Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΝΔ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην ενέργεια, έκπτωση φόρου 40% για αναβαθμίσεις κτιρίων και ΣΔΙΤ στα απορρίματα

ΝΔ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην ενέργεια, έκπτωση φόρου 40% για αναβαθμίσεις κτιρίων και ΣΔΙΤ στα απορρίματα

Στόχος του προγράμματος του κόμματος στον τομέα της ενέργειας αποτελεί η μείωση κατά 80% των εκπομπών CO2 έως το 2050

Έντονο ενεργειακό «άρωμα» έχει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας «Ισχυρή Ανάπτυξη στην Αυτοδύναμη Ελλάδα», το οποίο περιγράφει τα σημαντικότερα από τα μέτρα που σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα, εφόσον αναδειχθεί κυβέρνηση από τις επερχόμενες εκλογές.
Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή (21/06) από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνει 16 πυλώνες του «συνεκτικού και κοστολογημένου Κυβερνητικού Προγράμματος», όπως σημείωσε ο ίδιος, «αποτελώντας το "διαβατήριο" για να μας εμπιστευτεί ο πολίτης την ελπίδα και τελικά την ψήφο του».
Έτσι, η ενέργεια εμπλέκεται κατ’ αρχάς στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δύο τομείς που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει υιοθετήσει νέα ενεργειακή πολιτική για περιορισμό των εκπομπών ρύπων (μείωση διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050), στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε, καθώς και σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» τη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ των ακινήτων, ως έναν τρόπο ώστε να αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία του Έλληνα.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα καθιερώσει έκπτωση 40 - 50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων.
«Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία», συμπλήρωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Προσέλκυση επενδύσεων

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η ενέργεια αποτελεί έναν από τους τομείς που θα ευνοηθούν από την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα από το πιο ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο και τη χαμηλότερη φορολογία.
Έτσι, εκτιμά πως οι επενδύσεις στην ενέργεια (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.ά.) και το περιβάλλον μπορούν να ανέλθουν ακόμη και στο ποσό των 9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, «βλέπει» πως το κόστος της ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις θα μειωθεί μέσα από την υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, τις οποίες θα ολοκληρώσει, ενώ θα προωθήσει και την επεξεργασία των υπολειμμάτων των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Στον τομέα των αστικών απορριμμάτων, η χώρα θα υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για τη διαχείρισή τους, με προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, του περιορισμού των πλαστικών μίας χρήσης, πέρα από την ενεργειακή παραγωγή.
«Με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως το έχουν κάνει Περιφέρειες με εξαιρετική επιτυχία.
Όταν έχουμε τη δυνατότητα και  τη διάθεση να δουλέψουμε σωστά με τον ιδιωτικό τομέα - εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία - το όφελος είναι συνολικό για όλους τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης