InvestGR Forum: Δεκάλογος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

InvestGR Forum: Δεκάλογος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, σε πολλούς τομείς -από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τον τουρισμό- απλοποιήθηκε το πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και των διαδικασιών ελέγχου
Ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός των συνόρων έστειλε σήμερα το 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece: Η Ελλάδα πράγματι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις.
Αυτό ήταν το μήνυμα εκ μέρους του συνόλου των ομιλητών, οι οποίοι αφενός συμφώνησαν στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και, αφετέρου, διατύπωσαν προτάσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου της χώρας, τονίζοντας τη σημαντική μεν διαδρομή που έχει διανυθεί, αλλά και τις υψηλές προσδοκίες τους για την επόμενη μέρα.
Στο 2nd InvestGR Forum 2019 μίλησαν σημαντικοί θεσμικοί εκπρόσωποι, όπως οι κκ. Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Νίκος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ, Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στα πέντε πάνελ συζήτησης συμμετείχαν επικεφαλής ξένων πολυεθνικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί και ειδικοί, οι οποίοι συζήτησαν και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για τις εξής θεματικές ενότητες: Τουρισμό, Αποτελεσματικότητα Κράτους, Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία, καθώς και για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, αλλά και για τη σημασία των πρόσφατων ευρωεκλογών για την Ελλάδα.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της IHS MARKIT ECONOMICS, κα Elisabeth Waelbroeck-Rocha, παρουσίασε μια σημαντική μελέτη με θέμα: «Για μια νέα στρατηγική επιτάχυνσης του οικονομικού μετασχηματισμού της Ελλάδας».
Ο δε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRON ANALYSIS, κ. Στράτος Φαναράς, παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας σε 35 CEOs ξένων εταιρειών με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», ενώ ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος, παρουσίασε τον Δεκάλογο για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, με βάση τις προτάσεις 40 CEOs ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.
Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Πέρυσι, μπήκαν οι στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση ενός Forum διαλόγου για το κρίσιμο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Φέτος, οι προσδοκίες μας επαληθεύθηκαν έτι περαιτέρω. Είναι παραπάνω από σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι δηλώνουν δυναμικό «παρών» για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Το 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στο 2nd InvestGR Forum συμμετείχαν ως χορηγοί, υποστηρικτές και Greek Ambassadors οι εταιρείες: NORTH STAR GROUP (Χρυσός Χορηγός), ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ABBVIE, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, DLA PIPER, EUROBANK, FRAPORT, INTERAMERICAN, KPMG, LEASEPLAN, MSD, OTIS (Χορηγοί), BOSCH και CARLSON WAGON LIT (Υποστηρικτές) και ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, FOURLIS, SINGULAR LOGIC, TECHNOHULL και WATT + VOLT (Greek Ambassadors).
Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη και ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece.
«Οι βασικές παρεμβάσεις μας αφορούν σε τρεις τομείς: τη χωροταξία, τη γραφειοκρατική δομή του κράτους και το φορολογικό σύστημα. Προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, αλλά δώσαμε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι «στον τομέα της χωροταξίας η Ελλάδα βίωνε έναν πρωτόγνωρο αναχρονισμό» καθώς στον χάρτη της χώρας δεν είχαν αποτυπωθεί οι χρήσεις γης, τα δάση, οι παραλίες. «Αυτό, για έναν επενδυτή φαντάζει ως το πρώτιστο και υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης διότι δεν είναι σαφές πού μπορεί κανείς να επενδύσεις τί. Προχωρήσαμε έτσι σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, αλλά και την υπέρτατη αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι δασικοί χάρτες, τους οποίους παραλάβαμε στο 1% της χώρας, σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του ΄20 θα είναι στο 95%. Το Κτηματολόγιο ήταν στο 25% το 2015, σήμερα έχει προκηρυχθεί το υπόλοιπο 75% και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ οι χρήσεις γης και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κινούνται πλέον σε ένα σαφή πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος που έχει η ελληνική επικράτεια. Υπενθυμίζω ότι είμαστε η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη Natura στην Ευρώπη», σημείωσε.
Μεγάλες τομές έγιναν, επίσης, στον τομέα της γραφειοκρατικής δομής του κράτους. Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, σε πολλούς τομείς -από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τον τουρισμό- απλοποιήθηκε το πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και των διαδικασιών ελέγχου και, ταυτόχρονα, έγιναν σημαντικά βήματα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε, είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Πολεοδομία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο, καθώς και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- Άδειες μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν άδεια χωρίς να χρειάζεται να έχουν επαφή με την πολεοδομία.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και διαφάνειας το οποίο -όπως πρόσθεσε- θα κριθεί τα επόμενα χρόνια σ΄ ένα επίπεδο διαφορετικών πολιτικών που έχουν τα κόμματα.
Ταυτόχρονα, τεράστια σημασία για τη ροή των επενδύσεων έχει η αναβάθμιση της χώρας διεθνώς. «Αυτό», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, «επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και μέσω συνεργασιών με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου που δημιουργούν ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο TAP, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ολοκληρώθηκε, ενώ ξεκινούν ο IGB και πολλά ακόμη έργα υποδομής».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη προσέλκυση επενδύσεων γίνεται σε μια οικονομία η οποία αλλάζει: Στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ενώ στο επίκεντρο τους στόχους της χώρας για την κλιματική αλλαγή που αποτελούν προνομιακό πεδίο επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr