Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επτά νέες χώρες να ενταχθούν στην μεγαλύτερη intraday αγορά ενέργειας στην Ευρώπη

Επτά νέες χώρες να ενταχθούν στην μεγαλύτερη intraday αγορά ενέργειας στην Ευρώπη

Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία θα συμμετάσχουν στο XBID

Η μεγαλύτερη intraday  αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, XBID, θα προσθέσει επτά χώρες στο δίκτυο των 14 μελών μέχρι το τέλος του 2019, που προβλέπεται να έχει εκτελέσει πάνω από 16 εκατομμύρια συναλλαγές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, δήλωσε η Epex Spot την Τετάρτη 12/6/2019.
Το XBID, το οποίο δημιουργήθηκε στις 12 Ιουνίου πέρυσι, επεξεργάζεται τις συναλλαγές μεταξύ Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.
Η Epex Spot ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία,
Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία θα συμμετάσχουν στο XBID.
"Μια ολοκληρωμένη intraday  αγορά θα αυξήσει τη συνολική αποδοτικότητα των ενδοημερήσιων συναλλαγών, προωθώντας τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, αυξάνοντας τη ρευστότητα και επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων παραγωγής σε όλη την Ευρώπη", ανέφερε η εταιρεία.
Οι επτά νέες χώρες θα ενταχθούν προς το τέλος του τέταρτου τριμήνου. Τα τεστ είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ακολουθήσει δοκιμαστική περίοδος για να επιτρέψει στους νέους χρήστες να εξοικειωθούν με το σύστημα.
Η Epex Spot ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα γίνει ανανέωση αργότερα αυτό το έτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τριπλασιασμό των παραγγελιών, καθώς το  βιβλίο εντολών θα αυξηθεί σε 100 εντολές αγοράς και πώλησης, από τις 31 σήμερα.
Το XBID βασίζεται σε ένα κοινό σύστημα πληροφορικής και κοινόχρηστο βιβλίο παραγγελιών, ένα σύστημα διαχείρισης δυναμικότητας και ένα σύστημα μετάδοσης.
Επιτρέπει την αντιστοίχιση των εντολών που έχουν εισαχθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά στις διάφορες χώρες που καλύπτει, εφόσον  η χωρητικότητα το επιτρέπει.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται έως και 400.000 συναλλαγές την ημέρα με δυνατότητα επέκτασης.
Το XBID υποστηρίζεται από περισσότερους από 30 φορείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και από σημαντικό αριθμό ανταλλαγών ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης