τιμές, με δεδομένο πως η μέση τιμή της ΟΤΣ άγγιξε τα 67,65 ευρώ ανά MWh το 7ήμερο 17-23 Ιουνίου, και 72,62 ευρώ ανά MWh μία εβδομάδα νωρίτερα.
Επομένως, έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί η ενίσχυση των έργων ΑΠΕ έναντι των αμοιβών που θα εξασφάλιζαν συμμετέχοντας απευθείας στην αγορά.
Κάτι που σημαίνει πως σύντομα η αύξηση του μεριδίου της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής δεν θα επιφέρει καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης