Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συμφωνία Conte – Salvini – Di Maio για πακέτο μέτρων προκειμένου να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ

tags :
Ιταλία: Συμφωνία Conte – Salvini – Di Maio για πακέτο μέτρων προκειμένου να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ
Συνάντηση εντός των ημερών και με τον  υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria
Σε συμφωνία προκειμένου να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που θα αποτρέπει τις κυρώσεις της ΕΕ και την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας κατέληξαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Σήμερα θα συνεδριάση το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση των τριών και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινής αποδοχής πακέτο μέτρων
Σε δηλώσεις του ο Matteo Salvini υποστήριξε πως η συνάντηση πήγε καλά, ότι απώτερος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ διεμήνυσε πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα είναι μέτρα περικοπής του ελλείμματος ούτε θα προβλέπουν αύξηση της φορολογίας.
«Όλα καλά, η κυβέρνηση προχωρά μπροστά.
Δεν θα υπάρξει κανένας διορθωτικός προϋπολογισμός.
Θα αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της μείωσης των φόρων» υποστήριξε ο Salvini μετά τη συνάντηση ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Luigi Di Maio, ο οποίος υποστήριξε πως η συνάντηση ήταν θετική και πως κύριο μέλημα είναι η μείωση των φόρων.
Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι οι απειλές του Conte προς τους Salvini - Di Maio, ότι δεν πρόκειται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείματος της ΕΕ, έπιασαν τόπο.
Ωστόσο, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Salvini, το ερώτημα είναι πώς θα το καταφέρει αυτό η ιταλική κυβέρνηση.
Και το κυριότερο, εάν οι προτάσεις που θα καταθέσουν στην Κομισιόν, θα είναι κριθούν επαρκείς.
Ο Conte δεν θέλει να διαβιβάσει στις Βρυξέλλες τα πολεμικά σαλπίσματα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ιδίως τα σαλπίσματα της Lega.
Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και η προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως ο άξονας στον οποίον θα πρέπει να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, η μείωση του χρέους (περί το 2% χρησιμοποιώντας τις όποιες εξοικονομήσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο ενιαίο κοινωνικό επίδομα και το συνταξιοδοτικό) και η ολοκληρωτική εγκατάλειψη της έκδοσης μικρο-ομολόγων (minibot) για την πληρωμή των κρατικών οφειλών προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να πληρώνουν με αυτά ακόμη και τους εργαζομένους τους (δηλ. οιονεί παράλληλου νομίσματος).
Προς το παρόν οι Salvini και Di Maio δεν συμφωνούν.
Για τον ηγέτη της Lega η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (flat tax), ενώ για τους 5 Αστέρες αυτό το μέτρο παραμένει ανεφάρμοστο δεδομένων των ορίων του προϋπολογισμού: «το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο δεν μπορεί να είναι επεκτατικού χαρακτήρα», τονίζει υψηλόβαθμη πηγή του κόμματος.
Για τον Di Maio η προτεραιότητα παραμένει ο κατώτατος μισθός, όπου όμως σε αυτό το μέτρο συναντά την αντίδραση του Σαλβίνι: «πρώτα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους», απαντά ο επικεφαλής της Lega.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, κατά την χθεσινή τους συνάντηση Conte - Salvini - Di Maio αποφάσισαν τα δύσκολα να τα αφήσουν για τη συνάντηση με τον Giovanni Tria και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των αριθμών και των δεδομένων της πορείας της ιταλικής οικονομίας.
Όσον αφορά τις σχέσεις Salvini - Di Maio, οι οποίες κυριολεκτικά είχαν "παγώσει" εδώ και δύο μήνες, οι συνεργάτες τους υποστηρίζουν πλέον πως υπάρχει μεγάλος συντονισμός μεταξύ τους ενώ σκιαγραφούν και τον τόνο που θα τηρήσουν απέναντι στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα δείξει υπευθυνότητα, χωρίς όμως να σκύψει το κεφάλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης