Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η τροπολογία Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ ναρκοθετεί την Εθνική με κόστος άνω των 200 εκατ. ευρώ και δημιουργεί συνταξιούχους 2 ταχυτήτων

tags :
Η τροπολογία Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ ναρκοθετεί την Εθνική με κόστος άνω των 200 εκατ. ευρώ και δημιουργεί συνταξιούχους 2 ταχυτήτων
Η προεκλογική λύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ΛΕΠΕΤΕ είναι τουλάχιστον απαράδεκτη
Ναρκοθετεί την Εθνική Τράπεζα η τροπολογία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρισης).
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, 7 Ιουνίου 2019, αντί να λύνει το πρόβλημα το διαιωνίζει, προκαλώντας μεσοπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στην Εθνική Τράπεζα και ταυτόχρονα δημιουργώντας συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.
Με βάση την τροπολογία Πετρόπουλου στην Εθνική Τράπεζα οι παλιοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν επικουρικές συντάξεις από 300 έως 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι που θα ενταχθούν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο θα παίρνουν συντάξεις της τάξης των 250 ευρώ.
Επίσης, η τροπολογία βάζει «λουκέτο» στο λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας, μεταφέροντας την καταβολή των συντάξεων στο ΕΤΕΑΕΠ από 1-1-2019 ενώ την ίδια στιγμή φορτώνει με υποχρεώσεις την Εθνική Τράπεζα άνω 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.
Η τροπολογία μπορεί να λύνει το πρόβλημα της καταβολής επικουρικής σύνταξης, καθώς την τελευταία φορά που οι συνταξιούχοι έλαβαν επικουρική ήταν στις 5 Ιουνίου, για καταβολή της σύνταξης Απριλίου 2018, ωστόσο ισοπεδώνει τις επικουρικές στα επίπεδα των υπολοίπων ταμείων (180 ευρώ).
Το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019 και για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη την διαχείριση και καταβολή των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της ΕΤΕ.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι από 1/1/2019 οι συντάξεις των επικουρούμενων της Εθνικής καταβάλλονται μέσω συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου ο οποίος είναι 0,45% επί 9/6 επί τα χρόνια εργασίας επί τις συντάξιμες αποδοχές.
Έτσι ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ (μικτή κύρια σύνταξη) και 30 έτη εργασίας θα παίρνει επικουρική σύνταξη 303 ευρώ.
Ένα στέλεχος με 40 χρόνια εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 2.500 ευρώ θα λαμβάνει επικουρική 675 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει διατηρούνται υψηλά επίπεδα συντάξεων όχι στον προηγούμενο βαθμό για τους ήδη συνταξιούχους.
Όμως την ίδια στιγμή σφαγή γίνεται στους εργαζόμενους και ειδικά σε αυτούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη το επόμενο διάστημα καθώς ο μαθηματικός τύπους είναι διαφορετικός.
Συγκεκριμένα μέχρι 31/12/2014 ο τύπος υπολογισμού είναι 0,45% επί έτη ασφάλισης επί συντάξιμες αποδοχές και μετά εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου.
Έτσι αν κάποιος βγει στη σύνταξη σήμερα με συντάξιμες αποδοχές 2.500 και 40 χρόνια εργασίας θα λάβει για τα 35 έτη σύνταξη 393 ευρώ συν ότι βγει για τα πέντε χρόνια για το νόμο Κατρούγκαλου και στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει τα 450 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η Εθνική φορτώνεται με υποχρέωση να καταβάλει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα πέντε έτη και στη συνέχεια ετήσιο ποσό που θα καθορίζεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Επιπλέον υποχρεώνεται να καταβάλει τις συντάξεις στους ήδη συνταξιούχους με το νέο τρόπο υπολογισμού γεγονός που την επιβαρύνει με περίπου 20 εκατ. ευρώ εφάπαξ.
Ουσιαστικά η Εθνική με τις κινήσεις αυτές θα επιβαρύνει τον ισολογισμό του 2019 με δαπάνη της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ για τα επόμενα έτη.
Η προεκλογική λύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον απαράδεκτη γιατί διαιωνίζει το πρόβλημα και το αδιέξοδο στο ΛΕΠΕΤΕ, ναρκοθετεί τα κεφάλαια και την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, δημιουργεί δύο ταχύτητες στους συνταξιούχους και προκαλεί σοβαρή στρέβλωση ακόμη και κατά του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, με τις πολλαπλές ταχύτητες συντάξεων.
Η τροπολογία αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει γιατί δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να επιλύσει, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί και η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να συναινέσει σε μία λύση που να ναρκοθετεί το μέλλον της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης