Ενέργεια

Τον Ιούνιο 2020 η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Ένα χρόνο νωρίτερα η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ

Τον Ιούνιο 2020 η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Ένα χρόνο νωρίτερα η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ

Ένα χρόνο νωρίτερα η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ

Τον Ιούνιο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ανέφεραν πριν από λίγο στις ομιλίες τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), Μιχάλης Φιλίππου, σε ημερίδα του ΑΔΜΗΕ για την αγορά εξισορρόπησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, τα πληροφοριακά συστήματα της αγοράς εξισορρόπησης θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς. Έτσι, αμέσως μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η δοκιμή από τους χρήστες των πλατφόρμων για το σύνολο των τεσσάρων αγορών, ώστε έπειτα από ένα 6μηνο να αρχίσει η κανονική λειτουργία.
Από την πλευρά του, ο κ. Φιλίππου σημείωσε πως σήμερα παραλαμβάνει η ΕΧΕ τις πλατφόρμες που υλοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τις τρεις υπόλοιπες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, προθεσμιακή) για να αρχίσει ο εσωτερικός έλεγχος. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα εσωτερικά τεστ, ώστε από τον Οκτώβριο τα συστήματα των τριών αγορών να «ανοίξουν» για τους χρήστες, για τη δοκιμή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Στη συνέχεια, και καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο, θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές όλων των πληροφοριακών συστημάτων μαζί, ώστε μεταξύ άλλων να ελεγχθεί και η διαλειτουργικότητά τους. Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την υποβολή αίτησης στους αρμόδιους φορείς για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή, σε πρώτη φάση με αυτήν της Ιταλίας, ώστε η αίτηση να κατατεθεί τον Ιούνιο.
Αναφερόμενος στην αγορά εξισορρόπησης, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε πως αποτελεί προσθήκη στις υφιστάμενες διαδικασίες του Διαχειριστή, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η απαιτούμενη ζήτηση στο Σύστημα καλύπτεται από τους φτηνότερους διαθέσιμους πόρους, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
«Η αγορά εξισορρόπησης εξασφαλίζει ότι οι ποσότητες αυτές θα αποζημιώνονται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Συστήματος, διασφαλίζοντας επαρκή έσοδα στις πηγές που τις παρέχουν. Επίσης, η αγορά εξισορρόπησης παρέχει σε όλους τους χρήστες του συστήματος ένα σαφές οικονομικό σήμα για το πραγματικό κόστος των ανισορροπιών που προκαλείται από τους χρήστες και ένα ξεκάθαρο κίνητρο για την ελαχιστοποίησή τους», συμπλήρωσε. 

Επιτάχυνση της 4ης φάσης των Κυκλάδων

Κατά την ομιλία του ο κ. Μανουσάκης αποκάλυψε επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να επιταχύνει κατά έναν τουλάχιστον χρόνο την υλοποίηση της 4ης φάσης των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου, της Σερίφου, της Σίφνου και της Κύθνου.
Έτσι, η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, δηλαδή η προκήρυξη των έργων, να γίνει στις αρχές 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 που προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Επομένως, η ηλέκτριση των διασυνδέσεων θα πραγματοποιηθεί τη διετία 2022-2023, έναντι της 2023-24.
Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών που αυτή τη στιγμή ηλεκτροδοτούνται με αυτόνομα συστήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε φτηνό ενεργειακό μείγμα, να αποτρέπεται η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είναι γνωστό, ο Διαχειριστής ήδη έχει δρομολογήσει μεταξύ άλλων την ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που αποτελεί το πλέον εμβληματικό ανάλογο έργο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, εντός Ιουλίου ο η θυγατρική του Διαχειριστή «Αριάδνη Interconnection» αναμένει τις προσφορές τόσο για τα καλωδιακά συστήματα όσο και τους Σταθμούς Μετατροπής.
Ο ΑΔΜΗΕ δίνει όμως έμφαση και στις διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά όχι μόνο στην αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος, αλλά και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, έχει ήδη εγκριθεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) h αύξηση της διασυνδετικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ πραγματοποιείται μελέτη και για την αύξηση της διασυνδετικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης