Περιβάλλον

Καμία απόφαση για το στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας της ΕΕ μετά τη διαφωνία τεσσάρων κρατών – μελών

Καμία απόφαση για το στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας της ΕΕ μετά τη διαφωνία τεσσάρων κρατών – μελών

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου το φθινόπωρο, χωρίς να είναι σίγουρο πως οι χώρες - μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία

Η διαφωνία των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ πάγωσε τη λήψη απόφασης για την ανθρακική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050.

Συγκεκριμένα το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και πάλι στις αρχές του 2020, καθώς η διαφωνία των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ να συμπεριληφθεί το χρονικό ορόσημο του 2050 στο κείμενο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη χρονική μετατόπιση του όλου ζητήματος.
Οι τέσσερις χώρες που μπλόκαραν τη συμφωνία είναι η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, χώρες των οποίων σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται στον άνθρακα και ακόμα δεν θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει τους καλύτερους τρόπους και πόρους για τη μετάβαση στη μετανθρακική εποχή.
Κύκλοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου το φθινόπωρο, με στόχο ως το τέλος του χρόνου οι 28 χώρες - μέλη να καταλήξουν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα επισημοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στο κενό η γαλλογερμανική προσπάθεια

Έτσι, παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανία να τις μεταπείσουν, οι τέσσερις χώρες αρνήθηκαν σθεναρά να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων συγκεκριμένο έτος μέχρι το οποίο θα έχει μειωθεί το CO2 σε επίπεδο τέτοιο, που να επιτυγχάνεται ανθρακική ουδετερότητα, δηλαδή όσο CO2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα, τόσο και να απορροφάται.
Η επόμενη ευκαιρία για να επανέλθει το θέμα στην ατζέντα είναι τον Οκτώβριο, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος του μήνα και θα είναι και η τελευταία για τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ωστόσο το θέμα που θα κυριαρχήσει σε εκείνη τη σύνοδο αναμένεται να είναι το Brexit, καθώς, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου. 
Ας σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ θα «διασφαλίσει τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού», χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές έτος, εξαλείφοντας την αναφορά στο έτος 2050 που αναγραφόταν στο αμέσως προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης