Απόψεις

Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι εθνικές εκλογές …σιγοψήνουν τους επενδυτές

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι εθνικές εκλογές …σιγοψήνουν τους επενδυτές
Άρθρο του προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.,  κ. Κωνσταντίνου Φέγγου
Μετά την κατάκτηση υψηλών επιπέδων τιμών, προχωρήσαμε σε διόρθωση, γεγονός που είναι υγιές.
Φυσικά η υγεία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διόρθωσης και από το πόσο θα απομακρυνθούμε από τα υψηλά.
Προσωρινά οι εθνικές εκλογές έχουν τεράστια επιρροή και στα χρηματιστηριακά δρώμενα, ιδιαίτερα με την πόλωση που επικρατεί και με τις προβλέψεις να προδικάζουν θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση της χώρας.
Ήδη οι δανειστές προσπαθούν να μειώσουν την ελευθερία κινήσεων της νέας κυβέρνησης.
Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ότι περιθώρια έχει για να εξασφαλίσει καλύτερη τύχη στις εκλογές αλλά και καλύτερη τοποθέτηση (placement) στην επόμενη μέρα.
Η κυρίαρχη αντιπολίτευση προσπαθεί να μην κάνει λάθη και τα μικρότερα κόμματα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις για να έχουν λόγο στην επόμενη μέρα των εκλογών.
Θέματα που θα έπρεπε να προχωρούν παραμένουν στα συρτάρια, ενώ οι προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικαιρότητας.
Φυσικά κάποια θέματα που έχουν δρομολογηθεί, προχωρούν ανεξάρτητα από την αναισθητοποίηση του Κράτους.
Ένα από αυτά είναι η επίλυση των κόκκινων δανείων και ένα δεύτερο το Ελληνικό καλοκαίρι και ο τουρισμός.
Η έλλειψη διάθεσης ελέγχου (προεκλογικά) από μεριάς του Κράτους μπορεί να δράσει και θετικά στην επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Τεχνικά οι 810, οι 800 και μετά οι 780 μονάδες του Γενικού δείκτη είναι σημαντικά επίπεδα στήριξης και πρέπει να κρατηθούν στα κλεισίματα, παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.  
Αλλιώς η ψυχολογία θα χαλάσει και οι 750 μονάδες θα κληθούν πάλι να προσφέρουν στήριξη.  Προς τα πάνω οι 830, οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις.
Σε μια προεκλογική Ελλάδα, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ψηλότερα επίπεδα
Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να κόβουν μερίσματα και αυτό επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές, αλλά θετικά την ψυχολογία των επενδυτών.
Διεθνώς επίσης έχουμε μια συντήρηση δυνάμεων, λόγω των εμπορικών πολέμων αλλά και των επιτοκίων που σιγά -σιγά θα ανεβαίνουν.
Η Ελλάδα ωφελήθηκε χρηματιστηριακά από βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που ήταν έτοιμα να τοποθετηθούν, αλλά με τις εκλογές τόσο κοντά είναι δύσκολο πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια να ξεκινήσουν άμεσα τοποθετήσεις.
Από την άλλη, με την προοπτική σημαντικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική προς όφελος των επενδυτών, είναι δύσκολο να φανταστώ πως κάποιος θα αποφασίσει να ξεφορτωθεί τη θέση του στο Ελληνικό χρηματιστήριο και να μην περιμένει για λίγους ακόμα μήνες.
Αυτή η προοπτική μάλλον απογοητεύει τους σορτάκηδες, καθώς τους δίνει περιθώρια μόνο για γρήγορες και πιθανόν στοχευμένες κινήσεις.
Η κατάσταση στο Ελληνικό χρηματιστήριο νομίζω ότι έχει βελτιωθεί και αυτό είναι εμφανές και από τον αυξημένο τζίρο που διενεργήθηκε. Πάντως παραδοσιακά οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για επενδυτικές αποφάσεις, λόγω της αβεβαιότητας και των ψεύτικων προσδοκιών που καλλιεργούνται και οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης