Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Oι προτάσεις και τα στοχευμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής

tags :
Oι προτάσεις και τα στοχευμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής
Η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως έχουν έχει ήδη αρχίσει να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα μέτρα κατά της Τουρκίας
(upd 2.15)Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.
Για πρώτη φορά υιοθετήθηκαν «στοχευμένα μέτρα»
Tο ευρωπαϊκό συμβούλιο αφού καταδίκασε τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας και τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2018, επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και του συμβουλίου Γενικών υποθέσεων.
Επιπλέον οι «28» εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες ενέργειες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις για να σταματήσει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες στις ευρωτουρκικές σχέσεις, καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση να σεβαστεί κυριαρχικά δικαιώματα και την καλεί να απέχει από αυτές τις ενέργειες.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο συμπεριελήφθη και μια πιο σκληρή διατύπωση. Μιλά για «κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων».
Αυτή η διατύπωση προϊδεάζει για μέτρα κατά προσώπων και ο όρος «στοχευμένα μέτρα» υιοθετείται για πρώτη φορά.

Μογκερίνι: Μπορεί να υπάρχουν και ευρύτεροι κίνδυνοι

Παράλλλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα επανέλθει στο ζήτημα όπως πρέπει.
Προφανώς αυτό θα γίνει στο επόμενο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στα μέσα Ιουλίου.
Η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως έχουν έχει ήδη αρχίσει να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα μέτρα κατά της Τουρκίας τα οποία θα συμπεριληφθούν και στην έκθεση των που θα υποβάλει.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι η Φ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν και ευρύτεροι κίνδυνοι» στην περιοχή από την τουρκική προκλητικότητα και ενημέρωσε τους «28» για τα επόμενα βήματα.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που είχε ως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει οι Τούρκοι όχι μόνο τους μήνες του 2018 που είχαν λάβει προειδοποιήσεις από την Ευρώπη αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες που ανακοίνωσαν γεωτρύπανα και εξορύξεις.

Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε στοχευμένα μέτρα η Αγκυρα δεν θα πάρει το μήνυμα που πρέπει

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν δεν υπάρξει σαφές μήνυμα με αναφορά σε στοχευμένα μέτρα δεν θα λάβει η Τουρκία το μήνυμα που πρέπει».
Εκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και για «συμπεριφορά που δε μπορεί να γίνει ανεκτή».
«Αν δεν υπάρξει αντίδραση, οι προκλητικές ενέργειες μπορεί να επεκταθούν» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας πως τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και οι κυπριακές ποτέ δεν είχαν κλείσει την πόρτα του διαλόγου. Μάλιστα θύμισε ότι παλαιότερα η Αθήνα αλλά και πρόσφατα η Λευκωσία είχαν προτείνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά η τουρκική συμπεριφορά συνεχίζει να είναι παραβατική.
«Η πίεση στην Τουρκία και όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται ώστε να τερματίσει τις προκλήσεις η Τουρκία και να κάτσει ξανά στο τραπέζι και να συζητήσει το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι και η μόνη βιώσιμη επιλογή για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη πως αν η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλληλεγγύη στην Κυπριακή δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ και όχι μόνο αλληλεγγύης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι είναι και ευρωπαϊκό θέμα «από τη στιγμή που υπάρχουν και γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου».

Ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι κατά του σκληρού κειμένου κατά Τουρκίας

Τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις υποστήριξαν οι μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) ενώ διαφοροποιήθηκαν αρχικά Ολλανδία και Γερμανία -χώρες με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία – οι οποίες επιζητούσαν ηπιότερες διατυπώσεις αλλά τελικώς συμμορφώθηκαν στη «γραμμή» των «28».

Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων.

Νωρίτερα

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

 Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της Συνόδου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει γύρω στις 8 το βράδυ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο σχέδιο συμπερασμάτων οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:
"Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα".
 Η Σύνοδος καλείται να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και να εκφράσει την (όχι μόνο φραστική) αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, την ώρα που ο «Πορθητής» βρίσκεται στη διαδικασία γεώτρησης 36.6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. Η Λευκωσία αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής να υιοθετήσει το Κείμενο Συμπερασμάτων που καταγράφηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε νωρίτερα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές παραβιάσεις.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντόουλ και άλλους ηγέτες.

Η ΕΕ εκτιμάται ότι θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της στην Κύπρο αλλά συγκεκριμένα μέτρα δεν θα ανακοινώσει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν μεν την πρόσφατη απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για «λήψη μέτρων χωρίς καθυστέρηση» κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αυτά δεν πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τις σημερινές εργασίες, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Δεδομένης της ευρωπαϊκής «καθυστέρησης» αλλά και της πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ – χθες το State Department επαναδιατύπωσε την πάγια θέση του ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης -, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τη στρατηγική των προκλήσεων τόσο με τις γεωτρήσεις όσο και με το ζήτημα της Αμμοχώστου.
Είναι χαρακτηριστικό πως εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Κύπρο το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz προκειμένου στις αρχές Ιουλίου να αρχίσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο (ήδη το πλοίο Fatih κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ), κίνηση που εντάσσεται απόλυτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως τον αποκάλυψε χθες 19/6 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu, ο οποίος είπε πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Υπό τις προκλήσεις αυτές στα νοτιοανατολικά σύνορα της η ΕΕ καλείται να αποφασίσει ταυτόχρονα ποιοι θα είναι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών για την ερχόμενη πενταετία.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να αποφασίσει για τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να διορίσουν το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ορίσουν τους υποψηφίους για την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών, με την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker στην προεδρία της Κομισιόν να είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης