Δελτία Τύπου

Η Air Liquide ανακοινώνει τους τρεις νικητές του διαγωνισμού «2018 Scientific Challenge»

tags :
Η Air Liquide ανακοινώνει τους τρεις νικητές του διαγωνισμού «2018 Scientific Challenge»
Στους τρεις νικητές απονεμήθηκε το βραβείο «Air Liquide Scientific Prize» αξίας 50.000 ευρώ
Τρεις νικητές αναδείχθηκαν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Air Liquide «2018 Scientific Challenge» , μέσα από περισσότερες από 132 συμμετοχές από 34 διαφορετικές χώρες. Στη δεύτερη διοργάνωση του εν λόγω διαγωνισμού, η Air Liquide προσκάλεσε ομάδες ερευνητών, εταιρείες start-up καθώς και ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα να προτείνουν επιστημονικά ερευνητικά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τη χρήση Βασικών Μικρο-Μορίων, όπως το οξυγόνο, το άζωτο, το υδρογόνο, το διοξείδιο του άνθρακα κλπ.
Στους τρεις νικητές απονεμήθηκε το βραβείο «Air Liquide Scientific Prize» αξίας 50.000 ευρώ. Επιπλέον, ο Όμιλος θα χρηματοδοτήσει με συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ σχέδια κοινής συνεργασίας για την μετατροπή των επιστημονικών προτάσεων των νικητών σε τεχνολογίες κατάλληλες για την εμπορική τους αξιοποίηση. Για κάθε θέμα, οι νικητές είναι:

•             «Lower-CO2 H2» - Παραγωγή υδρογόνου σε ανταγωνιστικές τιμές, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

José Manuel Serra Alfaro από το Instituto de Tecnología Química (ερευνητικό κέντρο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Universitat Politècnica de València και του Consejo Superior de Investigaciones Científicas) στην Ισπανία. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας νέας διαδικασίας με χρήση ενός αντιδραστήρα μεμβρανών για την παραγωγή καθαρού H2 σε ένα και μόνο στάδιο.

•             «H2 is coming» - Χρήση υδρογόνου για την αποφυγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τις βιομηχανικές διεργασίες που βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Christophe Coperet από το ETH Zurich στην Ελβετία. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αποδοτικών καταλυτών κατά τη χρήση του H2 και CO2 στην παραγωγή μεθανόλης.

•             «Sustainable Farm to Fork» - Κάλυψη των διατροφικών αναγκών 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με προσιτό, υγιή και βιώσιμο τρόπο

Wenbiao Shen από το Nanjing Agricultural University στην Κίνα. Αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι η χρήση εμπλουτισμένου με Η2 νερού στη γεωργία για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Ο François Darchis, Αντιπρόεδρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Air Liquide, υπεύθυνος για θέματα Καινοτομίας, δήλωσε: «Αυτός ο επιστημονικός διαγωνισμός συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας του Ομίλου με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (ακαδημαϊκοί, τεχνολογικά ινστιτούτα, εργαστήρια κλπ.), ενώ αποδεικνύει έμπρακτα την προσέγγιση για ανοιχτή καινοτομία της Air Liquide. Χάρη στο διαγωνισμό αυτό, συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας πάνω στα Βασικά Μικρό-Μόρια, με στόχο την εξεύρεση νέων λύσεων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την αντιμετώπιση των βασικών κοινωνικών προκλήσεων». 
Οι νικητές επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή 7 μελών, υπό την προεδρεία του Διευθυντή Έρευνας & Ανάπτυξης της Air Liquide. Η επιτροπή απαρτιζόταν από τον καθηγητή Jean-Pierre Sauvage, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2016 για το έργο του σχετικά με την ανάπτυξη των μοριακών μηχανών, καθώς και την Καθηγήτρια Pamela Ronald, Φυτοπαθολόγο και Γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis, μέλος του American Association for the Advancement of Science (AAAS), καθώς και πέντε εμπειρογνώμονες της Air Liquide, που έχουν διακριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής αναγνώρισης του Ομίλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης