Ηλεκτρισμός

Ξεκινά την αναζήτηση επενδυτών μειοψηφίας η εταιρία Αριάδνη Interconnection

Ξεκινά την αναζήτηση επενδυτών μειοψηφίας η εταιρία Αριάδνη Interconnection

Μεγάλο το ενδιαφέρον εταιριών για την εξασφάλιση συμμετοχής στην κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης  

Από μέρα σε μέρα αναμένει ο ΑΔΜΗΕ την έγκριση από τη ΡΑΕ της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την «είσοδο» ενός ή περισσότερων επενδυτών μειοψηφίας στη θυγατρική του εταιρία «Αριάδνη Interconnection», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.
Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του Διαχειριστή, προσθέτοντας ότι μόλις δώσει η Αρχή το «πράσινο φως», τότε θα δημοσιευθεί άμεσα η διεθνής πρόσκληση.
Από την πλευρά του Διαχειριστή, περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής του ΕuroAsia, η οποία θα εκδικαστεί στις 15 Ιουλίου στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών.
Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιλογή της εταιρείας ή των εταιρειών που θα αποκτήσουν μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης.
Όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, όπου η νεα κυβέρνηση θα καθορίσει την πολιτική σε σχέση με τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης. Έτσι και αλλιώς αναμένονται αλλαγές στη ΡΑΕ, πλην όμως η Αριάδνη θα πρέπει οπωσδήποτε να βρει επενδυτές. 
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στρατηγική που θα καθορίσει η νέα κυβέρνηση με τον Euroasia.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ έχει αποφασίσει να διατεθεί έως και το 39% της «Αριάδνης», διατηρώντας ο ίδιος μέχρι το 61% της θυγατρικής του.
Επίσης, με βάση τους όρους της προκήρυξης, προτεραιότητα «εισόδου» στη θυγατρική έχουν ξένοι Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μερίδιο θα μπορούν να διεκδικήσουν επίσης και fund.
Η επιλογή των επενδυτών μειοψηφίας θα γίνει σε δύο φάσεις.
Θα προηγηθεί η φάση της προεπιλογής (στη βάση κριτηρίων χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας και προσωπικής κατάστασης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση προσφορών.
Όσοι περάσουν την προεπιλογή θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room της «Αριάδνης», όπου θα είναι διαθέσιμα τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά στοιχεία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών, του business plan, του προτεινόμενου Συμφωνητικού Μετόχων (SHA) και Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (SPA), αλλά και του Concession Agreement.

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα έργα των 915 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από τον αριθμό όσο και από το «προφίλ» των εταιρειών που έχουν δείξει έως αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον για συμμετοχή στους δύο διαγωνισμούς που αφορούν στο κατασκευαστικό αντικείμενο της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική, δηλαδή για τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.
Όπως προσθέτουν, από το πλήθος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που υποβάλλονται, αλλά και από τα έξοδα στα οποία έχουν προβεί αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους (π.χ. με τη μετάβαση εκπροσώπων τους στην Ελλάδα), φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν σθεναρά τα σχετικά έργα.
Έργα τα οποία έχουν προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ για τα καλωδιακά τμήματα και 315 εκατ. για τους σταθμούς μετατροπής.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του Διαχειριστή, στην περίπτωση των σταθμών μετατροπής πολλοί από τους ενδιαφερόμενους ζητούν να δοθεί παράταση στην υποβολή των προσφορών, λόγω της περιπλοκότητας των μονάδων.
Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μικρή μετάθεση της διορίας κατάθεσης.
Αντίθετα, φαίνεται πως στην περίπτωση των καλωδιακών τμημάτων, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε η προκήρυξη.
Επομένως, το πλέον πιθανό είναι η υποβολή των προσφορών να «κλείσει» την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης