Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Για τον Οκτώβριο μετατίθεται η λειτουργία του ΦΟΣΕΤεΚ – Ανέτοιμο το θεσμικό πλαίσιο και τα πληροφοριακά συστήματα

Για τον Οκτώβριο μετατίθεται η λειτουργία του ΦΟΣΕΤεΚ – Ανέτοιμο το θεσμικό πλαίσιο και τα πληροφοριακά συστήματα

Αντίστοιχα θα μετατεθεί και η συμμετοχή στην αγορά των ΑΠΕ με Feed in Premium

Θεσμικά και τεχνικά προσκόμματα καθιστούν ανέφικτη την έναρξη λειτουργίας του ΔΑΠΕΕΠ ως Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤεΚ) από την 1η Ιουλίου, όπως αναφέρουν κύκλοι του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης.

Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο ΔΑΠΕΕΠ θα στείλει άμεσα (ακόμη και εντός της ημέρας) εισήγηση στη ΡΑΕ για τη μετάθεση της σχετικής προθεσμίας τον Οκτώβριο.
Όπως προσθέτουν οι πηγές του Διαχειριστή, ένας σημαντικός λόγος για την παράταση αποτελεί το γεγονός ότι είναι ανέτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Έτσι, για παράδειγμα, έως την έναρξη λειτουργίας του ΦΟΣΕΤεΚ, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με κάθε ένα από τα έργα ΑΠΕ που ο φορέας θα εκπροσωπεί στην αγορά, μία διαδικασία που δεν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Παράλληλα, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πληροφοριακά συστήματα που θα παρέχουν τις ωριαίες μετρήσεις έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες ΑΠΕ στο σύστημα.
Οι μετρήσεις είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΟΣΕΤεΚ, καθώς με αυτές θα αντιπαραβάλλονται οι προβλέψεις που θα δίνει μία ημέρα νωρίτερα, αναφορικά με την ωριαία παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ που εκπροσωπεί.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η έναρξη λειτουργίας του ΦΟΣΕΤεΚ είναι «δεμένη» με την έναρξη της υποχρέωσης συμμετοχής στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) των έργων ΑΠΕ που αποζημιώνονται με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ).
Επομένως, αν γίνει δεκτή η εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ, θα μετατεθεί και η υποχρέωση των έργων ΑΠΕ με Feed in Premium.

«Στον αέρα» οι πληρωμές των μονάδων

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΔΑΠΕΕΠ, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανο η ΡΑΕ να μην δεχτεί την εισήγηση του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, με δεδομένες τις αντικειμενικές αδυναμίες έναρξης του ΦΟΣΕΤεΚ.
Σε αυτή την περίπτωση, η Αρχή θα στείλει σχετική θετική γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση εντός του μήνα, που θα μεταθέτει τον Οκτώβριο την «πρεμιέρα» του ΦΟΣΕΤεΚ (και της συμμετοχή των έργων με ΣΕΔΠ στην αγορά).
Από την άλλη πλευρά, η μετάθεση αυτή θα αφήσει «στο κενό» τις πληρωμές των μονάδων με ΣΕΔΠ, καθώς το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει πως έως την 30η Ιουνίου οι μονάδες αυτές θα αποζημιώνονται έναντι (στο 90%) για την ενέργεια που παράγουν.
Κι αυτό γιατί υποτίθεται πως από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιείτο το νέο καθεστώς πληρωμών, στο οποίο πλαίσιο του οποίου οι αμοιβές θα συναρτώνται με τον Μεταβατικό Μηχανισμό Βέλτιστης Ακρίβειας Πρόβλεψης.
Επομένως, για να μπορούν τα έργα με ΣΕΔΠ να αποζημιωθούν έως τον Οκτώβριο, θα πρέπει να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για το μεταβατικό χρονικό διάστημα, η οποία θα απεμπλέκει τις πληρωμές από τη συμμετοχή στην αγορά, ενδεχομένως παρατείνοντας το ισχύοντα τρόπο αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα αφορά τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς άνω των 500 kW, οι οποίοι προκρίθηκαν είτε μέσω του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016, είτε από τη δημοπρασία της Κατηγορίας Ι που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2018.
Επίσης, «αγγίζει» τα έργα ΑΠΕ (αιολικά άνω των 3 MW και φωτοβολταϊκά άνω των 500 kW) τα οποία υπέγραψαν με τον ΛΑΓΗΕ συμβάσεις με διοικητικά οριζόμενη ΣΕΔΠ, από το τέλος του 2016 έως και περίπου την έναρξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών, μετά τον πιλοτικό διαγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης