Χρηματιστήριο

Προσεχώς κερδοσκοπικές κινήσεις στα ελληνικά CDS με στόχο 250 από 296 μονάδες βάσης – Θετικό νέο για το APS στα κόκκινα δάνεια

tags :
Προσεχώς κερδοσκοπικές κινήσεις στα ελληνικά CDS με στόχο 250 από 296 μονάδες βάσης – Θετικό νέο για το APS στα κόκκινα δάνεια
Η υποχώρηση του CDS του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας θα επιτρέψει στην Ελλάδα, να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο στο APS ή ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια
Στις 31 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό CDS το Credit default swaps το ασφάλιστρο των ομολόγων έναντι του ρίσκου χώρας είχε υποχωρήσει στις 290,4 μονάδες βάσης.
Ήταν το χαμηλό ετών από την εποχή του 2012 με το καταστροφικό όπως αποδείχθηκε για τα ομόλογα και τις τράπεζες PSI+.
Ήδη το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια έχει υποχωρήσει στις 296 μονάδες προσεγγίζει το χαμηλό ετών του Ιανουαρίου 2018.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές «το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερες κινήσεις αγοραπωλησιών στα CDS.
Μέχρι τώρα η αγορά των CDS ήταν μονοδιάστατες ελλείψει βάθους και πωλητών υποχωρούσαν ακολουθώντας την τάση στα ομόλογα και στο συνολικό ρίσκο χώρας που μειώνεται.
Η εμφάνιση και πωλητών λίαν συντόμως θα δώσει βάθος σε μια υπερβολικά ρηχή αγορά με προοπτική να οδηγήσει το CDS έως τις 250 μονάδες βάσης.
Βέβαια το ενδιαφέρον είναι η διαφορά – spread με μέτρο σύγκρισης τα 10ετή ομόλογα.
Ελλάδος – Γερμανίας στις 310 μονάδες βάσης
Ελλάδος – Ιταλίας στις 50 μονάδες βάσης
Ελλάδος – Πορτογαλίας στις 224 μονάδες βάσης.
Είναι πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ότι παρά το ράλι σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης, παρασύροντας σε ιστορικά χαμηλά και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας παραμένει στις 220 μονάδες βάσης και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει μια δίκαιη αξία καθώς οι δύο χώρες έχουν διαφορετική πιστοληπτική ικανότητα.
Η Ελλάδα είναι BB- και junk bond και η Πορτογαλία είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Η σύγκριση Ελλάδος – Πορτογαλίας μπορεί να μας βοηθήσει να εξάγουμε πιο καθαρά συμπεράσματα για το fair value για την δίκαιη αξία των ελληνικών ομολόγων.
Υποχώρηση π.χ. στο 2,50% στο ελληνικό 10ετές ομόλογο θα πρέπει το αντίστοιχο ιταλικό από 0,61% να έχει απόδοση 0,30% σενάριο ακραίο.
Στις αγορές ομολόγων σημειώνεται μια ακραία στρέβλωση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, δεν είναι αυτές οι δίκαιες αξίες των ομολόγων.
Η υποχώρηση του CDS του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας – είναι το παράγωγο των ομολόγων το CDS θα επιτρέψει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο στο APS ή ιταλικό μοντέλο που αφορά τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος.
Είναι πιθανό λοιπόν άπαξ και το επιτόκιο θα είναι κλιμακούμενο ο μέσος όρος να διαμορφωθεί κοντά στο CDS που θα είναι τον Ιούλιο του 2019 π.χ. 2,60%.
H κλιμάκωση του επιτοκίου που θα δίνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα ξεκινάει από 1,5% θα φθάνει το 2,5% με 2,8% με μέγιστο 3,5%.  

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης