Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το διάστημα από τις 23 Ιουνίου μέχρι τον σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης

tags :
Κρίσιμο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το διάστημα από τις 23 Ιουνίου μέχρι τον σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η Τουρκία «εξαγριώνεται» εξαιτίας της ζωτικής ανάγκης που έχει η οικονομία της για φυσικό αέριο
Ακόμη πιο προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναμένονται στο χρονικό διάστημα από τις 23 Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, έως και τον σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές.
Αυτό εκτίμησε πριν από λίγο ο Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα θελήσει να προκαλέσει με νέες παράνομες ενέργειες μέχρι τις 23 Ιουνίου, υπό τον φόβο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εκλογές. Το συγκεκριμένο εμπόδιο θα αρθεί με την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης, τη στιγμή που παράλληλα θα μπαίνει στην τελική της φάση η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί επίσης ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί αρκετές φορές στο παρελθόν η Τουρκία έχει επιλέξει τις περιόδους πριν από τις ελληνικές εκλογές, για να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας.
Όπως πρόσθεσε, το συγκεκριμένο χρονικό «παράθυρο» θα κλείσει με τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έτσι, αν το πρώτο κόμμα έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο σχηματισμός της θα γίνει άμεσα. Ωστόσο, το «παράθυρο» αυτό θα παραταθεί στην περίπτωση που θα χρειαστούν διαβουλεύσεις για τη δημιουργία δικομματικής κυβέρνησης.
Ο κ. Συρίγος ανέφερε πως η Τουρκία έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ για να προετοιμάσει την ντε φάκτο αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, όπως π.χ. με την αγορά των πλωτού γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ) και του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός. «Επομένως, οι κινήσεις της δεν είναι πυροτέχνημα», πρόσθεσε.
Εκτίμησε πως, λόγω του κυπριακού ερευνητικού προγράμματος, η Τουρκία φοβάται ότι θα χάσει την ηγεμονική της θέση στην επίλυση του κυπριακού, την οποία έχει αποκτήσει από το 1974, με την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. «Με την ανακάλυψη κοιτασμάτων ελπίζω πως θα αλλάξουν οι δυσμενείς όροι που δυστυχώς έχουν διαμορφωθεί από το 1974 για την επίλυση του κυπριακού», πρόσθεσε.

Ντ. Νικολάου: Στόχος της Τουρκίας να «σύρει» την Κύπρο σε συνεκμετάλλευση

Οι κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν απειλές για να οδηγήσει την Κύπρο σε διαπραγματεύσεις και έτσι να τη σύρουν σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, επισήμανε από την πλευρά του ο Ντ. Νικολάου, τ. μέλος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και τεχνικός σύμβουλος της Energean. «Δεν πρόκειται πάντως να παραχωρήσουμε την κυριαρχία μας. Θα εκβιάσουν αυτούς που εκβιάζονται, όχι εμάς», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η Τουρκία «εξαγριώνεται» εξαιτίας της ζωτικής ανάγκης που έχει η οικονομία της για φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που η χώρα είναι απομονωμένη και δεν έχει δικά της κοιτάσματα. Όπως επισήμανε, η κατανάλωση της χώρας ανέρχεται σε 52 bcm, το 55% από τα οποία προέρχονται από τη Ρωσία και το 20% από το Ιράν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως το Φατίχ έχει την τεχνική ικανότητα να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα βάθη της περιοχής που βρίσκεται. Πάντως, τόνισε πως η γεώτρηση δεν ακολουθεί την εμπορική πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες του χώρου, οι οποίες ξεκινούν άμεσα τις γεωτρήσεις από τη στιγμή που το γεωτρύπανο βρεθεί στο «σημείο στόχο», καθώς το ημερήσιο λειτουργικό του κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αντίθετα, το Φατίχ βρίσκεται από τις 4 Μαΐου στην περιοχή που θα «τρυπήσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης