Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ράλι για το πετρέλαιο μετά τη δήλωση Trump ότι «το Ιράν διέπραξε τεράστιο λάθος» - 5,8% πάνω το αργό

Ράλι για το πετρέλαιο μετά τη δήλωση Trump ότι «το Ιράν διέπραξε τεράστιο λάθος» - 5,8% πάνω το αργό

Άνοδος 4,5% για το brent

upd Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα 20/6/2019, μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στο Twitter, όπου προειδοποιούσε ότι το Ιράν "διέπραξε τεράστιο λάθος" με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Στήριξη προσέφεραν τόσο η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, όσο και από την είδηση ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν στην ημερομηνία της επερχόμενης συνάντησής τους.
Το αργό WTI, η τιμή του οποίου ήδη κινείτο ανοδικά, έφτασε τα 57,13 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 6,3%.
Στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 64,69 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 4,66%).
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά 4,24% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,45 δολ. ανά βαρέλι ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο  5,6% ξεπερνώντας τα 57 δολ. ανά βαρέλι.
Περί τις 21:54 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 5,80% στα 56,88 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε άνοδο 4,58% στα 64,65 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στα 1,1 εκατ. βαρέλια.
Τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου κατέγραψαν επίσης απροσδόκητη πτώση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης τόσο σε εβδομαδιαία βάση, όσο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
«Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της National Australia Bank, Phin Zeibell, διευκρινίζοντας ότι «στις ΗΠΑ, η ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι και στον ΟΠΕΚ φαίνεται ότι θα υπάρξει επέκταση των περικοπών κατά τη συνάντηση».
Η συνάντηση του ΟΠΕΚ ορίστηκε για την 1η Ιουλίου, ενώ την επόμενη ημέρα, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα έχουν συνάντηση με τις χώρες εκτός Οργανισμού οι οποίες συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν εντείνεται, καθώς μετά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, σήμερα (20/6) η Τεχεράνη κατέρριψε αμερικανικό drone με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η πολεμική ρητορική.
Οι «Φρουροί της Επανάστασης», ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Global Hawk» σε παραλιακή ζώνη, στο νότιο τμήμα της χώρας.
 Μετά την κατάρριψη, η Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωσε "Η παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί".
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής των Φρουρών, στρατηγός H. Salami  δήλωσε «Είναι ένα σαφές, ξεκάθαρο και ρητό μήνυμα: οι υπερασπιστές των συνόρων ανταπαντούν σε όλες τις ξένες επιθέσεις και η αντίδρασή μας είναι, και θα είναι, κατηγορηματική και απόλυτη.
Δηλώνουμε ότι δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε κήρυξη πολέμου».
Αποφασισμένος ακόμη και να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο με το Ιράν εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ιρανικές δυνάμεις αλλά και τα δύο περιστατικά στα Στενά του Ορμούζ.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να βομβαρδίσουν το Ιράν ο κ. Trump απάντησε: «Θα το μάθετε πολύ σύντομα».
Ο Trump επανέλαβε ότι η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους ήταν επιθετική πράξη εκ μέρους της Τεχεράνης, καθώς αυτό βρίσκονταν πάνω από διεθνή ύδατα.
Η παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, δήλωσε σήμερα η Τεχεράνη αφού ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης