Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι αναλυτές για την προοπτική να γίνει παγκόσμιος παίκτης η METKA EGN και τα νέα δεδομένα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

tags :
Oι αναλυτές για την προοπτική να γίνει παγκόσμιος παίκτης η  METKA EGN και τα νέα δεδομένα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

Δύο βασικά ενεργειακά ζητήματα που έχουν σχέση με τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ενέργειας

Πως είδε η αγορά τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, που σήμερα κόβει το μέρισμα των 0,36 ευρώ ανά μετοχή;
Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από αναλυτές σε αναλυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πειραιώς και η Pantelakis δίνουν σημαντική έμφαση στην METKA EGN, ενώ η IBG σε αυτήν την φάση δεν δίνει βάση, επικεντρωνόμενη στο CCGT και το νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους του αλουμινίου, παρά το γεγονός ότι επιφυλάσσεται για ανοδική αναθεώρηση.
Όμως το μεγάλο project που μπορεί να αποδώσει το μεγάλο growth είναι η METKA EGN, διαφορετικά δεν θα προσωρούσε στην εξαγορά του 49,9% η Μυτιληναίος.
Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς για το συγκεκριμένο θέμα;
Ότι η εξαγορά έχει γίνει υπό το συνολικό πλαίσιο και δομή του Μυτιληναίου, που στο εξής αποκτά πλατφόρμα για την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, χρηματοδότηση και μεταπώληση φωτοβολατϊκών πάρκων και αποθήκευσης κυρίως στην διεθνή αγορά.
Η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της METKA EGN διασφαλίζει συγκεκριμένες συνέργειες: Την εξαιρετική τεχνολογία που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η METKA EGN η οποία θα ωφεληθεί από αυξανόμενη χρηματοοικονομική ευελιξία, μια αυξανόμενη δυνατότητα να κλειδώνει καλύτερες συμφωνίες με πελάτες και προμηθευτές. Παράλληλα το μέγεθος του Ομίλου για τα BOT projects θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα.
Άρα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε η METKA EGN να γίνει από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στον κλάδο ηλιακής και αποθήκευσης, που είναι η νέα αναπτυσσόμενη βιομηχανία σύμφωνα με την ανάλυση.
Εδώ η ανάλυση μας εξηγεί όλο το project και την επενδυτική προοπτική, που αφορά την ωφέλεια των μετόχων του Μυτιληναίου. Φυσικά το EPC Unit, μεγάλα αυτοχροτηματοδούμενα έργα θα λειτουργεί προσθέτοντας την δική του αξία. Κατά την εκτίμηση του WEN αυτό θα αποφέρει την κεφαλαιοποίηση των 2 δισ ευρώ που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο στον MSCI.
Η αλήθεια είναι ότι η προοπτική της METKA ΕGN για πρώτη φορά αρχίζει να δημοσιοποιείται αναλυτικά.

Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και ο Ομιλος

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να κρατήσει κανείς σε σχέση με τα ενεργειακά, από όσα είπε ο πρόεδρος του Ομίλου εχει να κάνει με τις λιγνιτικές μονάδες σε σχέση με το ότι θα πρέπει να καταλήξουν στην βαριά βιομηχανία, που διαθέτει μηχανισμούς αντιστάθμισης.
Η ΔΕΗ κατά την άποψη του WEN έκανε λάθος το 2018 όταν κλώτσησε την ευκαιρία αναβάθμισης του Αμυνταίου, όμως τώρα προκύπτει ότι τουλάχιστον η Μελίτη μπορεί να βρει και πάλι bid στην επόμενη φάση.
Το σίγουρο είναι ότι οι εξαγορές αυτές μπορεί να γίνουν με πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες τιμές και υπό προυποθέσεις και ότι πιθανότατα ο Μτιληναίος να είναι παρών.
Θεωρητικά φαίνεται ότι διαγωνισμός για αποεπένδυση στους λιγνίτες είναι δύσκολο να υπάρξει, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση.
Όμως σε μια τέτοια εξέλιξη κατά την οποία θα υπάρξει η αναμενόμενη πολιτική αλλαγή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει τους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους για έναν σχεδιασμό που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για όλους.
Το project "διάσωση της ΔΕΗ" εμφανίζεται δύσκολο και θα απαιτήσει πολλές παραμέτρους, αν πρόκειται να μπουν και υδροηλεκτρικές στα πακέτα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης