Tο ψυγείο και τα μάτια μας – Η αλληλένδετη σχέση ψυγείου/φαγητού τους καλοκαιρινούς μήνες

Tο ψυγείο και τα μάτια μας – Η αλληλένδετη σχέση ψυγείου/φαγητού τους καλοκαιρινούς μήνες
Μην αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες
Είναι το σήμα κατατεθέν της κουζίνας μας και το καλοκαίρι αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο του σπιτιού.
Ο λόγος για το ψυγείο, εκεί όπου στεγάζεται η τροφή μας και η δροσιά μας. Πέρα από τον αστείο χαρακτήρα που επιστρατεύουμε, το ψυγείο αποτελεί από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού μας και οφείλουμε να της αποδώσουμε τη σημασία που της αναλογεί.

Ειδικότερα, το ψυγείο καταναλώνει 200-700 watt την ώρα και περίπου το 20% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Lets start!

1. Το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το καλοριφέρ γιατί επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή του. 

2.  Φροντίζουμε να μην είναι κολλημένο στον τοίχο ώστε να αερίζεται καλά η πλάτη του.  

3. Ρυθμίζουμε το ψυγείο στους 7οC  στη μεσαία σκάλα ψύξης και τον καταψύκτη στους -18οC. 

4. Δεν ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο και δεν το κρατάμε ανοιχτό. 
 
78

5. Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα, το αδειάζουμε και αφήνουμε την πόρτα του ανοικτή. 

6. Δεν βάζουμε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Περιμένουμε πρώτα να κρυώσουν. 

7. Αποψύχουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα αργά τοποθετώντας τα στο ψυγείο. Απορροφούν θερμότητα από το θάλαμο ψύξης εξοικονομώντας ενέργεια. 

8. Κλείνουμε σε αεροστεγή δοχεία τα φαγητά πριν τα βάλλουμε στο ψυγείο. Έτσι παγιδεύεται η όποια υγρασία στο δοχείο και ο αέρας του ψυγείου διατηρείται ξερός. 

9. Αν το ψυγείο μας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, κάνουμε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. 

10. Αποψύχουμε τακτικά τους ψυγειοκαταψύκτες ώστε να απομακρύνεται ο πάγος από το εσωτερικό τους, διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία τους. 

11. Αγοράζουμε φρέσκα και όχι κατεψυγμένα τρόφιμα. Για την επεξεργασία των κατεψυγμένων τροφίμων απαιτείται 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
 

12. Βεβαιωνόμαστε ότι  το λάστιχο της πόρτας δεν είναι φθαρμένο και η πόρτα να κλείνει ερμητικά.  

13. Το ψυγείο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο. Ένα νέο ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης και τεχνολογίας Greenfreeze (χωρίς υδροφθοράνθρακες HFCs) μπορεί να συμβάλλει σε σημαντική μείωση των λογαριασμών μας. 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καλό είναι να προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου μας στην εποχή, μιας και είναι λογικό επόμενο κάτι τέτοιο.

Ξεκινάμε αλλάζοντας τη θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης. Η σωστή θερμοκρασία είναι από 2 έως 4 ° C. Σε ό,τι αφορά την κατάψυξη ρυθμίστε την στους -18 ° C.
Έτσι δεν θα επιτρέπετε την ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό της.
 
24

Συνεχίζοντας,

Δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ φαγητό που έχει μόλις μαγειρευτεί και είναι ζεστό στο ψυγείο.
Ο λόγος είναι γιατί το ζεστό φαγητό θα αυξήσει την γενική θερμοκρασία του ψυγείου με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν και τα υπόλοιπα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Μην αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
Αν το ξεχάσουμε έξω για περισσότερο θα πρέπει να το πετάξουμε.
Όλες οι μαγειρεμένες τροφές, λοιπόν, μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για 3-4 μέρες και στην κατάψυξη για περίπου 1-2 μήνες.
 
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr