Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προκαλεί η Τουρκία με Αμμόχωστο και γεωτρήσεις - Λύση στο Κυπριακό μόνο με μοίρασμα του φυσικού αερίου

Προκαλεί η Τουρκία με Αμμόχωστο και γεωτρήσεις - Λύση στο Κυπριακό μόνο με μοίρασμα του φυσικού αερίου
Αποστολάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση
Εν αναμονή των μέτρων που προτίθεται να ανακοινώσει και επίσημα η ΕΕ κατά της Τουρκίας με αφορμή τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu αποκάλυψε τη βασική και απώτερη στόχευση της Άγκυρας που δεν είναι άλλη από το να έχει λόγο και πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε σημερινές του δηλώσεις του ο Cavusoglu είπε επί της ουσίας πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτήν άλλωστε την επιδίωξη θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι κινήσεις που κάνει με ολοένα και περισσότερη ένταση η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επιχειρεί να βάλει στην γεωπολιτική «σκακιέρα» και στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων και το ζήτημα της Αμμοχώστου, με το ψευδοκράτος να ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει την κλειστή πόλη σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων με τη Λευκωσία να κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και δεν λείπουν εκείνες οι εκτιμήσεις που πίσω από αυτήν την κίνηση βλέπουν την Άγκυρα να προωθεί σχέδια για διχοτόμηση του νησιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αρχίζει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη 20/6 καθώς σε αυτήν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν το πώς θα αντιδράσουν απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.
Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες και συγκρατημένα αισιόδοξες για το τι θα αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας αφενός την καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας αφετέρου την αποφασιστικότητα για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Cavusoglu: Η λύση στο Κυπριακό περνά μέσα από τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο

"Μόνο με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα" υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu.
Με ρητορικές τύπου "θα μάθουμε να μοιραζόμαστε” ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ανέφερε ότι "μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων".
Όπως αναφέρει το Κυπριακό πρακτορείο (ΚΥΠΕ), ο Cavusoglu είπε ότι “το 2017 παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν βρέθηκε κάποια λύση στο Κυπριακό ζήτημα.
"Σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου, την Τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, την Ελλάδα και την Βρετανία” είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι “ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα”.
“Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.
Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Μόνο ένα πράγμα θέλουμε.
Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα.
Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό.
Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε.
Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού" τόνισε ο Cavusoglu.

Αποστολάκης: Αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτερους διεθνείς δρώντες, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του προς τους σπουδαστές της 16ης εκπαιδευτικής σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αποστολάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα τους σε διακλαδικό επίπεδο, την κρίσιμη συνδρομή τους σε ευρύ φάσμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η μέριμνα προς τα στελέχη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απαριθμώντας μέτρα τα οποία αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης όσο και της καθημερινότητάς τους (π.χ. ψήφιση του Ν. 4609/19, δημιουργία διακλαδικών κλινικών, νέα ΣΟΑ, ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις).
Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέτρεψε τους σπουδαστές της Σχολής να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της τήρησης των αξιών και παραδόσεων τους, της κατάθεσης καινοτόμων ιδεών, της ανάληψης πρωτοβουλιών, της ενεργού συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και της συνεχούς μέριμνας για το προσωπικό.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι αποφάσεις
 

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον στρέφεται στις τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την απάντηση που θα πρέπει να δώσει η ΕΕ στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
Χθες Τρίτη 19/6 το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ έβαλε μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, εκκινώντας παράλληλα την διαδικασία πιθανής επιβολής κυρώσεων με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς όμως να λάβει πιο σκληρές αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων παρέτεινε την de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, και ξεκαθάρισε πως «δεν προβλέπεται» ούτε περαιτέρω συζήτηση για επικαιροποίηση της διμερούς τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί χρόνιο στόχο της Άγκυρας.
Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε πως τις θεωρεί «παράνομες», καθιστώντας σαφές πως τέτοιες πράξεις θα έχουν «άμεσα αρνητική επίδραση» σε «ολόκληρο το εύρος» των ευρω-τουρκικών σχέσεων και απομακρύνουν την Άγκυρα από το μπλοκ.
Υπό την σκιά των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων που έχει αρχίσει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το Συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δεσμευτεί στην τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Οι υπουργοί τόνισαν πως θα παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να καταθέσουν «χωρίς καθυστέρηση» προτάσεις για κατάλληλα μέτρα.
Η Ένωση «είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

«Λεκτική καταδίκη» της Τουρκίας

Σε μία ακόμη λεκτική καταδίκη της Τουρκίας αλλά χωρίς την ανακοίνωση για λήψη μέτρων περιορίστηκε η Ένωση, μετά το πέρας σήμερα 18/6 του Συμβολίου Γενικών Υποθέσεων.
Ο Επίτροπος Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, περιορίστηκε μόνο να χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτη» τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να αφήσει να εννοηθεί, ότι αυτή  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενταξιακή προσπάθεια της Άγκυρας.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Παράλληλα στην επίσημη ανακοίνωση καλείται η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, χωρίς, όμως, να γίνεται αναφορά στο ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και τι φύσεως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς υποστηρίζουν ότι ««Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.  

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.
Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».
 

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Καμία εμπλοκή στα πιθανά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας – Τι εξετάζεται

Την θέση ότι η Κύπρος δεν θα έχει καμία εμπλοκή στην προετοιμασία των πιθανών μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος έπαιξε το χαρτί του βέτο σε ότι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του σε κυπριακά ΜΜΕ ο κ.Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ετοιμάσουν κείμενο επιλογών με πιθανά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.
Μάλιστα ο κ.Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε αφενός τις δηλώσεις του Επιτρόπου Johannes Hahn αναφέροντας πως είναι πιθανό να τεθούν στο τραπέζι τα προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία και αφετέρου την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, F. Mogherini ότι ενδεχομένως να προταθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε βάρος όσων εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ή πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης ζήτησε μέσω των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci, ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να δουν πώς θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, αίτημα πάντως που έως και σήμερα έχει μείνει αναπάντητο από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ψευδοκράτους περί ανοίγματος της Αμμοχώστου σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσει στην καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη, ο κ.Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πλήγμα για την Τουρκία ενόψει γεωτρήσεων: Οι ξένες τεχνικές εταιρείες την εγκαταλείπουν

Κι ενώ η Τουρκία προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν τεχνογνωσία την εγκαταλείπουν επικαλούμενες "παράνομη δραστηριότητα" της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φιλελεύθερου, τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με τη γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Λίγες μέρες νωρίτερα αποχώρησε και άλλη ξένη εταιρεία, που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο.
Παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» και στην πραγματοποίηση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου δύο ξένες εταιρείες.
Πρόκειται για τη Weatherford International, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.
Επίσης, από τον Νοέμβριο 2013, της έχει τεθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, για παράνομες πληρωμές κ.λπ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο $65 εκατ. στην εν λόγω εταιρεία και αναφέρεται επίσης σε λογαριασμούς στην Αλβανία, για εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Η εταιρεία έχει προηγουμένως υποστεί και ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας -το 2002 και το 2011.
Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ στην παράνομη γεώτρηση είναι εταιρεία που, μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία, παρέχει πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση και κυρίως υποβρύχιες τεχνικές εργασίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.
Οι αργοί ρυθμοί και οι αλλεπάλληλες διακοπές γίνονται φανερές και από τους ρυθμούς ανεφοδιασμού -κυρίως με τη λάσπη, που αποτελεί το λιπαντικό της γεώτρησης, ενώ αυτό δείχνει και ο ρυθμός μεταφοράς στο γεωτρύπανο του ειδικού τσιμέντου από το λιμάνι Αττάλειας, που είναι απαραίτητο σε διάφορα στάδια για τη θωράκιση του πηγαδιού.


Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ Ελλάδας - Κύπρου

Η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στις προειδοποιήσεις για κυρώσεις.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας και με αυστηρή γλώσσα καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέρριψε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004.
«Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος.
Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.
Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ».
Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».
Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία στο Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.
Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής ενέργειας για τους φυσικούς πόρους του νησιού, την οποία απέρριψαν οι Ελληνες.
Μέχρι να βρεθεί η λύση στο νησί, η κοινή επιτροπή θα είναι ένα θετικό βήμα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και θα διευκολύνει την ολοκληρωμένη λύση», επισημαίνει.
Παράλληλα η Αγκυρα, για μία ακόμη φορά, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Αγκυρα επιτίθεται στην ΕΕ γιατί επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ενωση.
«Παρά τη μεροληπτική στάση, η φιλική Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για την ΕΕ.
Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται, η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ», αναφέρει και καλεί την Ενωση να «εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με στρατηγικό όραμα».



Erdogan: Μας κάνουν τους μάγκες

Καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλήσεις δεν φαίνεται ότι έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους «αδελφούς» της στην Κύπρο, ότι κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το πλήρωμα του «Πορθητή» αναφέροντας χαρακτηριστικά «αν τους περνά, ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Fatih».
«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες» είπε ο Erdogan, τονίζοντας ότι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις έρευνές τους.
Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο Erdogan επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και διερωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου δεν έχει ακτογραμμή.
«Η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχε, ούτε ερευνητικό πλοίο.
Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε - ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά.
Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά.
Τώρα εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά.
Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες.
Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες.
Τις προάλλες τί είπαν;
Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για του προσωπικού μας εκεί.
Κι εμείς τί τους είπαμε;
Να με συγχωρέσετε ‘αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε’ τους είπαμε.
Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν.
Δεν φτάνει η δύναμή τους γι αυτό.
Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι.
Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι αυτό» υποστήριξε ο Erdogan, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή.
«Πηγαίνει και το άλλο.
Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή.
Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε με αποφασιστικότητα.
Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ» είπε ο Erdogan, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.
«Μου ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.
Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε;
Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή;
Έχεις εσύ σχέση με εδώ;
Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.
Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει.
Και η Βρετανία μπορεί να μιλά.
Γιατί;
Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις.
Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς.
Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου.
Η Total.
Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή» είπε ο Erdogan.

Απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξουν την Αμμόχωστο

Και ενώ εντείνονται οι πιέσεις κατά της Τουρκίας και ο Erdogan επιμένει στις προκλητικές ενέργειες, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους της Κύπρου, K.Ozersai ανακοίνωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.
Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα διαπιστώσει τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο.
Σε σημερινές τους δηλώσεις ο Ozersai είπε πως πάντα ήταν υπέρ του ανοίγματος των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το καθεστώς, υπό το οποίο θα γίνει το «άνοιγμα» της πόλης.
«Προσπάθουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο.
Η ομάδα που θα αναλάβει την έρευνα στην Αμμόχωστο, θα καταγράψει περιουσιακά στοιχεία, την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη, αλλά και την κατάσταση των κτιρίων.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, θα καθοριστεί και η πολιτική που θα ακολουθήσουμε στο θέμα της Αμμοχώστου.
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα της Αμμοχώστου με τους Ελληνοκύπριους και προχωρούμε μόνοι μας», επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».
Σημειώνεται πως το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά επίμονα να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων, κοινής αποδοχής από τον ΟΗΕ, που να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα αποδεκτό συμπέρασμα γύρω από τα δεδομένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Μέχρι στιγμής η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κληθείς να σχολιάσει αυτή την απόφαση του ψευδοκράτους, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος τη χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό από πλευράς της Τουρκίας στην απομόνωσή της.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην απομόνωσή της δημιουργώντας ένα πυροτέχνημα και στην πραγματικότητα την επιτείνει.

Προδρόμου για Αμμόχωστο: Πρόκληση από τις κατοχικές αρχές – Θέλουν να υφαρπάξουν περιουσίες

Για «πρόκληση από τις κατοχικές αρχές» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδόμου αναφερόμενος στην απόφαση του ψευδοκράτους της Κύπρου να «ανοίξουν» την Αμμόχωστο προκειμένου να κάνουν  «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Προδρόμου υποστήριξε ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διοριστεί μια επιτροπή ειδικών, μία ανεξάρτητη επιτροπή που θα εκτιμούσε τις ανάγκες για αναστήλωση, την προετοιμασία της πόλης ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής των κατοίκων της.
Ωστόσο, αναφερόμενος στην απόφαση του ψευδοκράτους, ο κ.Προδρόμου τόνισε ότι «η πρόθεση αυτή που εκφράζει το κατοχικό καθεστώς σήμερα, είναι για να βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους».
«Οπωσδήποτε αυτή η παρέμβαση πρέπει να σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη θάλασσα της Κύπρου.
Παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις και αναλόγως θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες» τόνισε ο  κ.Προδρόμου.


Που αποσκοπούν οι Τούρκοι, τι τελικά ζητούν με τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
 
Το σχέδιο των Τούρκων και του προέδρου Rejep Tayip Erdogan έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό, θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο και εν συνεχεία να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου.
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου.
Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν από όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και γεωτρήσεων.
Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα με μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan και οι Τούρκοι αξιωματούχοι με βάση πληροφορίες ήδη από τις αρχές του 2019 είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι αναφορές ορισμένων εδώ στην Ελλάδα ότι όλη αυτή η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία εξυπηρετεί τον Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με την ΝΔ είναι τουλάχιστον ανόητο καθώς εδώ και πολλούς μήνες η Τουρκία σχεδιάζει τις κινήσεις στο θαλάσσιο τερέν των στρατηγικών της συμφερόντων.
Ωστόσο η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι ότι επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους Τούρκους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα κατανοήσει την παρουσία της Τουρκίας στις γεωτρήσεις.
Οι Τούρκοι αισθάνονται αποκλεισμένοι και αντί να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική φιλική προς τις όμορες χώρες προκαλούν.
Η στάση των Τούρκων θα φέρει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου 2019.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από την ΕΕ που θα καταδικάζει την προκλητικότητα των Τούρκων και ταυτόχρονα θα προϊδεάζει για μέτρα τα οποία μπορεί να εξαγγελθούν αλλά να τελούν υπό αιρέσεις για να εφαρμοστούν.
Η Τουρκία ήδη από τα τέλη του 2018 και ειδικά αρχές 2019 σχεδιάζει τα βήματα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Κατακτητής) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Επίσης δεύτερο γεωτρύπανο το Γιαβούζ που κατευθυνόταν προς την Μαύρη θάλασσα πήρε εντολές να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.
Οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις προκλητικές τους δηλώσεις και η στρατηγική αυτή είναι απόρροια ενός σχεδίου τεχνικής έντασης… ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις και εκεί να μετρήσουν τις διεθνείς αντιδράσεις.  
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν όχι δεν είναι έτοιμη.
Ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ότι το προσωπικό του Fatih θα διασφαλιστεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ακόμα και σήμερα Δευτέρα 17/6 υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να συλλάβουν κανέναν και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της) αλλά στην πράξη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί ότι προσπαθεί να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, γνώριζαν οι αμερικανοί τα τουρκικά σχέδια για ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος παρά τα ιστορικά προβλήματα με την Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την στάση των Ευρωπαίων αλλά μειονεκτική ως προς τα σχέδια των Τούρκων.
Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ρόλο σε κάποιες γεωτρήσεις.
Προσπαθούν οι τούρκοι με «ανατολίτικες μαγκιές» να επιβληθούν σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης