Ηλεκτρισμός

Tώρα θυμήθηκαν στη ΔΕΗ ότι το κόστος μετατροπής των μονάδων του Αθερινόλακκου στην Κρήτη είναι 13 εκατ. ευρώ

Tώρα θυμήθηκαν στη ΔΕΗ ότι το κόστος μετατροπής των μονάδων του Αθερινόλακκου στην Κρήτη είναι 13 εκατ. ευρώ

Η προτεινόμενη λύση θα τεθεί επί τάπητος από τη ΔΕΗ σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (2/7) για το θέμα

Νέα δεδομένα στην αποσόβηση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης, δημιουργεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές στις ατμοστροβιλικές μονάδες του Αθερινόλακκου, ώστε να λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο.
Μάλιστα, το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος από τη ΔΕΗ, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (2/7) για τη διασφάλιση επάρκειας του νησιού έως την ολοκλήρωση της «μεγάλης διασύνδεσης».
Στη σύσκεψη, στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το σχέδιο της ΔΕΗ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, για τη μετατροπή θα χρειαστεί μία επένδυση που δεν θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της υποδομής που θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία των μονάδων με φυσικό αέριο, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι μία πλωτή μονάδα FSRU, η οποία θα αναλαμβάνει την επαναεριοποίηση του φυσικού αερίου, που θα καταφθάνει σε μορφή LNG.
Όλα αυτά συμβάνουν 5 ημέρες πριν τις εκλογές.
Διερωτάται κανείς η σπουδή αυτών των αποφάσεων που να οφείλεται άραγε;

Πλάνα τελευταίας στιγμής

Το παραπάνω πλάνο πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει τον βασικό «πυλώνα» των μέτρων που θα προκριθούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
Πρώτα από όλα, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα έστω και μερικής συμμόρφωσης στην Οδηγία 2010/75/ ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών, και επομένως την αποφυγή ενός μέρους των προστίμων.
Ο λόγος είναι πως, με την καύση φυσικού αερίου, οι ατμοστροβιλικών μονάδες του Αθερινόλακκου θα πληρούν πλέον τις προδιαγραφές της Οδηγίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η αναβάθμισή τους θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να περιορισθεί δραστικά ή ακόμη και να διακοπεί πλήρως η λειτουργία των μονάδων στα Λινοπεράματα, περιορίζοντας ή ακόμη και εξαλείφοντας τις κυρώσεις και για τον συγκεκριμένο ΑΗΣ.
Εξίσου σημαντικό είναι πως η ΔΕΗ εκτιμά πως η μετατροπή θα μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την έλευση του επόμενου καλοκαιριού, όταν το νησί θα βρεθεί ενώπιον της επόμενης κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης σε ρεύμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η «μικρή διασύνδεση».
Μόνη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με την επιχείρηση, η πολιτεία να θεσπίσει εντός του 2019 το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, όπως π.χ. για την τροφοδοσία με αέριο μέσω του FSRU.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι τη μετατροπή των μονάδων του Αθερινόλακκου θα συμπληρώσει η δημιουργία επιπλέον μονάδων ΑΠΕ στο νησί, όπως και μπαταριών, ώστε ένα μέρος του ελλείμματος να καλυφθεί από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.
Το πιο εύλογο σενάριο είναι να προκριθεί η εγκατάσταση μικρών σταθμών (ισχύος μεταξύ 500 KW και 1 MW), όπως και συστοιχιών συνολικής ισχύος 40-50 MW.
Ακόμη όμως και αυτός ο συνδυασμός δεν θα είναι αρκετός για να εξασφαλίσει την κάλυψη της ζήτησης μέχρι τη «μεγάλη διασύνδεση».
Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει μία ακόμη λύση που να καλύψει μία διόλου ευκαταφρόνητη ισχύ που θα απομείνει, η οποία σύμφωνα με τα σενάρια της μελέτης του ΕΜΠ κυμαίνεται στα 100-200 MW. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης