Πετρέλαιο

Γ. Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Πέντε λόγοι για το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα

Γ. Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Πέντε λόγοι για το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα

Αν εντοπισθούν αξιόλογα κοιτάσματα θα επέλθει ουσιαστική αλλαγή στην ελληνική οικονομία και οι υδρογονάνθρακες θα εξελιχθούν σε πηγή σημαντικών εσόδων

Πέντε αιτίες βρίσκονται πίσω από την προσέλκυση διεθνών πετρελαϊκών εταιρείες σε ελληνικές παραχωρήσεις, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, στην εκδήλωση «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», που πραγματοποίησε χθες (18/6) το ΤΕΕ.
«Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το νέο γεωλογικό μοντέλο που αναδύθηκε από το 2015 στη Μεσόγειο, με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, το οποίο απέδειξε πως σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές με ασβεστολιθικά πετρώματα», ανέφερε ο κ. Μπασιάς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα (άνω των 3.000 μέτρων), καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται.
Μάλιστα, σημείωσε πως τα κεφάλαια που «πηγαίνουν» στην εξέλιξη του απαραίτητου εξοπλισμού είναι περισσότερα από τις επενδύσεις σε διαστημικές τεχνολογίες.
Την ίδια στιγμή, καταλύτης για το διεθνές ενδιαφέρον υπήρξε και η αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG, καθώς η λύση της υγροποίησης του φυσικού αερίου καθιστά εφικτή τη μεταφορά του καυσίμου σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να χρειάζεται γι’ αυτό η κατασκευή αγωγών.
Τέλος, σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η προοπτική προμήθειας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο.

Νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία

Όπως σημείωσε ο κ. Μπασιάς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά ερευνητικές εργασίες και όχι εργασίες εξόρυξης.
Εξαίρεση από τον κανόνα αποτελεί η παραχώρηση του Πρίνου, της οποίας πάντως η παραγωγή αντιστοιχεί μόλις στο 1% της εγχώριας ζήτησης. 
«Μόνον αν εντοπισθούν και αναπτυχθούν κοιτάσματα 500 εκατ. βαρελιών ή 3 τρισ. κυβικών ποδιών, θα επέλθει σημαντική αλλαγή στην ελληνική οικονομία και οι υδρογονάνθρακες θα εξελιχθούν σε μία πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος», τόνισε.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα αναστραφεί η σημερινή εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας, όπου σχεδόν όλα τα έσοδα από τον τουρισμό (μία από τις σημαντικότερες χρηματικές εισροές από το εξωτερικό) «εξάγονται» αμέσως μετά, για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπασιάς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακαλυφθούν αξιόλογα κοιτάσματα, κυρίως φυσικού αερίου, στην Κρήτη και το Ιόνιο.
Ωστόσο, μετά από 5 χρόνια (όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ερευνών), θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν στη χώρα μας σημαντικές γεωτρήσεις και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης