Τελευταία Νέα
Ενέργεια

A.Τσίπρας: Επένδυση εθνικής σημασίας οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

A.Τσίπρας: Επένδυση εθνικής σημασίας οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα προχωρά πάντα με πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και υποστήριξη από πολύ σημαντικές εταιρείες, με άριστη γνώση και τεχνογνωσία ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερα συμβολική και ιστορική αξία, διότι η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο, σημείωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας πριν από λίγο, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των δύο «οικοπέδων» υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με την κοινοπραξία των ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τη συμφωνία ξεκινά η υλοποίηση ενός σχεδίου που στοχεύει να μετατρέψει τη χώρα μας σε παραγωγό ενέργειας, πέρα από κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.
Όπως πρόσθεσε, η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για μία επένδυση εθνικής σημασίας, που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Προχωράμε με σχέδιο και στόχο, και προσπάθεια ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά στοχεύουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές προοπτική και ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας ουσιαστικά αναφορά στη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα προχωρά πάντα με πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και υποστήριξη από πολύ σημαντικές εταιρείες, με άριστη γνώση και τεχνογνωσία ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δύο εταιρείες που προέρχονται από δύο χώρες συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου.
Όπως πρόσθεσε, εντός 2-4 ετών πιστεύουμε πως θα έχουμε καθαρή εικόνα αν υπάρχουν κοιτάσματα, καθώς και τι είδους, ώστε να διαπιστωθεί αν θα ανοίξει ένας νέος δρόμος για την ευημερία της χώρας. «Προϋπόθεση είναι να πρυτανεύσει στην περιοχή μας η πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου, της Ειρήνης και της σταθερότητας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα αποτελεί άγκυρα πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, που πατάει ξανά στα πόδια της και γίνεται οικονομικά αυτοδύναμη. «Παράλληλα, η χώρα μας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε.

symbasi

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση ενός κύκλου υπογραφών συμβάσεων παραχώρησης σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με τις πλέον σημαντικές συμβάσεις». Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες, καθώς και την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και ενδεχομένως η εκμετάλλευση: «Διασφαλίσαμε την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τόσο στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο, όσο και στον επιμερισμό των ωφελειών, ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η αυστηρότερη διεθνώς».
Ειδική αναφορά έκανε, δε, στην πρόσφατη απαγόρευση του fracking και στη θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων, «το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι εν προκειμένω η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ένα μόνιμο θεσμό περιβαλλοντικής επιτήρησης των δραστηριοτήτων». Παράλληλα η Περιφέρεια θα ωφεληθεί σημαντικά από τα έσοδα που θα λάβει το Δημόσιο, καθώς σημαντικό μέρος τους θα καταλήξει σε αυτήν, ενώ ήδη «ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Έρευνας Υδρογονανθράκων σε συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και δυνητικά η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι απολύτως συμβατή με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, όπου προβλέπεται διπλασιασμός των ΑΠΕ μέχρι το 2030», καθώς «αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης μετάβασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα».

Η υλοποίηση τέτοιων πρότζεκτ, όπως αυτό της Κρήτης, δείχνουν ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο, σημείωσε ο Πρέσβης των HΠA στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται έντονα να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
«Υπάρχει συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους στην περιοχή, καθώς και πυλώνας σταθερότητας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την ευημερία της χώρας», συμπλήρωσε. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γάλλος Πρέσβης.Ο Γάλλος πρεσβευτής, Κριστόφ Σαντεπί, υπογράμμισε την αξία των δύο συμβάσεων που υπογράφονται και της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών.

«Με τη σημερινή υπογραφή των συμφωνιών σηματοδοτείται μια ιδιαίτερης σημασίας διαφοροποίηση από το παρελθόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας της γραφειοκρατίας, αφού από την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ (30 Μαϊου 2017), μάλιστα δε για δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές, σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στον άγονο διαγωνισμό του 2014, [όχι μόνο στο μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία (αφού η μία είναι εκτός των προηγουμένων περιοχών), αλλά και στην ερευνητική προσέγγιση], ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2018 (90 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο ΕU Official Journal, Noe 2017), σήμερα μετά 15 μήνες ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκούσε περί τους 30 μήνες, δημιουργώντας μας εύλογες προσδοκίες και ελπίδες για μια έστω και καθυστερημένη, σταδιακή προσαρμογή της πολιτείας στους χρόνους της ψηφιακής εποχής», επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ευστάθιος Τσοτσορός.
Με βάση τις γεωφυσικές έρευνες, πρόσθεσε, οι σημερινές εκτιμήσεις μας για την περιοχή της Κρήτης είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά παρά το ότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις χωρίς γεώτρηση, και αυτό είναι αλήθεια, μιλώντας με τους έμπειρους γεωεπιστημονές μας βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση του ερευνητή που είναι πια κοντά στο στόχο του.
Παρά τις όποιες δυσκολίες, που επηρέαζαν τις γενικότερες στρατηγικές επιλογές, ο Όμιλος έχει τελικώς δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον ελλαδικό χώρο στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Για «την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», μίλησε ο Bernard Clement από την Total, το οποίο η ετιαρεία ελπίζει πως θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων.
Ο αντιπρόεδρος της Total Group για τη Νότια Ευρώπη και την Κασπία, δήλωσε ότι «η Total, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, υπογράφει σήμερα τις Συμβάσεις Παραχώρησης για τις περιοχές στα ανοικτά της Κρήτης, εμπλουτίζοντας τις περιοχές της Μεσογείου όπου έχει τη δυνατότητα ερευνών. Ανυπομονούμε να λειτουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας σε αυτά τα βαθιά ύδατα, με πλήρη σεβασμό στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.»
Σύμφωνα με τον Jonathan Wilson, από την ExxonMobil, o αμερικανικός κολοσσός ενώνει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα μέλη της υπόλοιπης κοινοπραξίας, για να εξερευνήσουμε τις προοπτικές των δύο μπλοκ.Ο κ. Wilson, υπενθύμισε ότι η εταιρεία δεν είναι καινούρια στην Ελλάδα, καθώς η παρουσία της ξεκινά το 1914, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα η Standard Oil Hellas, και συνεχίστηκε εντονότερα από τη δεκαετία του ’50, όταν δημιουργήθηκε η Mobil Oil Hellas. «Σήμερα χαιρόμαστε που μπορούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον κλάδο της εξόρυξης, αποκτώντας δύο άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση στα ανοικτά της Κρήτης, τις οποίες ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας, Total και ΕΛΠΕ».

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Σήμερα Πέμπτη (27/6) αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει με πανηγυρικό τρόπο στην Αθηναΐδα και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έχει γίνει με όλες τις προηγούμενες ανάλογες συμβάσεις. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Άλλωστε την υπογραφή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Αιχμές από Μανιάτη

Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ  το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».


Οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης

sym26.6
Έκταση συμβατικών περιοχών: Δυτικά Κρήτης: 20.058,4 km2
Νοτιοδυτικά Κρήτης: 19.868,37 km2

Ιστορικό

Πρόκειται για διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017.
•    22.06.2017: ΥΑ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος
•    22.07.2018: ΥΑ για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»
•    11.08.2017: ΥΑ «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)
•    2.12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.
•    Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή
•    09.03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης
•    Διαδικασία αξιολόγησης
•    03.07.2018: ΥΑ για ορισμό Επιλεγέντος Αιτούντος
•    Κάλυψη από ΣΜΠΕ
•    Έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
•    27.06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών
•    Θα ακολουθήσει κατακύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή

Υπογράφοντες τις συμβάσεις:

-    Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-    Γιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
-    Bernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and Production
-    Jonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)
-    Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Ανάδοχη κοινοπραξία:
-    «Total E&P Greece B.V.» (40%)
-    «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%)
-    «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%)

Χρονοδιάγραμμα έρευνας
Διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης.
Το στάδιο αυτό διαιρείται στις κάτωθι 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις:
•    Πρώτη Φάση: 3 έτη
•    Δεύτερη Φάση: 3 έτη
•    Τρίτη Φάση: 2 έτη

Πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών κατά φάση:
Α’ φάση:
•    Πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων
•    Επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE)
Β’ φάση:
•    Πρόσκτηση 1500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων
Γ’ φάση:
•    Μία (1) γεώτρηση - 4000μ. (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού)

Περιβαλλοντική συμμόρφωση
•    Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
•    Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
•    Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
•    Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
•    Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
•    Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).

Οικονομικό όφελος Δημοσίου

Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.
Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
•    κατά τη φάση έρευνας:
o    1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
o    στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
•    κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
o    καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
o    καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
o    επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης