Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ο ΣΕΒ αλλάζει – Αναπροσαρμόζει στόχους και κάνει άνοιγμα στη βιομηχανία της περιφέρειας

Ο ΣΕΒ αλλάζει – Αναπροσαρμόζει στόχους και κάνει άνοιγμα στη βιομηχανία της περιφέρειας

Με τις κινήσεις αυτές ο ΣΕΒ επιχειρεί να ανακτήσει το ρόλο του εκφραστή της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της χώρας

Σε αναπροσαρμογή των στόχων αλλά και του τρόπου εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της χώρας θα προβεί ο ΣΕΒ κατά την εφετινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης που έπληξε την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς, τη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων με την απαξίωση του συνδικαλισμού, αλλά και των εργοδοτών, ο ΣΕΒ επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί ανακτώντας το ρόλο του εκφραστή της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της χώρας.
Παράλληλα στρέφει το ενδιαφέρον του προς την παραγωγή αναγνωρίζοντας αυτό που και στην Ευρώπη έχει πλέον αναδειχθεί ως κύριο ζητούμενο για την οικονομία, δηλαδή την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών.
Έτσι ο Σύνδεσμος που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το δυναμισμό του παρελθόντος, τόσο λόγω της κρίσης όσο και εξαιτίας της επιλογής να μην προκαλεί με παρεμβάσεις που πιθανώς θα ενεργοποιούσαν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία, προχωρεί πλέον σε δυο κινήσεις ουσιαστικής αναπροσαρμογής του ρόλου και της παρουσίας του στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Συγκεκριμένα δημιουργεί τρία νέα συμβουλευτικά όργανα - για τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και την περιφερική ανάπτυξη - ενώ για να σηματοδοτήσει την στροφή προς την παραγωγή και την περιφέρεια, αυξάνει και τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της περιφέρειας και των εξαγωγών.
Ειδικότερα, στη γενική συνέλευση της 18ης Ιουνίου τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν να εγκρίνουν αλλαγές στο καταστατικό του Συνδέσμου, οι οποίες και αποτυπώνουν τη στρατηγική επιλογή του να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιομηχανία, τις εξαγωγές και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αύξηση μελών ΔΣ

Η σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα αυξηθεί από 20 σε 25 μέλη, με τη δημιουργία μη αιρετών θέσεων που θα δοθούν στους πέντε περιφερειακούς Βιομηχανικούς Συνδέσμους Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), καθώς και σε εξαγωγικό Φορέα.
Παράλληλα θα  θεσμοθετηθούν και τρία νέα, μόνιμα συμβουλευτικά όργανα διοίκησης με τη σύσταση Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων, Συμβουλίου Βιομηχανίας και  Συμβουλίου Εξαγωγών, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσουν τους σκοπούς και τη θεσμική παρέμβαση του ΣΕΒ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά η πρώτη κίνηση της συμμετοχής εκπροσώπων των περιφερειακών Συνδέσμων στο διοικητικό συμβούλιο αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στην κίνηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας να μετονομαστεί σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος διεκδικώντας να εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση αυτή έγινε στις αρχές του έτους με την υποστήριξη της κυβέρνησης αφού η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου νομοθέτησε την αναγνώριση του ΣΒΕ σε κοινωνικό εταίρο.

Μάλιστα λέγεται ότι καθοριστικό ρόλο στις σχετικές συνεννοήσεις  είχε παίξει και η τότε υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Τότε ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είχε μιλήσει έλλειμμα εκπροσώπησης της βιομηχανίας από τον ΣΕΒ, και για μια «βασική εκκρεμότητα», τη δημιουργία τριτοβάθμιας οργάνωσης (ομοσπονδίας) που θα εκπροσωπεί τη μεταποίηση.
Βεβαίως η συζήτηση περί της δημιουργίας ομοσπονδίας εργοδοτικών οργανώσεων κάθε άλλο παρά καινούργια είναι.
Έχει «πέσει» αρκετές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων στο εσωτερικό της επιχειρηματικής κοινότητας και έχει κατ’ επανάληψη οδηγηθεί στις καλένδες, αφού ούτε το μέγεθος της οικονομίας της χώρας αλλά ούτε και το πλήθος των ισχυρών επιχειρήσεών της επιτρέπει κάποιου είδους ομοσπονδιακή λειτουργία.
Σε απάντηση όλων αυτών ο ΣΕΒ προχωρεί σε αναδιάταξη των δυνάμεων του σε όλη τη χώρα εγγράφοντας νέα μέλη, αλλά και ενεργοποιώντας τους περιφερειακούς συνδέσμους στο κεντρικό όργανο λειτουργίας του.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης