Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: “Νέο ΔΝΤ; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!”

Σ. Φάμελλος: “Νέο ΔΝΤ; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!”
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, έπρεπε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά αυτή η επιστροφή.
“Η Ελλάδα μπορεί πλέον να συζητάει για επενδύσεις και ανάπτυξη, επειδή η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, όλοι αυτοί που υπόσχονται σήμερα ανάπτυξη και εργασία είναι αυτοί που ως μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στη χρεοκοπία μικρομεσαίων, στις απολύσεις εργαζομένων και τώρα με τις προσπάθειες του λαού και αυτής της κυβέρνησης υπόσχονται ένα νέο ΔΝΤ. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Ρ/Σ της Θεσσαλονίκης FM100.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση, αφού σημείωσε ότι η μεσαία τάξη στην ουσία είναι οι άνθρωποι που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη θέση τους με το επάγγελμά τους και να έχουν ευημερία μέσα στην ευημερία του κράτους, ανέφερε ότι “η μεσαία τάξη σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, από την κρίση της Lehman Brothers και μετά, αλλά και γενικότερα όλη την περίοδο που κυριάρχησαν δεξιές πολιτικές στην Ευρώπη, «σμπαραλιάστηκε».
Οι μικρομεσαίοι και μεσαίοι εξοντώθηκαν με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου και κυρίως των Σαμαρά-Βενιζέλου. Έκλειναν κατά χιλιάδες οι επιχειρήσεις, άνθρωποι έμεναν εκτός ασφάλισης, δεν υπήρχε αγοραστική δύναμη, γιατί απολυόταν κόσμος και από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα και βέβαια σταμάτησε και ο κατασκευαστικός κλάδος.
Όταν ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να αποκαταστήσει κάποιες ισορροπίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, έπρεπε να υπάρχει αγοραστική δύναμη, κοινωνική συνοχή, για να μη συνεχιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, με ανθρώπους να τρώνε από κάδους ή από συσσίτια, και επιπλέον η χώρα έπρεπε να έχει ασφαλές επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, πολιτική σταθερότητα και να μην έχει τους δανειστές πάνω από το κεφάλι της. Όλα αυτά αποκαταστάθηκαν.
Για την προοπτική της μεσαίας τάξης, λοιπόν, και των μικρομεσαίων στρωμάτων, των επιστημόνων, των εμπόρων, των επαγγελματιών, έγιναν πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε όμως να υποτιμήσουμε την αγωνία και τη συμπίεση που νιώθουν αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχε μεγάλη άντληση πόρων από την κοινωνία, είναι αυτό που λέμε πρόγραμμα λιτότητας, που αποτελεί και την κορωνίδα των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που όπως είναι γνωστό δεν θέλει μια Ευρώπη των επενδύσεων, αλλά της λιτότητας. Είναι το πρόγραμμα του κ. Βέμπερ, αλλά και το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα αντιμετωπίστηκε από τους δανειστές με ένα υπέρμετρο πρόγραμμα λιτότητας: “Ήταν σαν το μαγαζί του πατέρα μας που είχε χρεοκοπήσει, αλλά εμείς για να ζήσουμε την οικογένεια έπρεπε να σφίξουμε το ζωνάρι, να στερηθούμε, αλλά να ξαναγυρίσουμε σε μια περίοδο προκοπής, γιατί η Ελλάδα δεν ήταν πριν από το 2015 προκομμένη χώρα. Είχε κυβερνήσεις που δεν νοιαζόντουσαν γι’ αυτή την πατρίδα, δεν νοιαζόντουσαν ούτε για τον μικρομεσαίο ούτε για τον εργαζόμενο ή τον μεγάλο επιχειρηματία, γι’ αυτό και ήταν ανυπόληπτη χώρα ως επενδυτικός προορισμός, με ασταθές δημοσιονομικό περιβάλλον”.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, έπρεπε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά αυτή η επιστροφή. Το να δημιουργηθούν 370.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε τρία χρόνια με δημοσιονομικό έλεγχο από τους δανειστές δεν είναι κάτι εύκολο, όταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις χάθηκαν σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας. Τώρα ξαναχτίζεται η βιομηχανική παραγωγή και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης, όπως και οι εξαγωγές, ενώ ο κλάδος των κατασκευών ενισχύεται και με τα ενεργειακά προγράμματα που τρέχουν από το ΥΠΕΝ, κάτι που είχε πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα.
Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα προχωράει σε εκλογές δύο μήνες πριν από την εκπνοή της κοινοβουλευτικής θητείας της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που ήταν η μόνη που κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία και να βγάλει ταυτόχρονα τη χώρα από τα μνημόνια και με δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το 2015: “Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα κατάφεραν. Είναι προφανές ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια η κοινωνία δεν πέρασε εύκολα. Έπρεπε να βγούμε από μια χρεοκοπία και περάσαμε δύσκολα όλοι. Αυτό το αρνητικό αποτύπωμα είναι αναμενόμενο να καταγραφεί ως διαμαρτυρία. Η κοινωνία από την οποιαδήποτε κυβέρνηση, και ανεξαρτήτως των ευθυνών της στη δημιουργία του προβλήματος, απαιτεί να ζει καλύτερα και ιδιαίτερα τα μικρομεσαία στρώματα. Δεν πρέπει όμως να αμφισβητήσουμε την ασφάλεια της προοπτικής που δημιούργησε η δουλειά μας. Μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει με ασφάλεια -και γεωπολιτικά και δημοσιονομικά- την πρόοδο. Και αυτό ισχύει για επιχειρηματίες, μικρομεσαίους, νέους, συνταξιούχους και εργαζόμενους αλλά και για την προσπάθεια όλων μας για ευημερία, σε μια χώρα που ξαναστήνεται στα πόδια της”.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης