Ενέργεια

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου Μενέντεζ που αφορούν την Κύπρο - Οι αναφορές στην Ενέργεια

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου Μενέντεζ που αφορούν την Κύπρο - Οι αναφορές στην Ενέργεια
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων και την άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί προς την Κύπρο από το 1987 και παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα.
Το αμερικανικό νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο με τίτλο: «Προώθηση των συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλους σκοπούς», προκαλεί αντιπαραθέσεις στην κυπριακή πολιτική σκηνή, ανάμεσα σε Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων και την άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί προς την Κύπρο από το 1987 και παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Αμερικανική Βουλή την άνοιξη του 2018, από δύο Γερουσιαστές, τους Μπομπ Μενέντες και Μάρκο Ρούπιο, και αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.
Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θεωρούν ότι οι αναφορές που υπάρχουν εντός του νομοσχεδίου αποτελούν ισχυρή απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ καθώς η χώρα μας, καθίσταται πλέον στρατηγικός εταίρος των Αμερικανών στην περιοχή.
Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, κρούει των κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι στο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχουν αναφορές που βλάπτουν τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου, καθώς επιχειρείται η πρόσδεση του νησιού στο ΝΑΤΟϊκό άρμα.

Τα ευρήματα του νομοσχεδίου

Στο κεφάλαιο «ευρήματα» γίνονται οι εξής αναφορές για την Κύπρο:

   Η Κύπρος είναι βασικός στρατηγικός εταίρος και σύναψε μια δήλωση πρόθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Νοεμβρίου 2018 για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια.
   Οι χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ έχουν συμμετάσχει σε τριμερείς διασκέψεις κορυφής για να βελτιώσουν την συνεργασία σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.
   Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συμμετείχε στην τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στις 20 Μαρτίου 2019.
   Η εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας: A) Αφορά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας μια πιθανή εναλλακτική λύση έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου για τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Εταίρους της.
   Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών βοήθησαν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επεξεργαστεί την στρατηγική εθνικής ασφάλειας του εν λόγω κράτους.
   Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιόπιστο μέλος της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας για την Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και για την καταπολέμηση της διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής.
   Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται πλήρως με τα Ηνωμένα Έθνη και τους περιφερειακούς εταίρους στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
   Παρά τις εύρωστες σχέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και οικονομίας με τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αντικείμενο εμπάργκο των ΗΠΑ για πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από το 1987.
   Το εμπάργκο όπλων του 1987 σχεδιάστηκε για να περιορίσει την πώληση και μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου που θα εμπόδιζε τις προσπάθειες επανένωσης.
   Τουλάχιστον 40.000 τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με ορισμένα όπλα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της ηπειρωτικής Τουρκίας.
   Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν από πολιτική άποψη την παροχή αντικειμένων και υπηρεσιών στον τομέα της άμυνας στην Δημοκρατία της Κύπρου, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει στο παρελθόν επιδιώξει να αποκτήσει αντικείμενα από άλλα συνδικάτα, όπως η Ρωσία, που θέτουν προκλήσεις στα Αμερικανικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο.

Ποιες οι προθέσεις των Αμερικανών

Το νομοσχέδιο συνεχίζει με μια δήλωση πολιτικής (STATEMENT OF POLICY) λέγοντας πως πολιτική των ΗΠΑ είναι:

   Να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στον τριμερή διάλογο για τα ζήτημα της ενέργειας, της ασφάλειας στην θάλασσα, της κυβερνοασφάλειας και προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
   Να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες με συνεργάτες και συμμάχους. Να εμβαθύνουν την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα. Να καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
   Να υποστηρίξει σθεναρά την ολοκλήρωση των αγωγώνTrans Adriatic και Ανατολικής Μεσογείου και την δημιουργία τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέσο διαφοροποίησης των περιφερειακών αναγκών εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
     Να υποστηρίξει τη βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων στη χώρα.
   Να υποστηρίξει τον ισχυρό προγραμματισμό της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
   Να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της εμβάθυνσης της συνεργασίας για την ασφάλεια με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
   Να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια πηγή διεθνούς ξεπλύματος χρήματος και να ενθαρρύνει πρόσθετα μέτρα προς αυτό το σκοπό.
   Να υποστηρίξει την ισχυρή επίσημη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
   Να υποστηρίξει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου
   Να υποστηρίξουν με έμφαση την ενεργητική και ισχυρή συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στο πρόγραμμα υποτροφιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
   Να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για την αποστράτευση (demobilize) του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ του εξοπλισμού που παρέχει το NATO και οι χώρες που είναι μέλη του.
Στο τελευταίο σημείο, αναφέρθηκε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στις "Τομές στα Γεγονότα" το βράδυ της Δευτέρας (10/6), λέγοντας ότι: «Όσο οπλισμό έχουμε και προέρχεται από την Ρωσία, πρέπει να τον πουλήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε κατά προτίμηση από οπλισμό των ΗΠΑ ή ΝΑΤΟικό μέλος».

Για τα ενεργειακά και την Κύπρο

Στο τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο μιλά για τις συνεργασίες των ΗΠΑ στο τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνει: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Ενέργειας, μπορεί να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας που υποστηρίζουν: την ενίσχυση του διαλόγου και του σχεδιασμού με την συμμετοχή διεθνών συνεργασιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Η αναφορά για τη συμμετοχή της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»
Το πέμπτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου έχει τον εξής τίτλο: «Κατάργηση της απαγόρευσης μεταφοράς αντικειμένων στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία» και αναφέρεται στην συμμετοχή της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
Συγκεκριμένα σημειώνει: «Η άμεση πώληση ή μεταφορά όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν δηλωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ευρώπη συμβάλλοντας στην μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που θέτουν προκλήσεις. Συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο και είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διευκολυνθείσες προσπάθειες του ΟΗΕ για μια συνολική λύση για την διαίρεση της Κύπρου και για την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στoν «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ. Τροποποίηση της απαγόρευσης της πράξης εξωτερικής βοήθειας του 1961 USC τροποποιείται με την προσθήκη στο τέλος μετά τη νέα παράγραφο: Η απαίτηση της παραγράφου δεν ισχύει για οποιαδήποτε πώληση ή άλλη διάταξη οποιουδήποτε είδους αμυντικού είδους ή υπηρεσίας προς την Κύπρο που είναι ο τελικός χρήστης τέτοιου είδους αντικειμένων ή υπηρεσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία».

$ 2.000.000 για Κύπρο και Ελλάδα το 2020

Στο έκτο κεφάλαιο σημειώνεται ότι θα επιτρέπεται να διατεθεί για το οικονομικό έτος 2020, $ 2.000.000 για την βοήθεια της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για την Ελλάδα και $ 2.000.000 για την Κύπρο.
Η βοήθεια διατίθεται για τον ακόλουθο σκοπό:

   Εκπαίδευση για μελλοντικούς ηγέτες
   Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών
   Δημιουργία μιας έκθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών για την δημιουργία συμμαχιών για το μέλλον
   Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις
   Εστιάζοντας στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση
   Επιτρέποντας στις χώρες να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους κονδύλια για να λάβουν ένα μειωμένο κόστος για την εκπαίδευση και την κατάρτιση της άλλης Υπηρεσίας Άμυνας
   Παροχή βοήθειας για εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα.
 
Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης