Περιβάλλον

Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία - Θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία - Θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος
Οι γαλλικές αρχές έχουν ενισχύσει τους περιορισμούς στη χρήση νερού για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του καύσωνα, ενώ εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει
Στην υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει σήμερα Παρασκευή ο υδράργυρος, την ώρα που κορυφώνεται το κύμα καύσωνα που σαρώνει την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.
Μέχρι σήμερα, το εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας, το οποίο είχε καταγραφεί στο Γκαρ, κατά τη διάρκεια του μεγάλου καύσωνα τον Αύγουστο του 2003, ήταν 44,1 βαθμοί Κελσίου και τότε 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας εξέδωσε μια πρωτοφανή κόκκινη προειδοποίηση για τέσσερις περιοχές στο νότιο κομμάτι της χώρας. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει σε πορτοκαλί συναγερμό, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, τέσσερα διαμερίσματα στη νότια Γαλλία έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι περιοχές Gard, Vaucluse, Herault και Bouches-du-Rhone αναμένεται να μετρήσουν θερμοκρασίες μεταξύ 42 και 45 βαθμών Κελσίου σήμερα Παρασκευή.
Οι γαλλικές αρχές έχουν ενισχύσει τους περιορισμούς στη χρήση νερού για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του καύσωνα, ενώ εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Agnès Buzyn δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των κλήσεων σε αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ως αποτέλεσμα του καύσωνα. Κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν μια «επικίνδυνη συμπεριφορά» όπως να αφήνουν παιδιά στα αυτοκίνητα ή να τρέχουν έξω κατά τη διάρκεια της μέρας.
Εν τω μεταξύ, οι όχθες της ηπείρου είναι αντιμέτωπες με εξαιρετική ζέστη. Το θερμόμετρο σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία σκαρφάλωσε στις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ διαπιστωθεί Ιούνιο μήνα, ενώ στην Ισπανία οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουν συμβεί στην Καταλονία τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο ζεστός αέρας προερχόμενος από τη βόρεια Αφρική είναι υπεύθυνος για τα φαινόμενα, που προκαλούνται από την υψηλή πίεση στην Κεντρική Ευρώπη και την καταιγίδα που χτυπάει τον Ατλαντικό.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας, είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν, οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι αυτά συμβαίνουν συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία τα οποία ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα βαθμό από την εκβιομηχάνιση.
Ινστιτούτο κλιματολογίας στο Πότσνταμ της Γερμανίας λέει ότι τα πέντε πιο καυτά καλοκαίρια της Ευρώπης από το 1500 σημειώθηκαν όλα μέσα στον 21ο αιώνα. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα του κλίματος του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης