Ενέργεια

Παναγιωτάκης: Βίαιη ανατροπή μπορεί να φέρει η πώληση των υδροηλεκτρικών - Ο αγώνας δρόμου για την Πτολεμαϊδα 5

Παναγιωτάκης: Βίαιη ανατροπή μπορεί να φέρει η πώληση των υδροηλεκτρικών - Ο αγώνας δρόμου για την Πτολεμαϊδα 5

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η πώληση υδροηλεκτρικών δεν θα βοηθήσει στο δραστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Αντίθετος με την πώληση των υδροηλεκτρικών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν προσφορές και μάλιστα υψηλότερες σε σχέση με αυτές που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό.
To ερώτημα βέβαια είναι πότε θα γίνει αυτό, αφού ο διαγωνισμός λήγει στις 15 Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου θα έχουμε νέα κυβέρνηση που θα θέλει να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για τη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση του τελευταίου διαστήματος περί της πώλησης πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η εξαγορά των υδροηλεκτρικών απαιτεί πολύ μεγάλα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα σε funds του εξωτερικού και πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη είσοδός τους στην εγχώρια αγορά θα προκαλούσε μεγάλες ανατροπές και για τους ιδιώτες «παίκτες».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη εάν μια μεγάλη εταιρεία όπως η EDF επιδιώξει να αγοράσει υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, θα θελήσει να έχει υψηλές αποδόσεις με IRR της τάξεως του 8-10%.
Αντίθετα, τα funds επενδύουν και με μικρότερες αποδόσεις και ως εκ τούτου πολύ πιο εύκολα οι υδροηλεκτρικές μονάδες, θα μπορούσαν να περάσουν στον έλεγχό τους, προκαλώντας ανατροπές στην εγχώρια αγορά. «Σκεφθείτε πως θα λειτουργούσε ένα καναδέζικο fund που θα ερχόταν να αγοράσει υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.
Υπεραμύνθηκε δε της άποψης ότι η πώληση υδροηλεκτρικών δεν θα βοηθήσει στο δραστικό άνοιγμα της αγοράς, άποψη που όπως είπε έχει υποστηρίξει και στους επιτελείς της Κομισιόν.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό παράγει ετησίως 1,2 TWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στο 2% της αγοράς και όπως είπε η μεταβίβαση ενός τέτοιου ποσοστού δεν ανοίγει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και δεν μειώνει δραστικά το μερίδιο της ΔΕΗ.
Όπως επίσης παρατηρούσε θεσμικός παράγων που γνωρίζει άριστα την ενεργειακή αγορά, προτεραιότητα δεν θα πρέπει να είναι να πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες που είναι το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ.
Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, που θα αντιμετωπίσουν πωλήσεις assets με πολύ υψηλά τιμήματα και ενδεχόμενες ανατροπές στην εσωτερική αγορά.
Π.χ. εάν έρθει στην Ελλάδα η γαλλική EDF ο Έλληνας συνεργάτης θα είναι δευτεραγωνιστής.
Ποια είναι όμως η βέλτιστη λύση για την ΔΕΗ;

Θεσμικός παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην ΔΕΗ αναφέρει ότι πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος.

1) Να αναζητηθεί θεσμικός επενδυτής που θα αποκτήσει το 20% της ΔΕΗ υπό τις εξής βασικές αιρέσεις.

2)Να υπάρξει επαναξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής με διαστρωματώσεις που θα περιλαμβάνουν μειώσεις στους ενήμερους καταναλωτές και αυξήσεις σε όσους καθυστερούν με κριτήρια όμως ώστε να αποτρέπονται κοινωνικά άδικες ενέργειες

3) Να υπάρξει αναδιάρθρωση δανείων με κάποιας κλίμακας haircut από τις τράπεζες.
Έτσι όπως είναι ο δανεισμός που φθάνει τα 3-4 δισεκ. μαζί με τους διεθνείς θεσμικούς δανειστές συν τα ληξιπρόθεσμα το συνολικό βάρος για την ΔΕΗ προσεγγίζει τα 7 δισεκ.

4)Αλλαγή στρατηγικής στις μονάδες.
Να μην πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες που είναι το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και να μην πωληθούν ούτε οι λιγνιτικές αλλά να γίνουν επενδύσεις και να μετατραπούν από λιγνιτικές σε φυσικό αέριο.

5)Να ακολουθηθεί μια συνετή στρατηγική στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ήδη από την διαχείριση που γίνεται έχουν συγκεντρωθεί περί τα 400 εκατ ευρώ εξέλιξη ενθαρρυντική για αυτή την κλίμακα των οφειλών.

Όμως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιός θα βάλει κεφάλαια στην ΔΕΗ στην κατάσταση που είναι σήμερα και κυρίως πόσα θα είναι διατεθειμένος να βάλει για τις επενδύσεις που απαιτούνται.

 

Αγώνας δρόμου για την Πτολεμαϊδα 5

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την αξιολόγηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (λιγνιτικά ΑΔΙ), καθώς από την έγκριση του έως τις 4 Ιουλίου θα εξαρτηθεί η ένταξη στο Μηχανισμό και της υπό κατασκευής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους αρμοδίους της DG Comp με στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» για τον ελληνικό Μηχανισμό πριν την έναρξη ισχύος της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, που προβλέπεται για τις 4 Ιουλίου.
Εφόσον ενεργοποιηθεί η νέα Οδηγία χωρίς να έχει εγκριθεί ο ελληνικός Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος η Πτολεμαΐδα 5 μένει εκτός χρηματοδότησης και θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Αυτό άλλωστε υπογράμμισε μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης με επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, μέσω της οποίας απηύθυνε έκκληση για την έγκριση του μηχανισμού επικαλούμενος το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει επενδύσει ήδη 950 εκατ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα 5, μια μονάδα συνολικού ύψους επένδυσης 1,6 δις ευρώ.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε προ ημερών επικοινωνία με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία συμμετείχε στη χρηματοδότηση της μονάδας στην Πτολεμαϊδα.
Η KfW είχε συνάψει δανειακή σύμβαση 740 εκατ. ευρώ με εγγύηση του γερμανικού οίκου Euler Hermes, γεγονός που δικαιολογεί το ενδιαφέρον των Γερμανών για το project και τη βιωσιμότητά του.

«Έγκλημα» η μη ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στη ΔΕΗ για το ζήτημα, είναι η χθεσινή (24/6) αναφορά του κ. Παναγιωτάκη στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η Πτολεμαΐδα 5 θα πρόκειται για «έγκλημα».
Σημείωσε ότι ο ίδιος επεδίωξε να διαπραγματευθεί με τους αναδόχους τρόπους μείωσης του συμβατικού κόστους της μονάδας κάτι που δεν κατέστη εφικτό, αφού η σύμβαση είχε ήδη υπογραφεί. 
Μάλιστα είπε ότι το 2014 όταν υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί η εξέλιξη του κόστους των ρύπων, ότι η επιλογή της επένδυσης έγινε και για να συνεχίσει να υπάρχει παραγωγή της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας, καθώς και ότι σήμερα είναι η αναγκαία η ένταξη της στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ώστε να αντισταθμίσει μέρος του επιπλέον κόστους των ρύπων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ και με βάση το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν, τα ετήσια έσοδα της Πτολεμαΐδας 5 από τον Μηχανισμό θα είναι της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα της μονάδας υπολογίζονται σε 350-360 εκατ. ευρώ, αν και αυτά εξαρτώνται από το χρόνο ένταξης της μονάδας στο σύστημα με βάση τις ανταγωνιστικές προσφορές.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε με νόημα ότι το μέλλον για τις μονάδες της ΔΕΗ βρίσκεται στο εξωτερικό, προφανώς μέσω της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες αγορές.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης