Περιβάλλον

Η ΕΕ επιθυμεί ανασύσταση του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ

tags :
Η ΕΕ επιθυμεί ανασύσταση του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ
Οι Ευρωπαίοι θέλουν ανασύσταση του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ
Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να δώσουν νέα πνοή στο ταμείο του ΟΗΕ, που στηρίζει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό προκύπτει από προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Η κλιματική κρίση θα είναι ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.
Σε προσχέδιο του ανακοινωθέντος με τα συμπεράσματα της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή του Euractiv, επισημαίνεται ότι «στηρίζουν τη δίκαιη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη Ε.Ε.», καθώς και ότι η αναλυτική στρατηγική για την επίτευξη του στόχου θα δημοσιευθεί «στις αρχές του 2020».
Δεν μένουν όμως εκεί.
Παράλληλα τα κράτη μέλη «παραμένουν δεσμευμένα» στην κινητοποίηση διεθνών κεφαλαίων που θα στηρίζει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γίνεται ειδικότερα λόγος για «έγκαιρη και επιτυχή επανεκκίνηση της διαδικασίας του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα.
Πρόκειται για ένα εργαλείο του ΟΗΕ που χρηματοδοτείται από βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες για τη στήριξη πράσινων ενεργειών των αναπτυσσόμενων.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχε διαμοιράσει περί τα 5 δισ. δολάρια σε 100 project στη μορφή δανείου, μετοχών, χορηγιών ή εγγυήσεων.
Το ποσό, ωστόσο, είναι εξαιρετικά χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα απαιτηθούν περί τα 6,9 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα.
Προς το παρόν ούτε το ήμισυ εξ αυτών δεν επενδύεται σε σχετικές δράσεις.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης