Ενέργεια

Çavuşoğlu: Ξεκίνησε γεώτρηση το γεωτρύπανο "Πορθητής" δυτικά της Πάφου

tags :
Çavuşoğlu: Ξεκίνησε γεώτρηση  το γεωτρύπανο
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Μεσόγειο καθώς η η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση  με τον υπουργό  Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu να δηλώνει πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου.
Σε συνέντευξη  στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι, «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
Κατά τον Çavuşoğlu η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, υποστήριξε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».
Μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, για την οποία είπε πως «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».
Επέμεινε, ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα» είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.
«Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης