Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρουσίαση του Βιβλίου του Κωστή Σταμπολή «Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση»

Παρουσίαση του Βιβλίου του Κωστή Σταμπολή «Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση»
Το βιβλίο του Κωστή Σταμπολή, που κυκλοφορεί, ήδη, από τις Εκδόσεις “Αίολος”,  φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της πληροφόρησης που αφορά στην ενέργεια και κυρίως τοπετρέλαιο
 Παρουσιάστηκε σήμερα 27/6/2019, με ιδιαίτερη επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ο πρώτος τόμος του βαρυσήμαντου βιβλίου του Κωστή Σταμπολή «Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση», ενώπιον πλήθους προσωπικοτήτων από το χώρο της ενέργειας, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, κ. Στάθης Τσοτσορός, και ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Χατζηβασιλειάδης, καθώς και εκπροσώπων του Τύπου.
Στο πάνελ που σχολίασε το βιβλίο συμμετείχαν οι κ.κ. Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τ. μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ.
 Το βιβλίο του Κωστή Σταμπολή, που κυκλοφορεί, ήδη, από τις Εκδόσεις “Αίολος”,  φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της πληροφόρησης που αφορά στην ενέργεια, κυρίως όμως στο πετρέλαιο, αλλά και στο να γίνει περαιτέρω αντιληπτός ο καίριος ρόλος ενός καυσίμου που καθόρισε όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, αφότου ανακαλύφθηκε, εξορύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε, συμβάλλοντας ουσιαστικά, στην εκβιομηχάνιση και στην τεχνολογική πρόοδο. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας το πετρέλαιο απετέλεσε το καύσιμο μιας νέας εποχής, που ήτο ο 20ος αιώνας.
 O ίδιος υπογράμμισε κατά τον πρόλογό του, προσδίδοντας μια επιπλέον διάσταση στο έργο του πως: «Παρατηρώ έντρομος τη μεγάλη κλίμακα παραπληροφόρησης που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, σε όλο το εύρος του ενεργειακού χώρου, ιδιαίτερα μάλιστα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω με ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, που γραμμένο στα ελληνικά, έρχεται να συμπληρώσει τη βιβλιογραφία η οποία, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα, είναι μάλλον φτωχή».
Ο κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος άρχισε να ιχνηλατεί τους δρόμους του πετρελαίου, από επιστημονικής και δημοσιογραφικής σκοπιάς, εδώ και δεκαετίες πρόσθεσε: «Σήμερα, το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες γενικότερα, είναι ο παράγων που επηρεάζει καίρια, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φυσικό πόρο, τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας.»  
Στον πρώτο τόμο του δίτομου αυτού έργου –αναμένεται να επακολουθήσει ο δεύτερος τόμος έως τα τέλη του έτους- ο συγγραφέας, επιχειρεί μια εκτενή και ιδιαίτερα σημαντική αναφορά στην ιστορία της εποχής του πετρελαίου, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.
Παράλληλα, το βιβλίο αναδεικνύει τις κορυφαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη μάχη που διεξάγεται για τον έλεγχο και εκμετάλλευση των βασικών ενεργειακών πόρων, προεξαρχόντων των υδρογονανθράκων.
Ένα από τα βασικά θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο, είναι ότι οι μεγάλες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στον πλανήτη, τα τελευταία χρόνια διαδραματίζονται γύρω από τις προσπάθειες, τις βλέψεις και τους αγώνες για τον έλεγχο και εκμετάλλευση βασικών ενεργειακών πόρων, με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες, σε βαθμό που είναι εύλογο να μιλάμε για πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ομηρία. Έτσι, που το πετρέλαιο να αποτελεί, στην εποχή μας, αναγκαία όσο και μοιραία εξάρτηση.
 Στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Κωστή Σταμπολή, γίνεται αναφορά στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Περσία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, στην επικράτηση του ορυκτού έναντι της ηλεκτροκίνησης, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην έκβαση δύο παγκοσμίων πολέμων, στην ανάδυση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που έμειναν στα χρονικά ως «Οι 7 Αδελφές», στις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 και στην ανάδειξη του OPEC ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών του αργού και όχι μόνο.
 Τέλος, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο απαντά στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Το ερώτημα για το εάν έχει πετρέλαιο η χώρα μας, που βρίσκεται αυτό, τί μέγεθος έχουν τα διάφορα κοιτάσματα και εάν είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα είναι εύλογο και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, ιδιαίτερα, όμως, αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και παρακμής της Ελλάδας.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος επιδαψίλευσε τα εύσημα στον συγγραφέα του βιβλίου για την πολύ υψηλή ποιότητα του πρώτου τόμου και επισήμανε πως έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική ενεργειακή βιβλιογραφία. Θα μπορούσε, δε, κατά τον ίδιο, να θεωρηθεί και ως επιστημονικό σύγγραμμα καθώς καταπιάνεται με την ιστορία του πετρελαίου από την αρχή. Ο κ. Συρίγος είπε, ακόμη, πως η μεγάλη χρησιμότητα του βιβλίου του Κωστή Σταμπολή, έγκειται στο γεγονός ότι καταρρίπτει πολλά από αυτά που έως τώρα θεωρούσαμε όλοι μας ως δεδομένα.
Ως μακράν ό,τι πιο εμπεριστατωμένο για το πετρέλαιο, στην Ελλάδα αλλά, ενδεχομένως και στο εξωτερικό, θεωρεί το βιβλίο ο Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, Γενικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ. Ο κ. Φίλης υπογράμμισε το διδακτικό χαρακτήρα του συγγραφικού έργου του Κωστή Σταμπολή και τόνισε πως αποτελεί «χρηστικότατο οδηγό για το αύριο, που διαλύει μύθους με τρόπο εμπεριστατωμένο», προσθέτοντας πως με το βιβλίο του, ο συγγραφέας επιτελεί «εθνικό έργο.»
 Τέλος, το λόγο έλαβε ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της  Energean Oil & Gas, τέως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας υδρογονανθράκων Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα κεφάλαια του πρώτου τόμου του βιβλίου του Κωστή Σταμπολή. Ο Δρ. Νικολάου είπε πως τον απορρόφησε η ανάγνωση του βιβλίου, χάρη στην εξαιρετική δομή του και στην κατανοητή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, για τον οποίο ανέφερε πως επέλεξε την πιο σοβαρή βιβλιογραφία και κατέληξε, λέγοντας πως το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και διαδοθεί.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από την πλευρά των παρευρισκομένων


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης