Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Διεθνής ανησυχία για την επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν- Άλμα 3% στο πετρέλαιο

Διεθνής ανησυχία για την επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν- Άλμα 3% στο πετρέλαιο
Τα μέλη πληρώματος και από τα δύο πλοία διεσώθηκαν από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης του Ιράν
(upd) Άλμα 3% καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου ύστερα από την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.
Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τάνκερ Front Altair της νορβηγικής Frontline δεν βυθίστηκε, με την εταιρεία να διαψεύδει τις σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε "επίθεση" σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.
Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία, και τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί και το πλήρωμα τους έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημειο.
Συγκεκριμένα, το Reuters μεταδίδει πως 44 μέλη πληρώματος και από τα δύο πλοία διεσώθηκαν από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης του Ιράν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Jask του Ιράν ενώ αντίστοιχη ήταν η τύχη και των υπόλοιπων μελών του πληρώματος, τα οποία ύστερα από τις εκρήξεις, εκκένωσαν τα πλοία.
Το ένα δεξαμενόπλοιο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
, όπως γράφει η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.
Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, "βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη" γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.
Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.
Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.
Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.
Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά.
Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace.
"Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί.
Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο", σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, το τμήμα του Εμπορικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. 
Παράλληλα, κάνει λόγο για μια κατάσταση του χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν.
Τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμα είναι ασφαλές.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει βοήθεια στα δεξαμενόπλοια, καθώς έλαβε δύο σήματα κινδύνου, όπως ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.
"Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ", δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαϊου είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό στα στενά του Ορμούζ, με τη Σαουδική Αραβία να επιβεβαιώνει ότι δύο δεξαμενόπλοια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου

Άλμα 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις αναφορές για την επίθεση. 
Το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύεται 3,10% στα 61,82 δολ. το βαρέλι.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού ενισχύονται 2,8% στα 52.56 δολ. το βαρέλι.

Μεγάλη ανησυχία στη Βρετανία

Τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν εκφράζει η Βρετανία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, nαυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή.
«Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.
Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης