Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σημαντική κίνηση Μυτιληναίου με την απόκτηση του 49,9% της ΜΕΤΚΑ EGN Ltd - Τι είπε ο πρόεδρος στην Γ.Σ.

Σημαντική κίνηση Μυτιληναίου με την απόκτηση του 49,9% της ΜΕΤΚΑ EGN Ltd - Τι είπε ο πρόεδρος στην Γ.Σ.
Τη συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών (49,9%) που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία METKA EGN , ανακοίνωσε η Mytilineos
(UPD)Την συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών (49,9%) που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ EGN Ltd ανακοίνωσε η Μυτιληναίος με ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την συμφωνία αυτή, η Μυτιληναίος καθίσταται μοναδική μέτοχος της ΜΕΚΤΑ.
Η ΜΕΤΚΑ EGN έχει ολοκληρώσει έργα άνω του 1 GW παγκοσμίως από τα οποία τα 100 MW αφορούν αποθήκευση ενέργειας.
Έχει αναπτύξει δε σημαντική τεχνογνωσία στην παραγωγή και εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας.

Αναλυτικότερα, ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Μυτιληναίος:

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει τη συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών (49,9%) που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία METKA EGN Ltd. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η MYTILINEOS θα καταστεί μοναδική μέτοχος (100%) της METKA EGN Ltd.
Η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της MYTILINEOS που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.
Η ολική εξαγορά της METKA EGN, εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες: Στην εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η METKA EGN, έρχεται να προστεθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία, η δυνατότητα εξασφάλισης των πιο επωφελών συμφωνιών με προμηθευτές και πελάτες και βέβαια το μέγεθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την επενδυτική (BOT) δραστηριότητα της MYTILINEOS. Ο συνολικός συνδυασμός εμπεδώνει τη θέση της METKA EGN ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υφιστάμενη διοικητική ομάδα καθώς και το στελεχιακό δυναμικό της ΜΕΤΚΑ-EGN ήδη εντάσσονται πλήρως στην οικογένεια της MYTILINEOS και επικεντρώνονται στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου, αξιοποιώντας τις κεντρικές υπηρεσίες και τον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Κατασκευών (EPC) της MYTILINEOS.
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης οικονομοτεχνικού και νομικού ελέγχου, καθώς και συμφωνίας επί των νομικών κειμένων της συναλλαγής και έγκρισης τους από τα αρμόδια όργανα.
Θεωρείται σαν η νέα ισχυρή αιχμή του Ομίλου, οι μέτοχοι του Οποίου λαμβάνουν εφεξής το 100% του ωφέλους.

Η Γενική Συνέλευση

Παράλληλα σε σειρά ανακοινώσεων προέβη ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Ευ Μυτιληναίος στην γενική συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα 24/6/2019.
Η κυριότερη αφορά την επένδυση του CCGT συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου που θα υπερβεί τα 650 MW και εντός του προσεχούς διαστήματος θα ανακοινωθεί ο προμηθευτής με απότέλεσμα στο β εξάμηνο να εισέλθουν οι μπουλντόζες για την κατασκευή.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο μερίδιο που έχει η εταιρία στον κλάδο του φυσικού αερίου που ανέρχεται στο 30-35% έναντι 50% της ΔΕΠΑ και τα προβλήματα του συστήματος στο take or pay, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση.
Η εταιρία ακολουθεί τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης με τα βρετανικά κριτήρια και έχει ανανεωθεί κατά 60% το Δ.Σ.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ στο α εξάμηνο ενώ καλύτερο αναμένεται το δεύτερο.
Όσον αφορά το Αλουμίνιο της Ελλάδος προσεχώς ξεκινά το Δ πρόγραμμα μείωσης του κόστους, ενώ για την αλουμίνα ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την επένδυση.

Τι είπε για οικονομία, ΔΕΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία εμφανίστηκε βέβαιος για την αναβάθμισή της και πρόσθεσε ότι με σύνεση θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα Μητσοτάκη για επιστροφή εταιρικών καταθέσεων στην χώρα.
Για την ΔΕΗ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την άφησε στην τύχη της, αλλά η ΝΔ δεν λέει ακόμα ποιό είναι το πλάνο διάσωσης.
Για τις υδροηλεκτρικές όπως είπε, ακόμα δεν υπάρχει λόγος για εκτιμήσεις, καθώς ο όμιλος είναι και ο μόνος που υπέβαλε προσφορά για τις λιγνιτικές.
Για την Πτολεμαϊδα 5 σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι αυτονόητο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης