Πετρέλαιο

Νορβηγία: Χαρτογράφηση για την σταδιακή αποχώρηση από τις επενδύσεις πετρελαίου

Νορβηγία: Χαρτογράφηση για την σταδιακή αποχώρηση από τις επενδύσεις πετρελαίου
Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε  από την κεντρική  τράπεζα να αξιολογήσει τον κίνδυνο του κλίματος στις επενδύσεις του ταμείου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου
Το επενδυτικό ταμείο υγείας της Νορβηγίας, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πρέπει να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των επιχειρήσεων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις επενδύσεις της, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 28/6/2019.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Νορβηγίας να μετατοπίσει το ταμείο από το πετρέλαιο, το κοινοβούλιο της χώρας στις 12 Ιουνίου ενέκρινε ένα σχέδιο για την αποδέσμευση όλων των ειδικών εξερευνητικών και παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ορίζεται από τον δείκτη FTSE Russell, δείκτη αναφοράς.
Το fund μπορεί ακόμη να επενδύσει σε πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν διυλιστήρια και άλλες κατάντη δραστηριότητες, αποκαλούμενες ολοκληρωμένες εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell και η ExxonMobil.
Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί η κεντρική τράπεζα, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το οποίο στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο του υπουργείου.
Το ταμείο είπε προηγουμένως ότι οι εκποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου.
Η Νορβηγία δήλωσε ότι η απόφαση είναι να μειωθεί η έκθεση του πλούτου της χώρας σε κίνδυνο μόνιμης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι το βλέπουν ως παράδειγμα ενός επενδυτή που απομακρύνεται από τη βιομηχανία πετρελαίου.
 Επίσης, την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε  από την κεντρική  τράπεζα review  που να περιγράφει τις προσπάθειές του σχετικά με τον κίνδυνο του κλίματος στις επενδύσεις του ταμείου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, θέλει η τράπεζα να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τον κίνδυνο για το κλίμα σε όλο το χαρτοφυλάκιο, είτε πρόκειται για τις εταιρείες στις οποίες επενδύεται, είτε για τις ακίνητες περιουσίες ή για τα ομόλογα που κατέχει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης