Τελευταία Νέα

ΕΛΕΤΑΕΝ: Άμεση κατάργηση του τέλους διατήρησης αδειών παραγωγής - Στήριξη των ΑΠΕ από την νέα κυβέρνηση

ΕΛΕΤΑΕΝ: Άμεση κατάργηση του τέλους διατήρησης αδειών παραγωγής - Στήριξη των ΑΠΕ από την νέα κυβέρνηση

Η συμβολική ενέργεια θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και όλα τα άλλα - όχι τόσο απλά και προφανή - μέτρα ώστε να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο που απασχολούν, από το σφιχτό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας τονίσθηκε από ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ

Οι πολιτικές και τις προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα ενόψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών παρουσιάσθηκαν  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας , από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΕΣΗΑΠΕ Γιώργο Περιστέρη και τον Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Λαδακάκο.
Τα βασικά σημεία που θίχτηκαν κατά τη συζήτηση είναι τα ακόλουθα:
1. Όλο και περισσότερο οι πολιτικές ηγεσίες στον κόσμο αναγνωρίζουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως τη μέγιστη απειλή για την ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικά, η συντριπτική πλειονότητα των Πολιτειών των ΗΠΑ εφαρμόζει ισχυρές κλιματικές πολιτικές, όπως είναι η προώθηση της αιολικής ενέργειας, παρά τις αντίθετες αντιλήψεις της Προεδρίας Τράμπ.
2. Την ίδια ευαισθητοποίηση επιδεικνύουν όλο και περισσότερο οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη. Οι διαδηλώσεις και οι δημόσιες πρωτοβουλίες των παιδιών και των νέων στην Ευρώπη και την Αμερική για την κλιματική αλλαγή είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μαζικότητά του. Από αυτές τις κινητοποιήσεις είναι εμπνευσμένο το μικρό βιβλίο για παιδιά «Φύσα αεράκι, φύσα με….» που εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ με την υποστήριξη της WindEurope.
3. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών εκφράστηκε και στις πρόσφατες ευρωπαϊκές κάλπες. Το «πράσινο κύμα» που αναδείχθηκε στις Ευρωεκλογές ήταν μια μικρή έκπληξη. Οι πολίτες διέψευσαν τις ανησυχίες για τη μεγάλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού και στράφηκαν προς θετικές απαντήσεις στα προβλήματα. Αυτό συνιστά μια πολιτική μεταβολή. Τα τέσσερα (4) μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα που αποτελούν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο έχουν υψηλά στην ατζέντα τους την κλιματική πολιτική.
4. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Οι πράσινες πολιτικές θα έπρεπε να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην προεκλογική συζήτηση, να υιοθετηθούν από τα κόμματα και βέβαια να αποτελέσουν προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης.
Μόνο με μια ψύχραιμη, διακομματική, πράσινη πολιτική ατζέντα η Ελλάδα θα συμμετάσχει ισότιμα στη παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
5. Η προσπάθεια αυτή είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με την Έκθεση του Οκτωβρίου 2018 του IPPC έχουμε μόνο 10 χρόνια για να επιτύχουμε τις ραγδαίες και δραστικές αλλαγές που απαιτούνται σε  ενέργεια, βιομηχανία, κτήρια κ.λπ. προκειμένου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5oC  σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Το όριο του 1,50C είναι το κρίσιμο για την αποφυγή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων.
6. Δυστυχώς, η Ελλάδα ακολουθεί έως σήμερα μια αντιφατική πολιτική. Έχει θέσει στόχους Α.Π.Ε. για το 2030 αλλά δεν έχει καταρτίσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της πορείας επίτευξης αυτών των στόχων. Ταυτόχρονα, επιμένει σε μια ήπια προσαρμογή του ενεργειακού της συστήματος η οποία απέχει από το να είναι συμβατή με τη Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 20C. Η πολιτική αυτή αγνοεί το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια, όπως και άλλες Α.Π.Ε. είναι σήμερα η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής.
7. Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής θα αποτύχει με αρνητικές συνέπειες για το Περιβάλλον και την Οικονομία. Αντί να πελαγοδρομεί, η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο και το χρόνο που θα επιτύχει την αξιοποίηση του 100% βεβαιωμένου ενεργειακού της πόρου, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια. Απαιτείται συγκεκριμένος ενεργειακός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει:
A]  Προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων.  Μεγάλα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια. Αυτό απαιτεί:
•    Ξεκάθαρο, αντικειμενικό και απλό αδειοδοτικό πλαίσιο με αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και GIS.
•    Συγκεκριμένο πρόγραμμα διαγωνισμών που θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες επίτευξης των στόχων.
•    Αποσαφήνιση του καθεστώτος αποζημίωσης των ειδικών έργων (όπως π.χ. αυτών με υποθαλάσσιες διασυνδέσεις)
•    Αξιοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καθορισμό της αποζημίωσης  με κατά περίπτωση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (individual notification) για έργα άνω των 250MW, αλλά και μείωση του ορίου αυτού ώστε να ανταποκρίνεται στα Ελληνικά δεδομένα.
Β]  Προώθηση μεγάλων επενδύσεων Αποθήκευσης ενέργειας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια διείσδυσης Α.Π.Ε. Αυτό απαιτεί:
•    Αποσαφήνιση του καθεστώτος αποζημίωσης των επενδύσεων αυτών
•    Κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους, σε συνδυασμό με τις Α.Π.Ε. και τη διαχείριση ζήτησης, στο μηχανισμό επάρκειας ισχύος
Γ] Πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων. Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού Α.Π.Ε. που θα αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα προς όφελος της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Δ] Εξηλεκτρισμός των τομέων της οικονομίας.
Είναι θετικό που η ηλεκτροκίνηση αναδείχθηκε σε πολιτική προτεραιότητα το προηγούμενο φθινόπωρο. Μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις. Ταυτόχρονα απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές για τον εξηλεκτρισμό της ψύξης-θέρμανσης, των βιομηχανικών διαδικασιών και γενικά για την προώθηση των Power-to-X τεχνολογιών.
Ε]  Ταχύτερη και συγκροτημένη προώθηση της απελευθέρωσης και της λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει την ισότιμη και αποτελεσματική ενσωμάτωση των Α.Π.Ε. σε αυτή.
ΣΤ] Συγκροτημένες δράσεις σε ένα ευρύ πλέγμα ενεργειακών πολιτικών που περιλαμβάνουν τη διαχείριση ζήτησης, τα έξυπνα δίκτυα, την εξοικονόμηση ενέργειας τις αποκεντρωμένες μονάδες αποθήκευσης, τα αυτόνομα νησιά, την αξιοποίηση της πληροφορικής.
8. Δεν αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση να επιλύσει μέσα σε 100 ημέρες όλα τα προβλήματα. Οι πολίτες δεν συγκινούνται με τέτοιες εξαγγελίες. Αναμένουμε όμως η νέα Κυβέρνηση:
•    να εργαστεί αμέσως μετά τις εκλογές σκληρά και σε στενή συνεργασία με τον κλάδο για να οριστικοποιήσει και συγκεκριμενοποιήσει το σχέδιο της για την αιολική ενέργεια και τις Α.Π.Ε. για την επόμενη δεκαετία, και
•    να προβεί αμέσως σε μερικές απλές και συμβολικές κινήσεις που θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι αφουγκράζεται την αγορά και γνωρίζει τα προβλήματα.
Για αυτό ζητάμε, ήδη εντός του Ιουλίου, να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, διότι πρόκειται πλέον για μια παράλογη φορολόγηση που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει! Η συμβολική αυτή ενέργεια θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και όλα τα άλλα - όχι τόσο απλά και προφανή - μέτρα ώστε να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο που απασχολούν, από το σφιχτό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης