Διεθνή

Νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν επιβάλλουν οι ΗΠΑ - Πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη δηλώνει ο Trump

tags :
Νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν επιβάλλουν οι ΗΠΑ - Πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη δηλώνει ο Trump
Αυξάνουν τις πιέσεις προς την Τεχεράνη η ΗΠΑ - Παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Ιράν
Την επιβολή νέων «σκληρών κυρώσεων» ενάντια στο Ιράν ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ως απάντηση στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στην Τεχεράνη έως ότου το καθεστώς της σταματήσει τις επικίνδυνες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών φιλοδοξιών της», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Trump, προσθέτοντας ότι «ποτέ το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».
Οι εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ιράν αυξήθηκαν από τότε που η Trump έσυρε τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν που είχε μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Obama.
Ορισμένες κυρώσεις που είχαν αρθεί σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή άρχισαν να ισχύουν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αυτές οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ ότι οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εκτελέστηκαν από το Ιράν.
Το Ιράν αρνείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με το NBC μέσω των νέων κυρώσεων θα απαγορευθεί η πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους ακόμη και στον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Ali Khamenei, ενώ θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Trump: Δεν επιδιώκω πόλεμο, αλλά συμφωνία - Οι άλλες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα δεξαμενόπλοιά τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Κυριακή 23/6 σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC πως δεν είναι στις προθέσεις του ο πόλεμος με το Ιράν, αν και το Σάββατο (22/6) δήλωνε, πως παραμένει στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή.
Ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Trump προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.
«Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα» δήλωσε ο Trump και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκω τον πόλεμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε ότι, θα ήταν ικανοποιημένος με μία διμερή ή πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν με νοιάζει τι είδους συμφωνία θα είναι.
Μπορεί να είναι μεμονωμένη ή συλλογική.
Οτιδήποτε που θα έχει ως αποτέλεσμα την μη απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου», από το Ιράν.
Οι νέες αυτές δηλώσεις Trump, που αλλάζουν άρδην την κατάσταση, έρχονται μία μέρα πριν από τις κυρώσεις, (24/6) τις οποίες είχε προαναγγείλει σε βάρος του Ιράν.
Σήμερα, ο Trump κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να προστατεύσουν μόνες τους τα δεξαμενόπλοιά τους.
Σε μια σειρά tweets, ο Trump, που την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε την τελευταία στιγμή πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone), υπογράμμισε πως η προστασία των θαλάσσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα.
«Ούτε χρειάζεται να είμαστε επί τόπου στον βαθμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο εξής (μακράν) ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο», είπε, προτού συνοψίσει τις «πολύ απλές» απαιτήσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

«Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός.
«Άρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;
Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να προστατεύσουν τα πλοία τους σε αυτό που ήταν πάντα ένα επικίνδυνο πέρασμα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το Στενό του Χορμούζ, που συνδέει τον Κόλπο με τη θάλασσα του Ομάν, παραμένει η σχεδόν μοναδική θαλάσσια οδός ανάμεσα στους παραγωγούς υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ και Ιράν) με τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του μικρού πλάτους του, περίπου 50 χλμ.

Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο και όχι συμφωνία με το Ιράν

Για επιθυμία των ΗΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν έκανε λόγο, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif.
Όπως ανέφερε στην ανάρτησή του «οι γελοτοποιοί πολιτικοί που βρίσκονται δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump διψούν για πόλεμο και όχι για διπλωματία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, οι οποίες πλήττουν τόσο τον ανώτατο αρχηγό της χώρας Ayatollah Ali Khamenei, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif.
O Zarif είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι υπάρχει μία «Ομάδα Β» δίπλα στον πρόεδρο Trump, στην οποία ανήκει ο John Bolton αλλά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu, η οποία ασκεί πιέσεις στον Trump προκειμένου να ξεκινήσει μία πολεμική σύγκρουση με την Τεχεράνη.

Στα ύψη η ένταση

Πάντως και παρά την προσπάθεια του Trump να πέσουν οι τόνοι, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν παραμένει στα ύψη.
Ανώτερος στρατιωτικός του Ιράν  υποστήριξε ότι οποιαδήποτε σύρραξη στην περιοχή του Κόλπου, θα εξελισσόταν ανεξέλεγκτη και θα απειλούσε τις ζωές των Αμερικάνων στρατιωτών.
Ενω μεταξύ χθες Κυριακή 23/6 ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας ότι το αμερικανικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρου του.
Όπως αναφέρει το Reuters, το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα (drone), το οποίο και κατέρριψε η Τεχεράνη, πραγματοποιούσε μία κατασκοπευτική αποστολή, εντός τους εναέριου χώρου της.
Η Ουάσινγκτον ωστόσο ισχυρίζεται ότι το drone στοχοποιήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο «χωρίς να έχει προκαλέσει» την επίθεση των Ιρανών.
«Ο Rouhani υποστήριξε ότι η παρούσα επιθετικότητα των Αμερικανών, είναι η αρχή νέων εντάσεων που προκαλούν οι ίδιοι στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε: ‘Αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη..., αλλά και σημαντική σε αρκετές χώρες. Έτσι, αναμένουμε από τους διεθνείς οργανισμούς να ενεργήσουν ανάλογα».

Pompeo: Ναι σε διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα - Σημαντικές οι κυρώσεις

Τα επόμενα βήματα τους στην αυξανόμενη κρίση και ένταση με το Ιράν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo να πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα 24/6 επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τηρούμε όλοι την ίδια γραμμή και τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό έναντι του Ιράν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Pompeo.
Όπως είπε θα κάνει επισκέψεις στις δύο χώρες, «μεγάλους συμμάχους» της χώρας του απέναντι «την πρόκληση που αντιπροσωπεύει το Ιράν» καθ' οδόν προς την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο Τρίτη.
Σε δηλώσεις του ο Pompeo υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευτούν με το Ιράν χωρίς προαπαιτούμενα.
"Ξέρουν ακριβώς που θα μας βρουν.
Είμαι σίγουρος ότι από τη στιγμή που θα είναι πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούν σε διάλογο μαζί μας, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε αυτές τις συζητήσεις" είπε ο Pompeo, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικές τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν σήμερα 24/6 κατά της Τεχεράνης.

Παρέμβαση της Ρωσίας

«Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβουν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε σήμερα από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δεδομένων των κινδύνων στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.
Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει "να εξετάσουν τους αεροδιαδρόμους που επηρεάζονται και (...) να θέσουν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εκτίθενται σε κινδύνους", επεσήμανε η υπηρεσία.
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, ο οποίος σχολίασε ότι "η κατάσταση βρίσκεται στο χείλος του πολέμου".

Διπλωματική παρέμβαση από τη Βρετανία

Διπλωματικές κινήσεις για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλει κι η Βρετανία με τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής Andrew Morrison να μεταβαίνει αύριο στην Τεχεράνη.
Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «σε αυτή την περίοδο της κλιμακούμενης περιφερειακής έντασης για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επίσκεψη αυτή είναι μία ευκαιρία για μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση του Ιράν».
Ο Morrison θα υποστηρίξει την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και την ανάδειξη των ανησυχιών σχετικά «με την περιφερειακή συμπεριφορά της Τεχεράνης, αλλά και της απειλής στην οποία προχώρησε για τον τερματισμό της συμμόρφωσής της με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία, η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης