Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σύνοδος Χωρών του Νότου της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Σύνοδος Χωρών του Νότου της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Σαφείς προειδοποιήσεις στην Τουρκία από τους 7 ηγέτες των Χωρών του Νότου της ΕΕ
Την απόλυτη ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη και με τις συνέπειες μίας αντίθετης στάσης, τόνισαν στην διακήρυξή τους οι ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου της ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στην 7η Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Στην Διακήρυξη μεταξύ άλλων πραγματοποιείται ισχυρή λεκτική καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Οι «7» καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα οι επτά ηγέτες αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απ' όλη την ΕΕ αλλά και συνεργασία προκειμένου να επέλθει η σωστή μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη διάρκεια της Συνάντησης τους στη Μάλτα για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη Συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Αλ. Τσίπρας

Την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την 6η Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι όποιες δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο θα υποστεί και τις συνέπειες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογου τύπου δηλώσεις υπέρ της Κύπρου πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ»

Ο Em.Macron

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron από τη Μάλτα, μετά τη λήξη των εργασικών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Macron.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου  της Συνόδου MED 7ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης