Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Al-Falih (Σ. Αραβία): Ευελπιστούμε ότι η συμφωνία ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο 2019

Al-Falih (Σ. Αραβία): Ευελπιστούμε ότι η συμφωνία ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο 2019
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι δε χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών
Στο γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν την επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (7/6) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ο οποίος διευκρίνισε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία.
Ειδικότερα, ο κ. Al-Falih δήλωσε ότι «από την πλευρά του ΟΠΕΚ, η επέκταση είναι σχεδόν σίγουρη», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι να συντονιστούμε με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ».
«Ευελπιστών ότι θα αποτελέσει μία εύκολη απόφαση και θα επεκτείνουμε τη συμφωνία, αν όμως κάτι τέτοιο δε συμβεί, θαα είμαστε ευέλιτκοι αναφορικά με τη θέση μας ως Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε ο κ. Al-Falih, ο οποίος διευκρίνησε ότι δε χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών.
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει σχεδόν πλήρης ευθυγράμμιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συναντήσεις των ΟΠΕΚ+ μπορούν πάντοτε να προσαρμοστούν».
«Οι τιμές πετρελαίου στα 60 δολ. ανά βαρέλι δεν προσφέρουν αρκετή εμπιστοσύνη στη βιομηχανία ώστε να επενδύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του στοχεύει να παραμείνει εντός του εύρους εθελοντικών περικοπών παραγωγής και τον Ιούλιο.
Ο κ. Al-Falih τόνισε ότι δε θα επιθυμούσε η χώρα του να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής προκειμένου να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, ενώ κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή στο περιβάλλον τιμών του 2014-15 θα ήταν «απαράδεκτη».
«Η τέλεια σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου δεν έχει επιτευχθεί και οι τιμές επηρεάζονται από παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχο του ΟΠΕΚ», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Thamir Ghadhban, δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα πιθανή» η επέκταση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης