Διεθνή

Συνεδριάζει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής για την ηγεσία της ΕΕ – Παραμένουν οι διαφορές

Συνεδριάζει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής για την ηγεσία της ΕΕ – Παραμένουν οι διαφορές
Προβάδισμα για την προεδρία της Κομισιόν ο Frans Timmermans - Δεν αποκλείεται ένα νέο αδιέξοδο

Συνέρχεται εκ νέου σήμερα Τρίτη 2 Ιουλίου η Σύνοδος Κορυφής σε μια ακόμα προσπάθεια να ορίσει την ηγεσία της ΕΕ ύστερα από την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών κατά την χθεσινή ημέρα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική και κοινά αποδεκτή λύση για το ποιοι θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.
Ύστερα από 19 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες Δευτέρα 1/7 να καταλήξουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα να συνέρχονται εκ νέου σήμερα σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο που προδιαγράφεται και να υπάρξει συναίνεση στα προτεινόμενα πρόσωπα ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ενδεικτικές της απογοητευτικής εικόνας ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία αλλά και για πολύ αρνητική εικόνα για την ΕΕ.
«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή» τόνισε ο Macron, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες».
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις και για το αν το μέλλον της ΕΕ τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28.
«Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ»  είπε χαρακτηριστικά ο Macron.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.
«Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια πριν προχωρήσουμε σε μια ψηφοφορία ώστε να αποφευχθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Οι συζητήσεις είναι περίπλοκες, όπως ελπίζω ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Υπό αυτήν την προβληματική εικόνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα Τρίτη 2/7 με τις πληροφορίες να θέλουν πως η υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν παραμένει στο τραπέζι και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Την υποψηφιότητα του Timmermans στηρίζει και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εκπροσωπείται στη σημερινή συνεδρίαση από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
Χαρακτηριστικές πάντως ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Mark Rutte, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκη τη διαδικασία κατανομής των αξιωμάτων στην Κομισιόν, επισημαίνοντας πως κάθε  άλλο παρά βέβαιο είναι πως στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει λευκός καπνός.
Σημειώνεται ότι πέρα από την θέση του προέδρου της Κομισιόν, η ΕΕ καλείται να αποφασίσει για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικών και ασφάλειας ενώ σε δεύτερο χρόνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το διάδοχο του Mario Draghi στη διοίκηση της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμβιβαστικής πρότασης, στην οποία φαίνεται πως είχαν καταλήξει Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία ο Σοσιαλιστής Frans Timmermans προοριζόταν για την προεδρία της Κομισιόν, ο προερχόμενος από το ΕΛΚ, Manfred Weber για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - θητεία που θα μοιραζόταν με τον Φιλελεύθερο Guy Verhofstadt, η προερχόμενη από το ΕΛΚ, Kristina Georgieva για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Φιλελεύθερη Margrethe Vestager ή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel για την θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικών και ασφαλείας.
Ωστόσο οι προτάσεις αυτές έπεσαν στο κενό ύστερα από τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μιας σειράς κρατών, γεγονός που απέδειξε αφενός τις δύσκολες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και την κρίση συνοχής και προσανατολισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης