Φυσικό Αέριο

Στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ η θυγατρική της Motor Oil, Διώρυγα Gas – Σχεδιάζει την ανάπτυξη FSRU στο Σαρωνικό

Στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ η θυγατρική της Motor Oil, Διώρυγα Gas – Σχεδιάζει την ανάπτυξη FSRU στο Σαρωνικό

Η τελική απόφαση για την υλοποίηση του έργου δεν έχει ακόμα ληφθεί

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ένταξη της εταιρίας  Διώρυγα Gas στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Όπως είναι γνωστό η Διώρυγα Gas του ομίλου της Motor Oil έχει εξασφαλίσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για την ανάπτυξη πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και με την ένταξή της στο Μητρώο των Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου κάνει άλλο ένα βήμα σε ότι αφορά στην αδειοδότησή της.
Η Διώρυγα Gas που είναι θυγατρική κατά 100% της Motor Oil ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 με αποκλειστικό αντικείμενο το φυσικό αέριο.
Σκοπός της είναι η προμήθεια, αγορά, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και η αποθήκευση και υγροποίηση φυσικού αερίου.
Αν και η τελική απόφαση για την ανάπτυξη του έργου δεν έχει ακόμα ληφθεί, αυτή την περίοδο διευθετούνται αδειοδοτικές εκκρεμότητες προκειμένου η επένδυση να είναι σε θέση να «τρέξει» μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και οριστικοποιηθεί ο σχετικός σχεδιασμός για το πρώτο πλωτό τερματικό LNG στη Νότια Ελλάδα.

FSRU στην Κόρινθο

Ως προς τα χαρακτηριστικά του έργου, όπως έχει γίνει γνωστό από την εταιρεία κατά την αίτηση άδειας ΑΣΦΑ, η κατασκευή και λειτουργία του ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου θα περιλαμβάνει:
•    Πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
•    Υποθαλάσσιο και Χερσαίο αγωγό Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού.
Το προτεινόμενο ΑΣΦΑ δεν προβλέπει την απαλλαγή τμήματος ή του συνόλου του ΑΣΦΑ από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής.
Το σχεδιαζόμενο ενεργειακό έργο θα υλοποιηθεί στα πρότυπα του FSRU που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Αλεξανδρούπολη και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού ειδικότερα σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης ενώ θα τονώσει τον ανταγωνισμό.
Όπως είναι γνωστό η Motor Oil έχει εισέλθει στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εξαγοράς της NRG, παρέχοντας στους καταναλωτές της συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης