Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
Η ανακατασκευή παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση
Τέσσερις βασικές στοχεύσεις έρχεται να υπηρετήσει τοο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων «Ηλέκτρα», σύμφωνα με όσα διεμήνυσε το υπουργείο, ανακοινώνοντας στο πρόγραμμα. Αυτές είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του λειτουργικού κόστους για το Δημόσιο, η διαφάνεια στην επιλογή των έργων και η βελτίωση λειτουργικότητας και παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες.
Ειδικότερα, το Υπουργείο τονίζει πως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον δίνοντας καταρχήν έμφαση στον κτιριακό τομέα.
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται συνέχιση επιτυχημένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και υιοθέτηση νέας δέσμης οικονομικά αποδοτικών μέτρων/δράσεων για την κινητοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ανακατασκευή παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, προσφέροντας την ευκαιρία να εφαρμοστούν οικονομικά αποδοτικά μέτρα και να μετατραπούν σε κτίρια αποδοτικά από πλευράς πόρων και φιλικά προς το περιβάλλον με αυξημένη κοινωνική και οικονομική αξία.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει καίρια στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης, (ν. 4342/2015, Οδηγία 2012/27/ΕΕ) και παράλληλα η εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου 7 του ίδιου νόμου για την ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης του συνολικού εμβαδού της θερμικής ζώνης των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί το 3% του συνολικού εμβαδού και την προώθηση του υποδειγματικού ρόλου του δημοσίου.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτιρίου, στα διάφορα συστήματα Ηλεκτρο-Μηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος, για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) ευρώ με δυνατότητα τροποποίησης, ενώ φορέας  διαχείρισης του Προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ότι αφορά την χρηματοοικονομική διαχείριση, αυτή θα την αναλάβει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Τεχνικής Γραμματείας  για την τεχνική και διαχειριστική υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
συστήνεται Τεχνική Γραμματεία, η οποία εδρεύει στο ΥΠΕΝ και έχει την ευθύνη για την έκδοση του Οδηγού του προγράμματος. Μέρος επίσης στην υλοποίηση του προγράμματος θα πάρουν οι εξής οργανισμοί: ΚΑΠΕ, ΤΠΔ, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, ΚτΥπ)

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων

Αναφορικά με τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων, αυτά προσδιορίζονται ως εξής σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Υπουργείου:

  • Η σκοπιμότητα στη βάση της τεκμιρίωσης της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης
  • Ο Ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων
  • Η ωριμότητα υλοποίησης
  • Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
  • Η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης