Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, νέα συνεδρίαση την Τρίτη 2/7

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, νέα συνεδρίαση την Τρίτη 2/7
Σκληρό παζάρι στους κόλπους της ΕΕ για τα κορυφαία αξιώματα
Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε και η σημερινή (1/7/2019) Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τις "κενές" θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θρίλερ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου 2019, καθώς παρά τη συμφωνία Merkel - Macron στο πρόσωπο του Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν, υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιταλία, τις χώρες του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Απόγοήτευση Macron: Αποτύχαμε...

Για "αποτυχία" που βγάζει μια "αρνητική εικόνα" για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron,  σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
"Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία.
Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της "διαίρεσης" στο ΕΛΚ και το "γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο".
"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν "προσωπικές φιλοδοξίες" και "κρυφές ατζέντες".
Επιπλέον, εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το αν το "μέλλον της ΕΕ" τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28.
"Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.
Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μacron μίλησε με ενόχληση για τις «μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα»  και για τις ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις σε ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.

«Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια πριν προχωρήσουμε σε μια ψηφοφορία ώστε να αποφευχθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Οι συζητήσεις είναι περίπλοκες, όπως ελπίζω ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Τσίπρας: Είμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο στις 12:00, ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί αύριο στη Σύνοδο, λόγω των προεκλογικών του υποχρεώσεων.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσουν οι ομόλογοί του σε Ισπανία και Πορτογαλία, Pedro Sanchez και Αntonio Costa.

 

Borisov (Βουλγαρία): Εκτός μάχης για τη διαδοχή Tusk η Georgieva

Εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Donald Tusk, βρίσκεται πλέον η Βουλγάρα υποψήφια Kristalina Georgieva, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ.
«Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό.
Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Borisov αναφορικά με την υποψηφιότητα της Georgieva για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία, στη θέση της Mogherini.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης